Αυγούστου 11, 2023

Ρόμπιν Γουίλιαμς: Μια ιδιοφυία που δε γνώριζε ότι έπασχε από μια τρομερή ασθένεια

Στις 11 Αυγούστου 2014, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Paradise Cay της Καλιφόρνια. Ο ηθοποιός ανακαλύφθηκε με μια ζώνη γύρω από το λαιμό του και οι ερευνητές βρήκαν αργότερα κοψίματα στον αριστερό του καρπό.

Ήταν 63 ετών και αυτόχειρας, πέρα από «το πιο ακαταμάχητα αστείο αλλά και το πιο θλιβερό άτομο που γνώρισα ποτέ», όπως είχε δηλώσει ο ηθοποιός και καλός του φίλος Σαμ Νιλ στα απομνημονεύματα του.


Η νεκροψία, στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy.

Μέχρι τότε, ο Γουίλιαμς είχε περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή κάνοντας τους ανθρώπους να γελούν. Ταλαντούχος κωμικός και βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, τον σέβονταν, τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν άπαντες, τόσο οι συνάδελφοί του όσο και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του.


Όμως παρά την χαρούμενη προσωπικότητά του, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε με τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά στις αρχές της καριέρας του. Και αργότερα στη ζωή του, θα πάλευε με θέματα ψυχικής υγείας και σωματικές ασθένειες




Η τελευταία του φωτογραφία στο ίνσταγκραμ / Photo: Instagram

Κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι

Παρόλα αυτά, πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του, οι φίλοι και οι θαυμαστές του έμειναν έκπληκτοι από τον ξαφνικό θάνατό του – και αναζητούσαν απεγνωσμένα απαντήσεις. Πώς πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς; Γιατί έβαλε τέλος στη ζωή του; Τραγικές αλήθειες θα αναδυθούν σύντομα.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις στις 21 Ιουλίου 1951. Γιος ενός στελέχους της Ford Motor Company και ενός πρώην μοντέλου μόδας, ο Γουίλιαμς ήθελε από νωρίς να διασκεδάζει τους γύρω του. Από τα μέλη της οικογένειας μέχρι τους συμμαθητές του, ο μελλοντικός κωμικός ήθελε απλώς να κάνει τους πάντες να γελούν. Το έμφυτο χιούμορ του ήταν το όχημά του στην επικοινωνία –αλλά, μήπως, τελικά η διεισδυτική του ματιά του έδιωξε την έκπληξη;

Όταν ήταν έφηβος, η οικογένειά του μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Ο Γουίλιαμς θα φοιτούσε στο Κολλέγιο Claremont Men’s College και στο Κολλέγιο του Marin, πριν μετακομίσει για λίγο στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στη Σχολή Juilliard.

Photo: Wikimedia Commons

Κωμικός από κούνια

Σύντομα ο Ρόμπιν Γουίλιαμς επέστρεψε στην Καλιφόρνια για να δοκιμάσει τον κόσμο της κωμωδίας – και δημιούργησε ένα δημοφιλές stand-up act τη δεκαετία του 1970. Την ίδια περίπου εποχή, άρχισε να εμφανίζεται σε πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές όπως το Mork & Mindy.

Αλλά ήταν το 1980 που ο Γουίλιαμς θα έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Ποπάυ, ο ναύτης» ως ο ομώνυμος χαρακτήρας. Από εκεί και πέρα, πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες, όπως το «Καλημέρα, Βιετνάμ» και τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Όλο αυτό το διάστημα, ο Ρόμπιν δεν ήταν στη συνείδηση του κοινού παρά ένας ξεκαρδιστικός τύπος.

Για χρόνια ο Γουίλιαμς φώτιζε τη μεγάλη οθόνη με το χαμόγελό του. Αλλά κάτω από την επιφάνεια, πάλευε με το τέρας. Στις δεκαετίες του 1970 και του ’80, ο Γουίλιαμς ανέπτυξε εθισμό στην κοκαΐνη. Σταμάτησε μόνο όταν ο φίλος του, Τζον Μπελούσι, πέθανε από υπερβολική δόση – αφού διασκέδαζαν μαζί του το προηγούμενο βράδυ, στο ξενοδοχείο Chateau Marmont, στις 5 Μαρτίου του 1982.

Δείτε το βίντεο

Με τα πάνω του και τα κάτω του

Αν και δεν ξαναάγγιξε την κοκαΐνη μετά το θάνατο του Μπελούσι, άρχισε να πίνει πολύ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γεγονός που τον οδήγησε να περάσει σημαντικό χρόνο σε κέντρο αποτοξίνωσης. Όλο αυτό το διάστημα, ο Γουίλιαμς πάλευε επίσης με την κατάθλιψη. Παρά τη συνεχή επιτυχία στην επαγγελματική του ζωή, η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Παρόλα αυτά, φαινόταν ότι ο Γουίλιμας μπορούσε να ανακάμψει από κάθε αναποδιά. Και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010, φαινόταν ότι οι πιο σκοτεινές μέρες του είχαν μείνει πολύ πίσω του. Αλλά τότε, έλαβε μια σπαρακτική διάγνωση από τον γιατρό του.

Photo: Instagram

Πώς πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς;

Τρεις μήνες πριν από τον θάνατό του το 2014, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς διαγνώστηκε με τη νόσο του Πάρκινσον. Μοιράστηκε τα νέα με τη σύζυγό του Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς και τα τρία παιδιά του (από τους δύο προηγούμενους γάμους του). Ωστόσο, δεν ήταν ακόμα έτοιμος να μοιραστεί τη διάγνωση με το κοινό, οπότε οι αγαπημένοι του συμφώνησαν να κρατήσουν την κατάστασή του ιδιωτική προς το παρόν.

Εν τω μεταξύ, όμως, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς πάλευε να καταλάβει γιατί αισθανόταν παρανοϊκός, αγχώδης και καταθλιπτικός. Δεν ένιωθε ότι η διάγνωση του Πάρκινσον εξηγούσε επαρκώς αυτά τα ζητήματα. Έτσι, μαζί με τη σύζυγό του σχεδίαζαν να πάνε σε ένα κέντρο νευρογνωστικών εξετάσεων για να δουν αν συνέβαινε κάτι άλλο. Αλλά, κατά τραγικό τρόπο, δεν θα έφτανε ποτέ εκεί.

Τη νύχτα πριν από το θάνατό του, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έδειχνε να βρίσκεται σε γαλήνια διάθεση. Όπως εξήγησε αργότερα η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς, ήταν απασχολημένος με ένα iPad και φαινόταν να «καλυτερεύει». Η τελευταία φορά που η Σούζαν είδε τον σύζυγό της ζωντανό ήταν γύρω στις 10:30 μ.μ., λίγο πριν πέσει για ύπνο.

Τα τελευταία του λόγια που της είπε εκείνο το βράδυ ήταν: «Καληνύχτα, αγάπη μου… καληνύχτα, καληνύχτα». Κάποια στιγμή μετά από αυτό, κατευθύνθηκε σε ένα διαφορετικό υπνοδωμάτιο του σπιτιού, όπου θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Δείτε το βίντεο

Νεκρός στις 12:02 μ.μ.

Στις 11 Αυγούστου 2014, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς βρέθηκε νεκρός από την προσωπική του βοηθό στις 11:45 π.μ. Εκείνη την ώρα, η σύζυγός του είχε φύγει από το σπίτι, νομίζοντας ότι ο σύζυγός της κοιμόταν. Όμως η βοηθός του αποφάσισε να παραβιάσει την κλειδαριά της πόρτας.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε ξεκάθαρα αυτοκτονήσει. Ανακαλύφθηκε σε καθιστή θέση στο πάτωμα, είχε χρησιμοποιήσει μια ζώνη για να κρεμαστεί, με τη μια άκρη δεμένη γύρω από το λαιμό του και την άλλη άκρη στερεωμένη ανάμεσα σε μια πόρτα ντουλάπας και το πλαίσιο της πόρτας στην κρεβατοκάμαρα. Η αστυνομία παρατήρησε αργότερα επιφανειακά κοψίματα στον αριστερό του καρπό.

Σε μια κοντινή καρέκλα, οι ερευνητές βρήκαν το iPad του Γουίλιαμς (το οποίο δεν περιείχε καμία πληροφορία σχετική με την αυτοκτονία), δύο διαφορετικά είδη αντικαταθλιπτικών και έναν σουγιά με το αίμα του – τον οποίο προφανώς είχε χρησιμοποιήσει για να κόψει τον καρπό του. Δεδομένου ότι ήταν προφανώς ήδη νεκρός, δεν έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν και κηρύχθηκε νεκρός στις 12:02 μ.μ.

Πάλευε με «σοβαρή κατάθλιψη»

Δεν υπήρχαν σημάδια εγκληματικής ενέργειας και τα μόνα φάρμακα στον οργανισμό του Γουίλιμας ήταν καφεΐνη, συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά και λεβοντόπα – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Η νεκροψία επιβεβαίωσε αργότερα ότι η αιτία θανάτου του Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν αυτοκτονία από ασφυξία λόγω απαγχονισμού.

Οι αγαπημένοι του και οι θαυμαστές του ήταν συντετριμμένοι όταν έμαθαν πώς πέθανε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπός του εξέδωσε ανακοίνωση ότι το τελευταίο διάστημα πάλευε με «σοβαρή κατάθλιψη». Έτσι, πολλοί υπέθεσαν ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του.

Αλλά μόνο η νεκροψία του θα αποκάλυπτε τον πραγματικό ένοχο της οδύνης του. Όπως αποδείχθηκε, ο Γουίλιαμς είχε διαγνωστεί λανθασμένα με Πάρκινσον και έπασχε από μια διαφορετική ασθένεια – η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένη μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπασχε από άνοια με σωμάτια Lewy -μια καταστροφική και εξουθενωτική ασθένεια του εγκεφάλου που έχει κοινά χαρακτηριστικά τόσο με το Πάρκινσον όσο και με το Αλτσχάιμερ.

«Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν μια ιδιοφυΐα»

Τα «σωμάτια Lewy» αναφέρονται σε ανώμαλες μάζες πρωτεϊνών που συγκεντρώνονται στα εγκεφαλικά κύτταρα του ασθενούς και ουσιαστικά διηθούν τον εγκέφαλο. Πιστεύεται ότι αυτές οι μάζες ευθύνονται για το 15% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Η ασθένεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο, τη συμπεριφορά, την κίνηση, τη νόηση και τον έλεγχο του ίδιου του σώματος. Και σίγουρα είχε επιβαρύνει τον Ουίλιαμς.

Παρόλα αυτά, οι γιατροί λένε ότι έδωσε μια εντυπωσιακή μάχη παρά τις δυσκολίες. «Οι άνθρωποι που έχουν σπουδαίο εγκέφαλο, που είναι απίστευτα λαμπροί, μπορούν να αντέξουν την εκφυλιστική ασθένεια καλύτερα από κάποιον που είναι μέσος όρος» δήλωσε ο Dr. Bruce Miller, που γνωρίζει την περίπτωση του ηθοποιού. «Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν μια ιδιοφυΐα».

«Θα με κλείσουν μέσα και δεν θα βγω ποτέ»

Όμως, κατά τραγικό τρόπο, κανείς δεν γνώριζε ποια ασθένεια είχε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς μέχρι τον θάνατό του. Αυτό σήμαινε ότι ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος έπασχε από κάτι που δεν μπορούσε καν να αρχίσει να κατανοεί – γεγονός που εξηγεί γιατί ήταν τόσο απογοητευμένος όταν επρόκειτο να διερευνήσει τα δικά του συμπτώματα.

Και παρόλο που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς επρόκειτο να επισκεφθεί μια μονάδα νευρογνωστικών εξετάσεων, η γυναίκα του πιστεύει ότι το επικείμενο ραντεβού μπορεί να τον είχε αγχώσει ακόμη περισσότερο τις ημέρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

«Νομίζω ότι δεν ήθελε να πάει» δήλωσε η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς. «Νομίζω ότι σκέφτηκε: ‘Θα με κλείσουν μέσα και δεν θα βγω ποτέ’».

Η τελευταία του συνέντευξη πριν την αυτοκτονία 

Γιατί ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε;

Αν και ο Ρόμπιν Γουίλιαμς είχε παλέψει με τον εθισμό στα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό στο παρελθόν, ήταν καθαρός και νηφάλιος για οκτώ χρόνια πριν πεθάνει.

Έτσι, για τη Σούζαν, οι φήμες ότι ο σύζυγός της είχε υποπέσει ξανά στις παλιές του συνήθειες πριν από τον θάνατό του την έκαναν να νιώθει θυμό και απογοήτευση.

Όπως εξήγησε η ίδια αργότερα: «Με εξόργισε όταν τα μέσα ενημέρωσης έλεγαν ότι έπινε, γιατί ξέρω ότι υπάρχουν εκεί έξω απεξαρτημένοι χρήστες που τον θαύμαζαν, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και τον θαύμαζαν, και αξίζουν να μάθουν την αλήθεια».

Όσο για τους ισχυρισμούς ότι ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αυτοκτόνησε επειδή έπασχε από κατάθλιψη, είπε: «Δεν ήταν η κατάθλιψη που σκότωσε τον Ρόμπιν. Η κατάθλιψη ήταν ένα από τα ας πούμε 50 συμπτώματα και ήταν ένα μικρό».

Αφού έκανε περισσότερη έρευνα για την άνοια με σωμάτια Lewy και μίλησε με πολλούς γιατρούς, η Σούζαν Σνάιντερ Γουίλιαμς απέδωσε την αυτοκτονία του αγαπημένου της συζύγου στη φρικτή ασθένεια που δεν ήξερε καν ότι είχε.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν

«Η άνοια με σωμάτια Lewy είναι μια καταστροφική ασθένεια. Είναι δολοφόνος. Είναι γρήγορη, είναι προοδευτική» δήλωσε ο Δρ Μίλερ, ο οποίος εργάζεται ως διευθυντής του τμήματος Μνήμης και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτή ήταν η πιο καταστροφική μορφή άνοιας με σωμάτια Lewy που είχα δει ποτέ. Πραγματικά με εξέπληξε το γεγονός ότι η Ρόμπιν μπορούσε να περπατήσει».

Ενώ ο Ρόμπιν Γουίλιαμς δυστυχώς δεν έμαθε ποτέ από ποια ασθένεια έπασχε, η γυναίκα του ένιωσε ανακούφιση που μπορούσε τουλάχιστον να δώσει ένα όνομα. Έκτοτε, έχει θέσει ως αποστολή της να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την ασθένεια, να εκπαιδεύσει άλλους που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι και να διορθώσει τυχόν ανακριβείς υποθέσεις σχετικά με το τι προκάλεσε το θάνατο του συζύγου της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου