Νοεμβρίου 15, 2024

«ΚΛΕΙΝΟΥΝ 137 στρατόπεδα!»

 

Στις αλλαγές που προωθούνται στο στράτευμα αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και παραπάνω στρατόπεδα, περισσότερα ακόμη και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».

Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Επεσήμανε ότι κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει δυνατότητα αντι – drone και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί drones. «Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου επιθετικές και αμυντικές» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Ακόμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πάμε σε μία μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης, ναυτοδικεία και αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν στην πραγματικότητα καμία ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και παράλληλα αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper».
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου