Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επαγρύπνηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Πάνω από 3.400 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Σε επάγρυπνηση έχει θέσει την ιατρική κοινότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά τον

εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – αφορούν έως την Τετάρτη – έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.400 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων κι ένας θάνατος. Τα περισσότερα αφορούν σε κράτη της Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τη 17η Ιουνίου αναφέρθηκαν 1.310 νέα κρούσματα από οκτώ νέες χώρες.


Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν θεωρείται ενδημική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξει παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, είπε πάντως πως το ξέσπασμα τον ανησυχεί, καλώντας σε επαγρύπνηση.

Στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως 23/06/22, τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox). Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.


Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.


Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.


Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου