Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 22, 2020

Vitello Bella Vista, το νουά κατσαρόλας α λα ιταλικά

Πολλές οι εκδοχές του νόστιμου κυριακάτικου φαγητού

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει τη συνταγή της Ada Boni για Vitello Bella Vista

Το νουά, ή το ψητό μοσχαράκι κατσαρόλας, είναι ένα κλασικό κυριακάτικο φαγητό της ελληνικής αστικής κουζίνας. Είναι πολλές οι εκδοχές – στο σπίτι μου λ.χ. το «έσβηναν» με λευκό κρασί, άλλοι, αντί για κρασί βάζουν χυμό από λεμόνι, άλλοι με σκόρδο, ή χωρίς, άλλοι προσθέτουν μουστάρδα κλπ. Είναι πολλές οι εκδοχές, ή οι σχολές, και η κάθε μία από αυτές αντιμετωπίζει την άλλη με καχυποψία του τύπου «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα». Το σίγουρο είναι, ότι είναι όλες  πολύ νόστιμες!


Il talismano della felicitàΠαρόλα αυτά, αυτή τη φορά κατέφυγα στην αγαπημένη μου Ada Boni. Η Ada Boni, (1881-1973), είναι η μεγάλη ιέρεια της ιταλικής κουζίνας, σεφ, εκδότρια περιοδικών και βιβλίων.  Ήταν από τις πρώτες που κατέγραψε τις μέχρι τότε παραδοσιακές, προφορικές συνταγές της Ιταλίας – που μέχρι τότε πήγαιναν από μάνα σε κόρη – τις συγκέντρωσε και εξέδωσε το 1925 το κλασικό πια βιβλίο “Il talismano della felicità” (το φυλακτό της ευτυχίας), μνημειώδες βιβλίο αναφοράς για όσους μαγειρεύουν, ασχολούνται και γράφουν για την ιταλική κουζίνα. Το νουά λοιπόν, αναφέρεται ως Vitello Bella Vista – μοσχαράκι με ωραία θέα ή πιο σωστά με ωραία εμφάνιση. Ιδού η Ιταλική εκδοχή:


Vitello Bella Vista


Υλικά:


1 νουά από μοσχαράκι γάλακτος (βγαίνει περίπου 1μισυ κιλό)

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κλωνάρια σέλερι χωρίς τα φύλλα κομμένα σε φέτες

3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 ποτήρι κρασί μοσχάτο ημίγλυκο, ή μαυροδάφνη, ή Marsala

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ζεστό

1 κ. γλ.  κοφτό, αλάτι

½ κ. γλ. κόκκους πιπέρι

2 κ. σ.  ελαιόλαδο

2 κ. σ.  βούτυρο κρύο κομμένο σε κομμάτια


Εκτέλεση


Δένουμε σφιχτά το κρέας με σπάγκο κουζίνας ακέρωτο, για να διατηρήσει το σχήμα του κατά το βράσιμο.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το νουά και τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά έως ότου καραμελώσουν και «θωρακιστεί» το κρέας από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το ζωμό, το αλάτι (εδώ θέλει προσοχή γιατί και ο ζωμός περιέχει αλάτι – δοκιμάστε πρώτα).

Ο ζωμός -εξαρτάται πάντοτε από το μέγεθος της κατσαρόλας-, θα πρέπει το ύψος του να φτάνει λίγο κάτω από τη μέση του κρέατος.

Το σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για περίπου 2 ώρες ή έως ότου μαλακώσει, γυρνώντας το ανά μισή ώρα, έτσι ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές – ένα χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο ανάβουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 80 βαθμούς.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μία πιατέλα, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό στον φούρνο.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το ραβδομπλέντερ, λειώνουμε τα λαχανικά, κάνοντας με το ζουμί τους μία σάλτσα βελουτέ.

Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας γρήγορα, έτσι ώστε να δέσει και άλλο η σάλτσα.

Πριν το σερβίρουμε, αφαιρούμε τον σπάγκο από το κρέας και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Το περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα και την υπόλοιπη τη σερβίρουμε ξεχωριστά.

Απαραίτητο συνοδευτικό ο πουρές πατάτας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου