Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 27, 2020

Τα περίφημα παλαιοντολογικά ευρήματα των ανασκαφών της Μεγαλόπολης, το 1902…

 Θεόδωρος Σκούφος (1864 - 1938)




Το 1902, ένας άντρας, ονόματι Παπαμιχαλόπουλος, ο οποίος είχε επιστρέψει από εκδρομή στη Γορτυνία, έφερε μαζί του οστά από προκατακλυσμιαίο ελέφαντα, τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές που διενήργησε ο Έλληνας Καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Θεόδωρος Σκούφος.

Στην περιοχή εκείνη, στο δυτικό άκρο της λεκάνης της Μεγαλόπολης, στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, ένας ξυλοκόπος από το χωριό Ίσιωμα Καρυών, κατέβηκε στη γειτονική χαράδρα, ψάχνοντας το τσεκούρι του. Είδε τότε να ξεπροβάλλουν πελώρια οστά. Τα ευρήματα ανήκαν στην περίφημη Πλειστοκαινική Πανίδα.Θεόδωρος Σκούφος (1864 – 1938)

Έτσι, ο Θεόδωρος Σκούφος ανέσκαψε την περιοχή και ανακάλυψε πέντε τόνους απολιθωμένων σκελετών, ανάμεσά τους και ανθρώπινα, που σήμερα κοσμούν το Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το σημείο ήταν ιδανικό, προκειμένου να διασωθούν μέσα στους αιώνες σε εξαιρετική κατάσταση το πλήθος των απολιθωμένων οστών.

Ο περιηγητής Παυσανίας ιστορεί πως εκεί είχε πραγματοποιηθεί άλλοτε η τρανή μάχη ανάμεσα στους Θεούς και τους Γίγαντες, που τη συνόδευαν τρομακτικές αστραπές, άγριες θύελλες και εκκωφαντικές βροντές.

Το 1874, στο περιοδικό “Βύρων”, ο Βογιατζής έγραφε ότι κατά το έτος 1835, στην περιοχή Παλαιό Βάθος, κοντά στους αμπελώνες της Κυπαρισσίας, είχαν εντοπιστεί απολιθωμένα οστά γιγαντιαίων ανθρώπων και μεταφέρθηκαν κατόπιν στη Δημητσάνα, όπου ένας απλοϊκός διδάσκαλος, αγνοώντας την πραγματική τους αξία, τα δώρισε σε κάποιον ξένο περιηγητή.

Αιώνες πριν, κατά το έτος 318 π.Χ., ο Πολυπέρχων, ο ξακουστός στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκστράτευσε στην Αρκαδία και εισέβαλε με τους 65 τρομερούς ελέφαντές του, πολιορκώντας την περιοχή. Μάλιστα, τους είχε χρησιμοποιήσει ως ζωντανό τείχος, προκειμένου να γλιτώσουν οι στρατιώτες του από τα βέλη που έπεφταν βροχηδόν. Τα περισσότερα ζώα σκοτώθηκαν και ο Πολυπέρχων αναγκάστηκε να λύσει την πολιορκία.

Συνεπώς, γεννήθηκε η απορία μήπως τα απολιθωμένα οστά που ανακάλυψε ο Θεόδωρος Σκούφος ανήκαν σε εκείνους που είχε χρησιμοποιήσει ο Πολυπέρχων στη μάχη.

Μα, έμελλε περίτρανα να αποδειχτεί πως τα οστά που βρέθηκαν κοντά στη Μεγαλόπολη ανήκαν στο είδος Palaeoloxodon antiquus, που στη γλώσσας μας τα αποκαλούμε Γιγάντιους Ελέφαντες των Δασών, έφταναν σε ύψος τα 5 μέτρα και έζησαν πριν από 300.000 – 500.000 χρόνια.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ”, στις 25/01/1902…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου