Νοεμβρίου 18, 2024

Ντέντον Κούλεϊ: Ο πρώτος χειρουργός που τοποθέτησε τεχνητή καρδιά σε άνθρωπο

Ο Ντέντον Κούλεϊ (Denton Cooley) ήταν διακεκριμένος αμερικανός

καρδιοχειρουργός, ο πρώτος που τοποθέτησε τεχνητή καρδιά σε άνθρωπο.


Ο Ντέντον Άρθουρ Κούλεϊ γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1920 στο Χιούστον του Τέξας και σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια του Τέξας (Όστιν) και Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, όπου ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Το 1946 κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο Υγειονομικό Σώμα, από το οποίο αφυπηρέτησε το 1948 με το βαθμό του Λοχαγού.


Τη δεκαετία του ‘50, ύστερα από σύντομη παραμονή στο Λονδίνο, επέστρεψε στο Χιούστον και ανέλαβε θέση καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ. Εργάστηκε με τον πρωτοπόρο καρδιοχειρουργό Μάικλ ΝτιΜπέικι και ανέπτυξε μία μέθοδο για τη θεραπεία του ανευρύσματος αορτής.


Το 1962 ίδρυσε με ιδιωτικά κεφάλαια το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Τέξας και σύντομα το ταλέντο του αναγνωρίστηκε, ύστερα από τις αναίμακτες εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς που πραγματοποίησε σε Μάρτυρες του Ιεχωβά. Το 1969 αποχώρησε από το Μπέιλορ, λόγω διαφωνίας του με τον ΝτιΜπέικι, με τον οποίο βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση έως το 2007, όταν συμφιλιώθηκαν σε ηλικία 99 ετών ο ΝτιΜπέικι και 87 ετών ο Κούλεϊ. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ανέλαβε θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.


Στις 3 Απριλίου 1969 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς στον 47χρονο Χάσκελ Καρπ, του οποίου η καρδιά δεν λειτουργούσε επαρκώς μετά την αφαίρεση πάσχοντος τμήματος του μυοκαρδίου. Η καρδιά αυτή λειτούργησε επί 65 ώρες, ώσπου βρέθηκε δότης για μεταμόσχευση πτωματικής καρδιάς. Μολαταύτα, ο πρώτος αυτός ασθενής πέθανε 38 ώρες μετά τη δεύτερη εγχείρηση από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.


Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην ιατρική έγραψε ή συνέγραψε 12 βιβλία και περισσότερα από 1400 επιστημονικά άρθρα.


Ο Ντέντον Κούλεϊ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 96 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου