Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2021

Γιορτή Ψαριού στο Αιτωλικό: Απαξίωση ή Στήριξη;


 Ένα «μικρό χαμούλη» έχει προκαλέσει στην κοινωνία της πόλης μας η πληροφορία ότι η δημοτική αρχή μεταφέρει τη Γιορτή Ψαριού την τελευταία Κυριακή του μήνα, αντί Σαββάτου που έχει καθιερωθεί εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον.


Και γι’ αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε δημοσιεύσεις από αρκετούς συμπολίτες μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αντιδρούν κατά της πληροφορίας αυτής.


Γράφω πληροφορία, παρόλο που για όλους τους εμπλεκόμενους είναι αποφασισμένο, επειδή επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα και υπάρχει η πίστη για αλλαγή στάσης.

Ο λόγος της μεταφοράς της τοπικής αυτής γιορτής κατά μιαν ημέρα, σύμφωνα με όσα ακούγονται, είναι επειδή το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην πλατεία Γρηγορίου Λιακατά (κεντρική πλατεία) και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, του Δήμου, δεν μπορούν να παρευρεθούν την Κυριακή.

Κατά τη γνώμη μου, αν ο πραγματικός λόγος είναι αυτός, τότε μιλάμε για έναν αφελή λόγο, επειδή την ίδια ημέρα μπορεί να συμβούν και τα δυο γεγονότα. Το ένα γεγονός δεν αποκλείει το άλλο.

Ανεξάρτητα όμως του λόγου, αν συμβεί το παραπάνω και επικρατήσει η απόφαση του Δήμου, τότε μιλάμε για ασέβεια της δημοτικής αρχής προς το Αιτωλικό, ασέβεια προς όλους του ντόπιους (και είναι πολλοί) που «εργάστηκαν» για να γίνει αυτή η Γιορτή γνωστή σε όλον τον νομό και ασέβεια προς όλους τους επισκέπτες της Γιορτής (που είναι ακόμα περισσότεροι).

Και για να μην χάσουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να ανοιχτεί θέμα συζήτησης για την Γιορτή Ψαριού ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η εκδήλωση αυτή.


Στήριξη θέλει η Γιορτή Ψαριού για να πάει παρακάτω, όχι απαξίωση.


Και το αναφέρω αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που «πολεμάται» η Γιορτή για μικροπολιτικούς σκοπούς.


Δεν θα ξεχάσω την παρόμοια Γιορτή Χελιού στο Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε το 2017 και το 2018 με απολυτή αποτυχία και την πρώτη Γιορτή Ελιάς πριν τρία χρόνια (προεκλογική χρονιά) που έγινε την ίδια ημέρα με τη Γιορτή Ψαριού.


Αποφάσεις που απέχουν πολύ από το καλό της Γιορτής. Όπως απέχει και η απόφαση της αλλαγής ημέρας, από Σάββατο σε Κυριακή.


Ας βελτιώσουμε την Γιορτή Ψαριού ακούγοντας τους ντόπιους.


Σπυρίδων Δ. Σταράμος


etoliko.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου