Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 01, 2021

Έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την Κολομβία ως τον πρώτο παραγωγό κοκαΐνης στον κόσμο



Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (Unodc) στην Κολομβία κατέταξε για άλλη μια φορά τη χώρα αυτή ως τον πρώτο παραγωγό κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του 2020 που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό.



Το έγγραφο αναφέρει ότι οι παραμεθόριες περιοχές της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο ναρκοφυτειών, με το διαμέρισμα Βόρειο Σανταντέρ (βορειοανατολικά) να έχει τη μεγαλύτερη έκταση με 40.084 εκτάρια, παρά τη μείωση των καλλιεργειών κατά 4 %.

Αυτή η περιοχή ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτήν του Ναρίνιο, που συνορεύει με τον Ισημερινό, ως το διαμέρισμα με τη μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση κόκας στη χώρα, αφού καταγράφηκαν 30.751 φυτεμένα εκτάρια.



Το κείμενο διευκρινίζει ότι τα παραμεθόρια εδάφη παρουσιάζουν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά φύλλων κόκας και "τη σύνδεσή τους με τους άλλους κρίκους της αλυσίδας διακίνησης ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο".

Ως εκ τούτου, το 40% της κόκας που παράγεται το 2020 σχετίζεται με παραμεθόριες περιοχές, και έχει παρατηρηθεί μια ανοδική τάση από το 2010, έτος κατά το οποίο αναφέρθηκαν μόνο 1.700 φυτεμένα εκτάρια.

Η φύτευση και η παραγωγή έχουν εδραιωθεί στα σύνορα με τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα, όπου αναφέρουν αναζωπύρωση σε ένοπλες συγκρούσεις, που προκαλούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και την παράνομη εξόρυξη, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ειρήνης μεταξύ της Κολομβιανής Κυβέρνησης και της πρώην ανταρτικής ομάδας Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC -EP) το 2016.

Στις 9 Ιουνίου, το Unodc αποκάλυψε στοιχεία για την παρακολούθηση των παράνομων καλλιεργειών το 2020, δείχνοντας αύξηση 8 % στην παραγωγή κοκαΐνης (1.228 τόνους), με μείωση 7 % που σχετίζεται με τις καλλιεργούμενες φυτείες, 143.000 εκταρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου