Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 27, 2022

Η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν πολλοί



Η Νικόπολη Πρέβεζας έχει μια ξεχωριστή ιστορία στην αρχαιότητα

Η ιστορική Νικόπολη βρίσκεται στην Πρέβεζα και έχει ένα χαρακτηριστικό που λίγοι γνωρίζουν. Είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Εκτός από ομορφιά, έχει λοιπόν κι άλλους λόγους που θα σε πείσουν να την γνωρίσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κωμόπολη που μετρά πλέον λίγους κατοίκους αλλά αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ήπειρο. Την Νικόπολη την αποκαλούν και ελληνική «Πομπηία» και όχι άδικα. Η όμορφη και ιστορική κωμόπολη είναι κτισμένη στη χερσόνησο, η οποία χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος. Αποτέλεσε τους περασμένους αιώνες ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο καθώς χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι οδηγούσαν εκεί. Ήταν η διοικητική πρωτεύουσα της Ηπείρου για 7 αιώνες.

Ο Οκταβιανός για να δώσει ζωή στο φιλόδοξο σχέδιό του μετέφερε στη νέα πόλη πληθυσμούς από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Η Νικόπολη υπολογίζεται ότι στην περίοδο της ακμής της είχε περίπου έως και 100.000 κατοίκους, όντας ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του ρωμαϊκού κόσμου. Σήμερα η Νικόπολη αποτελεί έναν μοναδικό και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα.

Δείτε πώς είναι σήμερα η περιοχή μέσα από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube.

 



Βίντεο

Νικόπολη: Η ιστορία της πόλης

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου