Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 15, 2021

H Σεληνη μετακινηθηκε απο τη θεση της!

 

Η Σεληνη δεν εδειχνε στη Γη παντα το ιδιο «προσωπο». Ο αξονας περιστροφης της εχει

μετακινηθει κατα τουλαχιστον εξι μοιρες πριν απο περιπου τρια δισεκατομμυρια χρονια, πραγμα που σημαινει οτι οι πολοι του φεγγαριου δεν ηταν στη σημερινη θεση τους, συμφωνα με μια νεα επιστημονικη ερευνα.


Ερευνητες, με επικεφαλης τον Μαθιου Ζιγκλερ του Ινστιτουτου Πλανητικης Επιστημης στην Αριζονα μελετωντας παλαιοτερα στοιχεια δορυφορων της NASA σε τροχια γυρω απο τη Σεληνη, ανακαλυψαν οτι αυτη η δραματικη μετακινηση εχει αφησει ακομη τα ιχνη της στον δορυφορο μας.

Η αιτια για την κλιση του αξονα και την μετατοπιση των πολων πιστευεται οτι ειναι η αρχαια γεωλογικη και ηφαιστειακη δραστηριοτητα κατω απο τη μεγαλυτερη σεληνιακη θαλασσα, τον «Ωκεανο των Καταιγιδων», που βρισκεται στη φωτεινη πλευρα του δορυφορου μας (και οπου σχηματιζεται η ψευδαισθηση ενος ανθρωπινου προσωπου). Η μετακινηση των εξι μοιρων η περιπου 200 χιλιομετρων δεν εγινε αποτομα, αλλα αργα, σε διαστημα περιπου ενος δισεκατομμυριου ετων.

Η υπογεια ηφαιστειακη δραστηριοτητα ελιωσε ενα τμημα του μανδυα της Σεληνης (του στρωματος κατω απο τον φλοιο), ωθωντας το στην επιφανεια, οπου σχηματισε τις σημερινες τεραστιες εκτασεις βασαλτικης λαβας. Παραλληλα, εκτος απο το να αλλαξει το «προσωπο» του φεγγαριου, αυτη η σημαντικη μετατοπιση μαζας προκαλεσε και τη σταδιακη μετατοπιση του σεληνιακου αξονα.


«Η ιδια αιτια που δημιουργησε τη σκουρα λαβα, η οποια σχηματισε το “προσωπο του ανθρωπου” στο φεγγαρι, ευθυνεται επισης για την μετατοπιση του αξονα – και εχει καταγραφει στους πολικους παγους της Σεληνης» δηλωσε ο Ζιγκλερ.


Συμφωνα με τη νεα μελετη, αυτο εξηγει, επισης, γιατι καποτε οι πολοι του φεγγαριου ειχαν πολυ περισσοτερους παγους απο ο,τι σημερα. Λογω της μετατοπισης των πολων, ενα μεγαλο μερος των παγων επαψαν να ειναι κρυμμενοι απο τον ηλιο και ελιωσαν.


Προηγουμενες μελετες παντως ειχαν εκτιμησει οτι ο αξονας της Σεληνης μπορει να ειχε «γειρει» πολυ περισσοτερο, εως και 35 μοιρες σε σχεση με την αρχικη θεση του. Συνεπως το ζητημα παραμενει μαλλον ανοιχτο, εωσοτου συλλεχθουν περισσοτερα στοιχεια. Μεχρι στιγμης, τα μονα αλλα σωματα στο ηλιακο συστημα μας που πιστευεται οτι εχουν γνωρισει στο παρελθον παρομοια μετακινηση του αξονα περιστροφης και των πολων τους, ειναι η Γη, ο ‘Αρης, ο δορυφορος Εγκελαδος του Κρονου και ο δορυφορος Ευρωπη του Δια. Η νεα μελετη δημοσιευεται στην επιθεωρηση «Science».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου