Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 01, 2021

Ταζ Μαχάλ: Ο λόγος που το εμβληματικό κτίριο χρειάστηκε 22 χρόνια για να χτιστεί

Το Ταζ Μαχάλ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα στον κόσμο.


Το Τατζ Μαχάλ είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Παρά την ανακτορική του εμφάνιση, στην πραγματικότητα είναι ένα μαυσωλείο.

Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ. Επρόκειτο για την τρίτη και αγαπημένη του σύζυγο που πέθανε το 1631 ενώ γεννούσε το 14ο παιδί τους. Σύμφωνα με το μύθο της εποχής, ο αυτοκράτορας έκλαιγε για οκτώ μέρες και μέσα στη θλίψη του αποφάσισε να χτίσει το μαυσωλείο στη μνήμη της.



Η κατασκευή άρχισε το 1632. Το κόστος δεν αποτέλεσε εμπόδιο, μιας και η αυτοκρατορία ήταν απίστευτα πλούσια. Το Ταζ Μαχάλ είναι κατασκευασμένο από καθαρό λευκό μάρμαρο και ημιπολύτιμους λίθους. Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό είναι διακοσμημένα με ένθετες καλλιγραφίες και στίχους από το κοράνι. Ο Σαχ Τζαχάν ήθελε να κατασκευαστεί γρήγορα, ωστόσο συνέβη το αντίθετο. Λόγω εμμονής και τελειότητας, το Ταζ Μαχάλ έκανε να ολοκληρωθεί κάτι παραπάνω από δύο δεκαετίες.





Αποτελείται από πέντε κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της κύριας πύλης, του κήπου, ενός τζαμιού, ενός κύριου μαυσωλείου και μιας κατοικίας για ξεκούραση. Ο τάφος στο κέντρο έχει ύψος 81 πόδια και ο κήπος οδηγεί σε αυτόν. Η κύρια πύλη του συγκροτήματος είναι από ψαμμίτη. Οι αρχιτέκτονες και οι τεχνίτες μεταφέρθηκαν στην Άγκρα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης, της Τουρκίας και της Περσίας, για να ικανοποιήσουν την καλλιτεχνική εμμονή του Σαχ Τζαχάν.

Συνολικά, προσλήφθηκαν 20.000 εργαζόμενοι, τόσο ειδικευμένοι όσο και ανειδίκευτοι. Το λευκό μάρμαρο, ο ψαμμίτης και οι ημιπολύτιμοι λίθοι ήρθαν όλα από εκατοντάδες μίλια μακριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν 1.000 ελέφαντες για να μεταφέρουν το μάρμαρο στο εργοτάξιο. Μια ράμπα μήκους 10 μιλίων κατασκευάστηκε αργότερα έτσι ώστε αυτά τα υλικά να μπορούν να ρυμουλκηθούν στην κορυφή του θόλου.

Η ιστορία αναφέρει ότι ο Σαχ Τζαχάν έκανε σχέδια να χτίσει ένα δεύτερο μαυσωλείο για τον εαυτό του, απέναντι από τον ποταμό στο Ταζ Μαχάλ, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ένας από τους γιους της Μουμτάζ Μαχάλ ανέτρεψε τον πατέρα του και τον φυλάκισε. Όταν πέθανε ο Σαχ Τζαχάν, θάφτηκε δίπλα στην Μουμτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου