Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 06, 2022

Κορυφαίος Γάλλος επιστήμονας ανέβασε τη φωτογραφία μια φέτας τσορίθο αντί για αστερισμό

Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει ένας Γάλλος επιστήμονας ο οποίος

ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία μιας φέτας τσορίθο (αλλαντικό της Ιβηρικής), υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για εικόνα ενός μακρινού άστρου που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.


Ο Étienne Klein, διάσημος φυσικός και διευθυντής της Επιτροπής Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας, μοιράστηκε την εικόνα του πικάντικου ισπανικού λουκάνικου στο Twitter την περασμένη εβδομάδα, επαινώντας το «επίπεδο λεπτομέρειας» που παρείχε.


«Η εικόνα του Proxima Centauri, του πλησιέστερου άστρου στον Ήλιο, που βρίσκεται 4,2 έτη φωτός μακριά μας. Τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας... Ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται καθημερινά», έγραψε απευθυνόμενος στους περισσότερους από 91.000 ακολούθους του την Κυριακή.




Η ανάρτηση έγινε retweet και σχολιάστηκε από χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι πείστηκαν από τα λεγόμενα του επιστήμονα.
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν όπως φαινόταν.

Ο Klein παραδέχτηκε αργότερα σε μια σειρά από tweets ότι η εικόνα ήταν, στην πραγματικότητα, ένα κοντινό πλάνο μιας φέτας τσορίθο ​​που τραβήχτηκε σε μαύρο φόντο.

«Λοιπόν, όταν είναι ώρα κοκτέιλ, η γνωστική προκατάληψη φαίνεται να βρίσκει πολλά για να απολαύσει... Προσοχή. Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που να σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη».

Αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις από μέλη της διαδικτυακής κοινότητας για τη φάρσα, έγραψε: «Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη φωτογραφία του Proxima Centauri ήταν ένα αστείο. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα από θέσεις εξουσίας όσο και η αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων».

Την Τετάρτη, ο Κλάιν ζήτησε συγγνώμη για την φάρσα, λέγοντας ότι πρόθεσή του ήταν «να προτρέψει να προσέξουμε τις εικόνες που φαίνεται να μιλούν από μόνες τους».

Σε μια προσπάθεια να επανορθώσει, δημοσίευσε μια εικόνα του θεαματικού γαλαξία Cartwheel, διαβεβαιώνοντας τους followers ότι αυτή τη φορά η φωτογραφία ήταν γνήσια.

Το τηλεσκόπιο Webb, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 12 Ιουλίου. Θα μπορεί να κοιτάζει μέσα στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να παρατηρεί μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη του σύμπαντος βλέποντάς τους μέσω υπέρυθρου φωτός, που είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου