Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 01, 2020

Whiskey on the Rocks: ένα από τα πολλά επεισόδια του Ψυχρού Πολέμου

 

Μια από τις πινακίδες που μνημονεύουν το συμβάν 

Μια πλάκα, σε ένα μικροσκοπικό σουηδικό νησί μνημονεύει μια παράξενη αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου που προκλήθηκε από ένα σοβιετικό υποβρύχιο.



Στις 27 Οκτωβρίου του 1981, οι Σοβιετικοί σέρβιραν "ουίσκι με πάγο" τη σουηδική κυβέρνηση. Ένα σοβιετικό υποβρύχιο, ενδεχομένως με πυρηνικές κεφαλές, έπλεε στα νότια του αρχιπελάγους Κάρλσκρονα.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Ingvar Svensson και ο Bertil Sturkman ξεκίνησαν να αδειάσουν τα δίχτυα τους στην ακτή του μικρού νησιού Sturkö. Κάτι δεν πήγαινε καλά όμως. Το πρώτο σημάδι ήταν μια λεπτή λωρίδα πετρελαίου που είδαν στο νερό. Άδειασαν τα δίχτυα τους και πήγαν στο σπίτι τους. Αλλά κάτι -ίσως σκεφτόταν την πετρελαιοκηλίδα- έκανε τον Sturkman να επιστρέψει. Λίγες ώρες αργότερα είδε ένα υποβρύχιο, πάνω στα βράχια μιας ακτής του γειτονικού νησιού Torumskär.

Φωτογραφία της εποχής - πηγή

Ο Sturkman μπορούσε να δει μερικούς άντρες πάνω στο υποβρύχιο, οι οποίοι φαινόταν να κοιτάνε με κιάλια προς την κατεύθυνσή του. Κοίταξε λίγο καλύτερα και είδε, εκτός από τα κιάλια που τον σημάδευαν, να τον σημαδεύουν και πολυβόλα. Πήγε στο σπίτι του και κάλεσε την κοντινή ναυτική βάση. Όταν έφτασαν οι αξιωματικοί του ναυτικού της Σουηδίας έφθασαν στο σημείο λίγες ώρες αργότερα, η Σουηδία είχε στα χέρια της ένα διεθνές συμβάν σε πλήρη εξέλιξη.

Το υποβρύχιο ήταν σοβιετικό, μιας κλάσης που στη Δύση ονομάζεται "Whiskey" (κωδικοποιούνται με βάση το φωνητικό αλφάβητο του ΝΑΤΟ. Whiskey για το γράμμα W).

Το 1981 εκτυλίσσονταν ο Ψυχρός Πόλεμος και τα σοβιετικά υποβρύχια στα σουηδικά χωρικά ύδατα δεν ήταν εντελώς άγνωστα. Όμως, το να βρίσκεται ένα υποβρύχιο τόσο κοντά σε μια μεγάλη ναυτική βάση ήταν κάτι διαφορετικό. Ακολούθησε μια αντιπαράθεση 10 ημερών.

Το σημείο απ' όπου είδε ο Sturkman το σοβιετικό υποβρύχιο - φωτογραφία

Αρχικά, οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να αφήσουν τους Σουηδούς να ανακρίνουν τον καπετάνιο, αλλά τελικά ενέδωσαν. Ο καπετάνιος υποστήριξε ότι συνέβη "σφάλμα κατά την πλοήγηση" και ότι πίστευαν ότι ήταν κάπου στις ακτές της Πολωνίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του πλοίου και την εμπειρία του καπετάνιου και του πληρώματος, όπως παρατήρησε ένας από τους Σουηδούς, αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε μιλάμε για λάθος πλοήγηση για το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες!

Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν υπήρχαν πυρηνικά όπλα στο υποβρύχιο. Οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, αλλά η σουηδική Ακτοφυλακή δε συμφώνησε. Με βάση ένα τεστ φασματοσκοπίας (μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ραδιενέργειας), οι Σουηδοί ήταν βέβαιοι ότι υπήρχε ουράνιο στο πλοίο. Τελικά, δε δόθηκε οριστική απάντηση.

Ακόμη μια πινακίδα για το συμβάν - φωτογραφία

Το υποβρύχιο αποκολλήθηκε από τα βράχια από σουηδικά ρυμουλκά και πήρε άδεια να επιστρέψει σε διεθνή χωρικά ύδατα, θέτοντας τέλος στην αντιπαράθεση. Όμως, το πώς και το γιατί το Whiskey κατέληξε στα βράχια, παραμένει μυστήριο εδώ και 35 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου