Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 06, 2020

Γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Έλληνα αστρονόμο Γιώργο Σολούνια για το πείραμα ανίχνευσης του «αιθέρα» Michelson-Morley του 1887


Του Γιώργου Λεκάκη






Αυτή είναι μια δακτυλογραφημένη επιστολή, από το Πρίνστον, που υπογράφηκε από τον Α. Αϊνστάιν (1879-1955), προς τον Έλληνα ερασιτέχνη αστρονόμο, Γιώργο Αριστοτέλη Σολούνια (1901-1980), στις 18 Σεπτεμβρίου 1952.


Είναι γραμμένη στα αγγλικά. Είναι μισή σελίδα, 280 x 215 χλστ.


Έχει ένα κείμενο σχετικά με την ταχύτητα του φωτός στην θεωρία της σχετικότητας. Ο Αϊνστάιν αρνείται σε τρία αριθμημένα σημεία μια απόπειρα αμφισβήτησης της ειδικής σχετικότητας, με τον ισχυρισμό ότι η ταχύτητα του φωτός είναι μεταβλητή:


Γράφει:


«1. Your considerations about the Michelson experiment presuppose that the classical rule of composition of velocities would hold. That rule does, however, not conform with other experimental facts.


2. Your proposition concerning interference experiments is not workable for the reason that light coming from different sources does not interfere.


3. The hypothesis of dependence of light velocity from the motion of the source is not compatible with observations on double-stars (De Sitter[1])».





Το πείραμα Michelson-Morley[2] του 1887 ήταν μια προσπάθεια ανίχνευσης του «αιθέρα», που στην Φυσική του 19ου αιώνα θεωρήθηκε ως φορέας των κυμάτων φωτός: Το εύρημα ότι η ταχύτητα του φωτός δεν εξαρτάται από την κατεύθυνση της κίνησης, σηματοδότησε και τον θάνατο θεωρίας του αιθέρα.
Τα γράμματα του Αϊνστάιν στα αγγλικά με επιστημονικό περιεχόμενο είναι σπάνια. Συνήθως είναι το προϊόν της μεγάλης ηλικίας του Αϊνστάιν και αντικατοπτρίζουν την αξιοσημείωτη προθυμία του να στείλει προσωπικές απαντήσεις σε επιστολές και ερωτήσεις από το ευρύ κοινό.


Η επιστολή δημοπρατείται από τον Οίκο Κρίστις και εκτιμάται 38.000 δολλ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου