Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 29, 2022

Ισπανία: Προωθεί νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς

 



Η ισπανική κυβέρνηση προώθησε ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς τη Δευτέρα για να το παρουσιάσει στο κοινοβούλιο αυτό το καλοκαίρι, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε άνω των 16 ετών να αλλάξει εύκολα φύλο στα έγγραφα ταυτότητάς του. Η κίνηση έρχεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Υπερηφάνειας και εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα κάνει την Ισπανία μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου. «Εγκρίναμε τη δεύτερη ανάγνωση του νόμου για τα τρανς και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος θα τεθεί τώρα στο κοινοβούλιο πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε η υπουργός Ισότητας Irene Montero μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.




«Είμαστε για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή και διεθνές σημείο αναφοράς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ LGBTI και, ειδικότερα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων», είπε σχετικά με την κίνηση να σταματήσει να κατηγοριοποιούνται οι trans-σχετικές παθήσεις ως ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Εγκρίθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο ο προτεινόμενος νόμος που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Ισπανός άνω των 16 «θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για αλλαγή του φύλου της εγγραφής του στο ληξιαρχείο». Θα μπορούν επίσης να αλλάξουν το όνομά τους.

Το νομοσχέδιο απλοποιεί ουσιαστικά τη διαδικασία αλλαγής φύλου στα επίσημα έγγραφα ταυτότητας, επιτρέποντας στον αιτούντα να ζητήσει την αλλαγή με βάση μια απλή δήλωση. Καταργεί την απαίτηση για ιατρική έκθεση που να πιστοποιεί τη δυσφορία του φύλου ή την απόδειξη ορμονικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η διαδικασία επανεγγραφής πρέπει να ολοκληρωθεί «μέσα σε τέσσερις μήνες το πολύ», είπε. –

«Οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ έχουν σημασία» – Ένα δικαστήριο στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα αίτημα αλλαγής φύλου από έναν εννιάχρονο που ήθελε να αναγνωριστεί ως άνδρας αντί για γυναίκα στα έγγραφα ταυτότητας.

Το παιδί έχει ήδη «όνομα αγοριού» και «εδώ και χρόνια… σκεφτόταν, συμπεριφερόταν και ένιωθε σαν αγόρι», ανέφερε το δικαστήριο σε απόφαση της 10ης Ιουνίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα επιτρέπει σε άτομα ηλικίας έως 12 ετών να κάνουν την αλλαγή αλλά μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Μεταξύ 14 και 16 ετών, η διαδικασία θα απαιτεί γονική άδεια, μεταξύ 12 και 14 ετών, η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί μέσω εθελοντικών νομικών διαδικασιών», είπε ο Montero.

Και θα σημαίνει επίσης ότι τα τρανς παιδιά κάτω των 12 ετών «θα μπορούν να αλλάξουν το όνομά τους στην ταυτότητά τους», είπε, χωρίς να αναφέρει πώς θα λειτουργούσε μια τέτοια διαδικασία. «Θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές και ισχυρό μήνυμα: ότι οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ LGBTI έχουν σημασία», είπε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια νέα ενότητα για τους τρανς μετανάστες, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν φύλο «σε έγγραφα που εκδίδονται στην Ισπανία, εάν δεν έχουν εγγυημένα τα δικαιώματά τους ως τρανς στη χώρα καταγωγής τους».



Απαγόρευση θεραπείας μετατροπής

Η νομοθεσία απαγορεύει τις θεραπείες μετατροπής, προωθεί τη μη διάκριση εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ LGBTI ατόμων στον χώρο εργασίας και επιδιώκει «να προωθήσει την ένταξη» ιδιαίτερα των τρανς γυναικών που τείνουν να επηρεάζονται δυσανάλογα. Περιγράφει επίσης ποινές για αδικήματα που εισάγουν διακρίσεις, που κυμαίνονται από μικροαδικήματα, όπως, προσβολές ή προσβλητικά γκράφιτι που επιφέρουν πρόστιμο από 200 έως 2.000 ευρώ έως σοβαρά αδικήματα, όπως, η άρνηση εργασίας που μπορεί να επιβληθεί με πρόστιμο από 2.001 έως 10.000 ευρώ.

Τα χειρότερα αδικήματα, όπως η άρνηση πρόσβασης σε κάποιο μπαρ ή κολύμβησης, ή η υποβολή τους σε θεραπεία μετατροπής, επισύρουν ποινή από 10.001 ευρώ έως 150.000 ευρώ, είπε.

Σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ILGA, τουλάχιστον 25 κράτη μέλη του ΟΗΕ «επιτρέπουν τη νομική αναγνώριση φύλου χωρίς απαγορευτικές απαιτήσεις», αν και μόνο περίπου 15 επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλλάξουν το καθεστώς τους με βάση μια απλή δήλωση.

Σε ορισμένες χώρες, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και μπορεί να περιλαμβάνει απαιτήσεις όπως ψυχιατρική διάγνωση, ορμονική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου ή ακόμα και στείρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου