Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 21, 2021

Αγγελιοφόροι από τον μανδύα της Γης!

 


Δεν έχουμε δει έκρηξη κιμπερλίτη.Οι επιστήμονες εικάζουν ότι στους λόφους Igwisi Hills της Τανζανίας μπορεί να έγινε η πιο πρόσφατη έκρηξη, πριν από 12000 χρόνια.

Οι λόφοι Ιγκουίσι είναι τα μόνα μέρη στον κόσμο όπου έχουν βρεθεί πιθανές ροές λάβας κιμπερλίτη, με τη μορφή λάβας ασβεστίτη-ολιβίνη. 

Οι αληθινοί κιμπερλίτες είναι συνήθως πολύ παλιοί βράχοι, κατά συνέπεια κάθε ηφαιστειακή δομή υπόγειας επιφάνειας έχει από καιρό διαβρωθεί. Αυτοί οι κιμπερλίτες εκρήγνυνται με έναν αρκετά μη εκρηκτικό τρόπο.

 Μετά από αυτό το συμβάν, η νεότερη έκρηξη είναι 30.000.000 ετών. Κάποιοι ξέσπασαν πριν από 1 δισεκατομμύριο χρόνια! Καθε διαμάντι - και ο βράχος που βρίσκεται - είναι ένα παράθυρο στον μανδύα της Γης , και ένα μέρος το οποίο δεν μπορούμε να επισκεφτούμε.

 Ετσι τις ιστορίες μας για το πώς είναι και από τι είναι φτιαγμένο τις αντλούμε από αυτό.Στην φωτογραφία κρύσταλλος διαμαντιού από το περίφημο ορυχείο Kimberley στη Νότια Αφρική [Natural History Museum, London]


Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου