Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 23, 2022

Ο πατέρας της Αιγυπτιολογίας υπέστη τραγικό θάνατο μετά την αποκρυπτογράφηση της πέτρας της Ροζέτας

Μυστήριο περιβάλλει τον θάνατο του Γάλλου του 19ου αιώνα που αποκάλυψε ένα άλλο μεγάλο

μυστήριο: αυτό των αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Ο Jean-François Champollion πέθανε νέος αφού αποκρυπτογράφησε την Πέτρα της Ροζέτας, η οποία περιείχε τα κλειδιά για τη μετάφραση πολλών αινιγματικών ιερογλυφικών κειμένων που ανακαλύφθηκαν στα ερείπια διάσπαρτα σε όλη την Αίγυπτο, παρέχοντας έτσι στον σύγχρονο άνθρωπο μια πολύ βαθύτερη γνώση .

Ο Jean-François Champollion θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Με την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών της αρχαίας Αιγύπτου και της πέτρας της Ροζέτας, έχει θεωρηθεί ο «Πατέρας της Αιγυπτιολογίας».


Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία σαράντα ενός ετών αποδίδεται γενικά στην κούραση και την εξάντληση από την υπερκόπωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.


Ο Δρ. Ashrafian χρησιμοποιεί τον όρο "εγκεφαλικό" εδώ με μια γενική έννοια παρά ως επίσημη ιατρική διάγνωση. Η οικογένεια του Champollion αρνήθηκε να επιτρέψει τη διενέργεια νεκροψίας στο σώμα του, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οδήγησαν τον Dr Ashrafian να βγάλει κάποια συμπεράσματα σχετικά με τον θάνατο του.


Ενώ βρισκόταν στην Αίγυπτο, ο Champollion δεν υπέφερε από πυρετούς ή διαταραχές του λεμφικού συστήματος. Αργότερα όμως υπέφερε από μυϊκή αδυναμία και παράλυση των άκρων, σε σημείο που κατέληξε να λαχανιάζει. Ούτε έπασχε από καρδιακές παθήσεις .


«Επιπλέον, τη στιγμή της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών (1828), παρατηρήθηκε ότι έχασε τις αισθήσεις του, αν και αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε ένα επεισόδιο αγγειοεγκεφαλικής συγκοπής (λιποθυμίας) ως αποτέλεσμα ακραίας συναισθηματικής διαταραχής. Τις τελευταίες του εβδομάδες έγινε συναισθηματικά ασταθής, κάτι που θα ταίριαζε στην εξέλιξη μιας ψευδοβολβικής κατάστασης, που τελικά εκδηλώθηκε ως σύνδρομο κλειδώματος λίγο πριν το θάνατό του», γράφει ο Δρ. Ashrafian στην επιστολή του.


Η ψευδοβολβική εμπλοκή περιλαμβάνει αδυναμία ομιλίας. Μπορεί να φαίνεται ειρωνικό ότι ένας άνθρωπος που έδωσε στην αρχαία Αίγυπτο μια «φωνή» και άνοιξε τον κόσμο της στους σύγχρονους μελετητές όσο ποτέ άλλοτε, δεν ήταν σε θέση να διατυπώσει τις δικές του σκέψεις λίγο πριν πεθάνει.


Δεδομένου ότι δεν ήταν διανοητικά ανάπηρος και δεν υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις, αν και είχε αδυναμία στα πόδια του και αργότερα αδυναμία να μιλήσει, ο Δρ. Ashrafian καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Champollion έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση - ολική παράλυση των μυών του.


Λόγια των Θεών

Η ιερογλυφική ​​λέξη σημαίνει «ιερές λέξεις» ή «ιερά σύμβολα», ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν αυτή τη γραφή mdju netjer, τα «λόγια των θεών». Τα παλαιότερα γνωστά ιερογλυφικά χρονολογούνται μεταξύ 3400 και 3200 π.Χ. Γ., η προδυναστική εποχή. Τα πιο πρόσφατα αιγυπτιακά ιερογλυφικά που γνωρίζουμε ήταν λαξευμένα σε πέτρα γύρω στο 394 μ.Χ. .


Η πέτρα της Ροζέτας, που ανακαλύφθηκε από τους Γάλλους το 1799 στην πόλη της Ροζέτα κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αιγύπτου από τον Ναπολέοντα, περιέχει ένα κείμενο γραμμένο σε ιερογλυφικά, μαζί με τις δημοτικές αιγυπτιακές και αρχαίες ελληνικές μεταφράσεις του. Με αυτόν τον τρόπο, ο Champollion, που είχε διδάξει ο ίδιος αρχαίες γλώσσες, μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει ολόκληρη την ιερογλυφική ​​γραφή συγκρίνοντας την ελληνική και τη δημοτική μετάφραση με το αρχικό ιερογλυφικό κείμενο.


Μπορείτε να διαβάσετε μια πλήρη αγγλική μετάφραση του κειμένου Rosetta Stone στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου . Το 1801, οι αγγλικές αρχές κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών τεμαχίων από τους Γάλλους στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων ήταν και η Πέτρα της Ροζέτας. Μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο τον επόμενο χρόνο. Εδώ είναι ένα απόσπασμα από το κείμενο απο την πέτρα της Ροζέτας:


«Από τότε που ο βασιλιάς Πτολεμαίος, είδε να ζήσει για πάντα, ο Θεός που εκδηλώθηκε, του οποίου η εξοχότητα είναι θαυμάσια, ο γιος του βασιλιά Πτολεμαίου [και της βασίλισσας] Αρσινόης, αγαπητός Πατέρες και Θεοί, έχει τιμηθεί να κάνει τόσες χάρες στους ναούς της Αιγύπτου και σε όλους εκείνους τους υπηκόους της τα δικαιώματά του, όντας θεός, γιος θεού και θεάς, και παρόμοιος με τον Ώρο, γιο της Ίσιδας και του Όσιρι, που προστατεύει τον πατέρα του Όσιρι, και είναι η καρδιά του γενναιόδωρη με τους θεούς, αφού έχει δωρίσει πολλά χρήματα και πολλά σιτηρά στους ναούς της Αιγύπτου, [έχοντας αναλάβει μεγάλα έξοδα] για να επιφέρει ειρήνη στην Αίγυπτο και να χτίσει ναούς, και έχει ανταμείψει όλες τις δυνάμεις που υπόκεινται στην κυριαρχία του. και από τους φόρους και τους φόρους που ίσχυαν στην Αίγυπτο, μείωσε μερικούς από αυτούς ή ακόμα και τελείως απαρνήθηκε άλλους.


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χάραζαν τα ιερογλυφικά τους σε πήλινες σφραγίδες, πέτρες και βράχους, κεραμικά αγγεία και οστέινα και ελεφαντόδοντου αντικείμενα. Οι επιγραφές της πέτρας της Ροζέτας είναι λαξευμένες σε βασάλτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου