Νοεμβρίου 16, 2024

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Τα 2 ασυνήθιστα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα και μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και στο πρόσωπό σας.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση

Οι ειδικοί υγείας προτρέπουν τους ανθρώπους να γνωρίζουν δύο λιγότερο γνωστά σημάδια στο πρόσωπο που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.

Επομένως, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

.Η έλλειψη συμπτωμάτων οδήγησε το Public Health England να χαρακτηρίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση ως «σιωπηλό δολοφόνο». Παράλληλα, το British Heart Foundation (BHF) επισημαίνει: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση σπάνια έχει εμφανή συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση αισθάνονται καλά. Αλλά ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση».

Υπέρταση: Τα 2 σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο

Παρά τη δυσκολία στη διάγνωσή της, η υπέρταση έχει ορισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν σε κάποιους ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει δύο ασυνήθιστα σημάδια που μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, αν και αυτά συνήθως εκδηλώνονται σε περιπτώσεις “πολύ υψηλής” αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Αιμορραγία από τη μύτη
  • Θολή όραση

Αιμορραγία από τη μύτη

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναγνωρίζει ότι άτομα με υψηλή πίεση ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ρινορραγίας. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι πλήρως κατανοητή και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην ιατρική κοινότητα.

Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι άτομα με υπέρταση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα για ρινορραγία σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη διαχείριση των ρινορραγιών.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα του 2015 έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης περιόδου μελέτης 80 ατόμων, οι μισοί από αυτούς υπέφεραν από συχνή αιμορραγία από τη μύτη. Αυτή η έρευνα συμπέρανε ότι ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ήταν η άμεση αιτία της αιμορραγίας από τη μύτη, την έκανε πιο δύσκολη στη διαχείριση σε ασθενείς με υπέρταση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε αιμορραγία. Επιπλέον, η αυξημένη πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ρινορραγίας.

Θολή όραση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν φτάνει τα 180/120 mmHg ή υπερβαίνει αυτό το όριο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία των ματιών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης, όπως θολή όραση, σύμφωνα με την American Heart Association.

Πώς επηρεάζεται η όραση;

  • Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία: Η μειωμένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, παραμορφώσεις και ακόμη και τύφλωση.
  • Συσσώρευση υγρού: Η συσσώρευση υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και να επηρεάσει την ποιότητα της όρασης.
  • Βλάβη στο οπτικό νεύρο: Η παρεμπόδιση της ροής του αίματος στο οπτικό νεύρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη και απώλεια όρασης.

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με το British Heart Foundation (BHF) άλλα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι:

  • δύσπνοια,
  • πόνος στο στήθος,
  • ζάλη και
  • πονοκέφαλοι.

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μέτρησή της. Αυτό μπορεί να γίνει από τον γιατρό σας ή με ένα ειδικό κιτ στο σπίτι.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου