Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2022

Δυτική Ελλάδα: Μια άλλη Αμφιλοχία μετά την Παράκαμψη


Για πάρα πολλά χρόνια κατά τη θερινή περίοδο -και ειδικά τα σαββατοκύριακα της- οι εικόνες με το κυκλοφοριακό κομφούζιο χαρακτήριζαν την Αμφιλοχία και ταλαιπωρούσαν τους ταξιδιώτες.

Η Ιόνια Οδός αρχικά μείωσε την κίνηση- προς και από Βορρά -μέσω της πρωτεύουσας του Βάλτου και εδώ και 15 μέρες η δεύτερη παράκαμψη της (με τη λειτουργία του τμήματος του δρόμου Ακτίο-Αμβρακία) άλλαξε εντελώς το τοπίο.

Οι οδηγοί που κινούνται προς Βόνιτσα, Λευκάδα, Πρέβεζα επιλέγουν τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που μειώνει χρόνο και αποστάσεις και πρωτίστως προσφέρει και ασφάλεια σε σχέση με την καρμανιόλα της εθνικής οδού Αμφιλοχία -Βόνιτσα.

Πλέον η Αμφιλοχία παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Με μειωμένη κίνηση στους δρόμους αλλά και στη αγορά της. Η Παράκαμψη της πρόσφερε πλεονεκτήματα αλλά και τις επέφερε μειονεκτήματα.

Είναι πιο ανθρώπινή, πιο φιλόξενη αλλά η αγορά δέχτηκε πλήγμα, και το λιανεμπόριο και πρωτίστως η εστίαση. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και δεν εκπλήσσει αλλά επιβεβαιώνεται από τους επαγγελματίες της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας Νίκος Μπεχλιούλης μίλησε στο agrinionews.gr και στέκεται στα θετικά του ζητήματος.

«Η κίνηση μετά την παράδοση της παράκαμψης είναι μειωμένη, τόσο σε ότι αφορά τα ΙΧ όσο και τα μεγαλύτερα οχήματα. Η πόλη είναι πλέον πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες. Δεν υφίσταται κυκλοφοριακό ζήτημα στην Αμφιλοχία, το πάρκινγκ πλέον είναι πολύ ευκολότερο, η πόλη δείχνει πολύ πιο φιλόξενη στον περαστικό και τον επισκέπτη», λέει ο αντιδήμαρχος.

Δεν παραλείπει να απευθύνει το κάλεσμα του όμως. «Περιμένουμε με μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε τον κόσμο που έρχεται στα μέρη μας. Να απολαύσει τις ακτές μας και τα καταστήματά μας. Θεωρούμε, και αυτό είναι που θέλουμε φυσικά, ότι οι γείτονες της Αμφιλοχίας, και ιδίως ο κόσμος του Αγρινίου που σταθερά δείχνει την προτίμησή του, θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να επισκέπτονται την πόλη», σημειώνει.

Ισως αυτό να είναι και το στοίχημα της Αμφιλοχίας, το ζητούμενο της. Να αποτελεί προορισμό και όχι σημείο διέλευσης. Αυτή είναι η πρόκληση για τις τοπικές αρχές που καλούνται να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.

Η Αμφιλοχία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες δεν τα ανέδειξε. Τώρα έχει μονόδρομο μπροστά της αυτόν της ανάδειξης του παραλιακού μετώπου. Η μείωση της κίνησης μπορεί να έφερε και μείωση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων αλλά αυτή η παράμετρος θα είναι προσωρινή αν η Αμφιλοχία μετατρέψει τη συγκυρία σε ευκαιρία.

Η Αμφιλοχία πλέον είναι σε ένα κρίσιμο αναπτυξιακό σταυροδρόμι μιας και δεν αποτελεί …σταυροδρόμι των οχημάτων.

Πηγή Agrinionews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου