Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 23, 2022

Γύθειο: Το εντυπωσιακό «κόκκινο» ναυάγιο που έγινε αξιοθέατο


 Απόκοσμο, εντυπωσιακό και πολυφωτογραφημένο, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος» στην παραλία Βαλτάκι, κοντά στο Γύθειο Λακωνίας, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Μάνης. Οι ιστορίες που το συνοδεύουν είναι πολλές


Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος κοντά στο Γύθειο της Λακωνίας είναι η παραλία Βαλτάκι, όπου βρίσκεται ο σκουριασμένος σκελετός του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος». Πρόκεται για ένα από τα διασημότερα ελληνικά ναυάγια, που μπορείτε να δείτε χωρίς να βουτήξετε καθώς βρίσκεται σχεδόν πάνω στην αμμουδιά.


Το πλοίο είναι προσαραγμένο εκεί από τον Δεκέμβριο του 1981, αποτελώντας πλέον μέρος του τοπίου και τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής. Το εντυπωσιακό ναυάγιο προσελκύει πολύ κόσμο καθώς η εξερεύνησή του συνδυάζεται με μπάνιο στα καταγάλανα νερά της αμμώδους παραλίας.


Ναυάγιο «Δημήτριος»: Το πλοίο - φάντασμα κοντά στο Γύθειο

Εγκαταλελειμμένο από το 1981, το «Δημήτριος» αποτελεί πλέον ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής (πηγή: Shutterstock)

Το «Δημήτριος» (η παλαιότερη ονομασία του ήταν Klintholm) είναι ένα φορτηγό πλοίο 67 μέτρων που ναυπηγήθηκε στη Δανία το 1950. Υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την προέλευση του πλοίου και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε στην παραλία Βαλτάκι, σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το Γύθειο. Πολλοί λένε ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Το πλήρωμα συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές και στη συνέχεια λύθηκε σκόπιμα από το λιμάνι και αφέθηκε να παρασυρθεί από τη θάλασσα, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιά ώστε να εξαφανίσουν το λαθραίο εμπόρευμα. Άλλοι πάλι μιλάνε για «πλοίο φάντασμα» αγνώστου ιδιοκτησίας.

Το ναυάγιο έχει γίνει μέρος του τοπίου (πηγή: Shutterstock)

Υπάρχει όμως και μια πιο επίσημη εκδοχή, την οποία αναφέρει το βιβλίο «Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» του Χρήστου Ντούνη. Σύμφωνα με αυτή, το πλοίο εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του. Το «Δημήτριος» άραξε στο λιμάνι του Γυθείου στις 4 Δεκεμβρίου του 1980 επειδή ο καπετάνιος του χρειαζόταν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής ασθένειας. Στην πορεία προέκυψαν οικονομικά προβλήματα με το πλήρωμα, καθώς και διάφορα προβλήματα στον κινητήρα, σε συνδυασμό με ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλαν διάφοροι δανειστές. Το πλοίο αγκυροβόλησε στο Γύθειο μέχρι τον Ιούνιο του 1981, όταν κηρύχθηκε ανασφαλές λόγω φθορών και εισροής υδάτων. Τελικά και ενώ δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες ώστε να μετακινηθεί, το πλοίο παρασύρθηκε μακριά λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ξεβράστηκε στην παραλία στο Βαλτάκι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε εκεί χωρίς να έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την τύχη του.
Δείτε ένα drone βίντεο από το ναυάγιο στο Γύθειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου