Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 15, 2021

Τα «μυστικα» αξιοθεατα της Κωνσταντινουπολης



Τα κρυμμενα αξιοθεατα, τα μυστικα μουσεια, οι υπαιθριες αγορες, τα σημεια με την καλυτερη θεα, μεσα απο 10 εναλλακτικες στασεις στις γειτονιες της Πολης εχετε την ευκαιρια να δειτε στη συνεχεια. Γιατι η Κωνσταντινουπολη περα απο τα SOS κρυβει και αλλες ομορφες γωνιες που αξιζει να γνωριζουμε…

Ο λοφος Çamlica

Ειναι το ψηλοτερο σημειο της Βασιλευουσας, και βρισκεται στην ασιατικη πλευρα της Πολης, στο Σκουταρι εκει οπου τα πευκα ριχνουν τη σκια τους σε παρκα που «σκαρφαλωνουν» στα 268 μετρα πανω απο τη θαλασσα. Και φυσικα, την αγναντευουν απο το πιο προνομιακο σημειο, ιδανικο μερος για να «χαζεψετε» τον Βοσπορο και τον Κερατιο κολπο με το παραδοσιακο παγωτο με καλαμποκι η με ενα τσαϊ στα καφενεδακια του δημοσιου παρκου.

Το Πανοραμα του 1453

Μια απο τις πιο δραματικες στιγμες στην Ιστορια της Κωνσταντινουπολης ζωντανευει με τον πιο απροσμενο τροπο σε αυτο το «κρυμμενο» στο παρκο του Τοπ Καπι μουσειο. Προκειται ουσιαστικα για εναν πανοραμικο πινακα-θολο στον οποιο αναπαρισταται η πολιορκια και η Αλωση της Πολης το 1453, με ηχους και εφε που θα σας κανουν να νιωσετε σαν να την παρακολουθειτε… ζωντανα, εκεινο το πρωινο της 29ης Μαϊου. Τα ειδικα ακουστικα που παρεχονται στους επισκεπτες «ανιχνευουν» το σημειο στο οποιο βρισκεστε ανα πασα στιγμη και αναπροσαρμοζουν τα εφε για να κανουν την εμπειρια πιο αληθοφανη.





Το Miniaturk

Και να πως μπορειτε σε μια μονο σταση να περιηγηθειτε… σε ολοκληρη την Τουρκια. Στην ακρη του Κερατιου Κολπου, χτιστηκε ενα παρκο 60.000 τετραγωνικων μετρων, με ολα τα σημαντικα μνημεια της Τουρκιας αλλα και της οθωμανικης παραδοσης σε αλλες χωρες, σε κλιμακα 1/25. Θα δειτε για παραδειγμα ολα τα κωνσταντινοπολιτικα μνημεια, κτισματα της Ανατολιας, των Βαλκανιων και της Μεσης Ανατολης, απο το Μπλε Τζαμι μεχρι τον Πυργο της Σμυρνης και απο το Μοναστηρι της Παναγιας Σουμελα η το σπιτι του Κεμαλ στη Θεσσαλονικη μεχρι τους ναους της Αρτεμιδος η του Δια στη Μικρα Ασια, το Καστρο της Μεκκας τη γεφυρα της Mostar και το τεμενος Αλ-Ακσα της Ιερουσαλημ

Το Cihangir


Λιγα μετρα μακρια απο τις λαοθαλασσες της Ιστικλαλ (της Μεγαλης Οδου του Περα, αν προτιματε) κρυβεται μια απο τις αγαπημενες γειτονιες των ντοπιων: Το υπεροχο Τζιχανγκιρ, πλημμυρισμενο απο νεοκλασικα κτιρια, πολυχρωμη street art, κουκλιστικα café, hip μπαρακια, και χαρουμενες παρεες που βολταρουν καθε ωρα της ημερας και της νυχτας. Για τα νυχτοπερπατηματα σας, σημειωστε στα «οπωσδηποτε» τα Kiki, Smyrna και Cihangir 21, ενω για φαγητο μια απο τις πιο λαοφιλεις διευθυνσεις ειναι το (κατα τι τσιμπημενο) Rose Marine, με την πανεμορφη εσωτερικη αυλη του, που σερβιρει ευρωπαϊκη κουζινα με τουρκικες πινελιες και εξαιρετικα ντοπια κρασια.

Η αγορα του Kadikoy

Κατω απο λευκες τεντες, στην πιο αυθεντικα ανατολιτικη ασιατικη πλευρα της Πολης, απλωνονται οι εκατονταδες παγκοι της αγορας του Kadikoy. Το Sali Pazari οπως το αποκαλουν οι ντοπιοι ειναι μια εθνικ «θαλασσα» απο καλουδια καθε ειδους, απο μυρωδατα φρουτα μεχρι μπαχαρικα και απο βοτανα μεχρι τυρια, ψαρια, αξεσουαρ, τσαντες και παπουτσια. Καθε Τριτη θα βρειτε κυριως τροφιμα ενω καθε Παρασκευη ειναι η ημερα του παζαριου των ρουχων.

Το καστρο της Ρουμελης

Το Rumeli Hisari ειναι το επιβλητικο φρουριο που εχτισε μεσα σε τεσσερις μολις μηνες ο Μωαμεθ ο Πορθητης για να αποκλεισει το περασμα μεταξυ Μαυρης Θαλασσας και Μαρμαρα κατα την πολιορκια της Πολης το 1452. Δεσποζει στο στενοτερο σημειο του Βοσπορου και αξιζει μια σταση για να περιηγηθειτε στις πλακοστρωτες οχυρωσεις στη σκια των τριων ψηλων πυργων του, των μιναρεδων, των παλιων φυλακων και των υπαιθριων θεατρων του.

Μουσειο Παιχνιδιων

Τα παιχνιδια με τα οποια χαιρονταν τα παιδια του 1700. Κουκλες του 20ου αιωνα που αποκτηθηκαν σε δημοπρασιες και παλαιοπωλεια απο 40 διαφορετικες χωρες. Διαστημικα παιχνιδια, παλια τρενακια, αλογακια, μινιατουρες, ξυλινες φιγουρες, αυτοκινητακια, σπανια αρκουδακια και χιλιαδες ακομα αναμνησεις των παιδικων χρονων πολλων γενιων συνιστουν ενα «πανηγυρι» νοσταλγιας κατω απο την ιδια στεγη: Το μουσειο Παιχνιδιων που δημιουργηθηκε απο το μερακι ενος τουρκου ποιητη που συνελεξε τα εκθεματα και ενος θεατρικου σκηνογραφου που εστησε τον υπεροχο χωρο. Θα βρειτε επισης μια φιλοξενη σοφιτα, ενα οικογενειακο café και μια workshop αιθουσα για δημιουργικες στιγμες με τα παιδια.

Οι στοες της Istiklal

Στο χαος των καταστηματων και στην κλασικη διαδρομη απο την Ταξιμ προς την Γεφυρα του Γαλατα η αντιστροφα, ειναι πολυ ευκολο (και συνηθες) να προσπερασετε κρυφα «διαμαντια» της πολυβουης Ιστικλαλ. Στα μισα της μεγαλης οδου του Περαν, καντε μια σταση για να ανακαλυψετε τις στοες και τα πλακοστρωτα περασματα των καθετων οδων, οπως η Στοα Χατζοπουλου (Hazzopoulo Pasaji) με τον μινι κηπο με τις τσαγερι κατω απο κληματαριες, η Στοα Avrupa με τις αντικερι, η στοα Suriye με το μεγαλυτερο retro μαγαζι του κοσμου, το By Retro, η η στοα Cicek με τα παραδοσιακα τουρκικα ταβερνακια.

Τεμενος Ρουστεμ Πασα

Σχεδιασμενο απο τον αρχιτεκτονα των αριτεκτονων της οθωμανικης παραδοσης, τον αυτοκρατορικο αρχιτεκτονα Μιμαρ Σιναν, για χαρη του Μεγαλου Βεζιρη Ρουστεμ Πασα και γαμπρο του Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους, αυτο το τεμενος ειναι ενα κομψοτεχνημα κρυμμενο μεσα στο παζαρι Χασιρκιλαρ της συνοικιας Φατιχ. Το εντυπωσιακο κτισμα ειναι υπερυψωμενο, πανω απο κτιρια με θολωτες οροφες, με στενους διαδρομους που οδηγουν σε μια μεγαλη, επισης υπερυψωμενη αυλη. Η διπλη στοα με τους πεντε τρουλους και τις σειρες κιονων εντυπωσιαζει οσο και τα υπεροχα βαθυκοκκινα πλακιδια Νικαιας με τα 80 διαφορετικα γεωμετρικα και φλοραλ σχεδια.

Η street art της Κωνσταντινουπολης

Απο την Ταξιμ ως το Σκουταρι και απο τις γειτονιες του Fatih ως το Maltepe, η urban πλευρα της τεχνης βρισκεται αποτυπωμενη στους δρομους, τις στοες και τις τυφλες οψεις των γειτονιων της Πολης. Το street art σε ολο του το μεγαλειο που συνδυαζεται ιδανικα με τον περιβαλλοντα χωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου