Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 28, 2021

Xριστούγεννα Αλεξανδρινό: Μυστικά για να το διατηρήστε υγιές και φυλλώδες στις γιορτές

 



Τα αλεξανδρινά έχουν ήδη αρχίσει να κατακλύζουν τα ανθοπωλεία. Είναι, άλλωστε, από τα φυτά στη χώρα μας που έχουν συνδεθεί με τα Χριστούγεννα. Όχι άδικα.




Στολισμένα με γιορτινά περιτυλίγματα, σε κάποιες περιπτώσεις με γκλίτερ για λίγη επιπλέον λάμψη, αποτελούν ένα από τα πιο ωραία δώρα για να κάνετε σε μία επίσκεψη την περίοδο των εορτών. Αν και τα πιο δημοφιλή είναι αυτά με το κόκκινο χρώμα στα φύλλα τους, υπάρχουν και σε άλλες αποχρώσεις όπως το λευκό, το μπεζ, το ροζ ή και σε συνδυασμούς. Πώς θα καταφέρετε όμως να τα διατηρήσετε υγιή και φυλλώδη για όσο διάστημα αποτελούν το χριστουγεννιάτικο ντεκόρ σας; Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Αποφύγετε την έκθεση στα κρύο ή την υπερβολική ζέστη

Τα αλεξανδρινά καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για να αποκτήσουν γρήγορα το χρώμα τους για τις διακοπές. Στη συνέχεια αποστέλλονται για να πουληθούν. Όταν μεταφέρουμε ένα φυτό από τις συνθήκες στις οποίες διατηρείται σε ένα κατάστημα, μπορεί να αρχίσει να χάνει τα φύλλα του από το θερμοκρασιακό σοκ. Προστατέψτε το με μια σακούλα ή λίγο χαρτί εάν πρόκειται να μείνει έξω στο κρύο για περισσότερο από μερικά λεπτά.

Ενώ οι εξωτερικές χειμερινές θερμοκρασίες θα σκοτώσουν ένα αλεξανδρινό, οι εσωτερικές θερμοκρασίες από 12 βαθμούς Κελσίου έως 24 είναι καλές. Μέσα στο σπίτι, τοποθετήστε το αλεξανδρινό μακριά από κρύα ρεύματα από πόρτες και παράθυρα και μακριά από τη θερμότητα δηλαδή από καλοριφέρ και τζάκια.



Ο ρόλος του φωτός

Τα αλεξανδρινά χρειάζονται λίγο φως για να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να τα κάψει. Επιλέξτε λοιπόν ένα έντονα φωτισμένο σημείο, το οποίο όμως δεν βλέπει άμεσα ο ήλιος. Θυμηθείτε: η τοποθεσία που επιλέγουμε για ένα φυτό, μπορεί να κάνει θαύματα.

Ποτίστε το σωστά

Οι γλάστρες χωρίς τρύπες αποστράγγισης μπορούν να καταστρέψουν τα περισσότερα φυτά, όπως και τα αλεξανδρινά. Αν το νερό δεν στραγγίζει από τη γλάστρα, είναι πιθανό να σαπίσουν να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα ή ακόμα χειρότερα να σαπίσουν οι ρίζες και να πεθάνει το φυτό. Αν η γλάστρα σας λοιπόν δεν έχει σημεία αποστράγγισης, κάντε μερικές τρύπες ή μετακινήστε το φυτό σε μια γλάστρα που διαθέτει. Εάν το φυτό σας βρίσκεται σε ένα πιατάκι φροντίστε να ρίξετε το περιττό νερό.



Το υπερβολικό πότισμα μπορεί επίσης να κάνει ζημιά στο αλεξανδρινό. Για να το διατηρήσετε καλύτερα, ποτίστε το όταν το γλαστράκι είναι ελαφρύ και μόλις αισθανθείτε το χώμα ξηρό στην αφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου