Νοεμβρίου 21, 2024

Παγκόσμια πρωτιά: Σκύλος ρομπότ ολοκλήρωσε μαραθώνιο χωρίς επαναφόρτιση της μπαταρίας του – Οι καινοτόμες τεχνολογίες που το βοήθησαν να τερματίσει

Το Προηγμένο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) της Νότιας

Κορέας κατάφερε να κάνει ένα από τα ρομποτικά σκυλιά του, το Raibo2, να τρέξει έναν μαραθώνιο, σημειώνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα της ρομποτικής.


Το σκυλί ρομπότ, όπως αναφέρει το The Register, που βασίστηκε στον σχεδιασμό των σκύλων ρομπότ της Boston Dynamics, έγινε το πρώτο της κατηγορίας του που ολοκλήρωσε έναν πλήρη μαραθώνιο σε επίσημο γεγονός, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου την Κυριακή.

 Η εκδήλωση ήταν ο 22ος Μαραθώνιος Σανγκού Ντιντζεντζί, όπου το Raibo2 ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων σε 4 ώρες, 19 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Ο νικητής του μαραθωνίου -άνθρωπος- τερμάτισε σε 2 ώρες, 36 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα.



«Ο μαραθώνιος περιλάμβανε μια δύσκολη διαδρομή με δυο απότομους λόφους των 50 μέτρων, κάτι που έκανε την επίδοση του Raibo2 ακόμη πιο εντυπωσιακή», δήλωσε το Ινστιτούτο

Το Raibo2, το οποίο χρειάστηκε μόνο την αρχική φόρτιση μπαταρίας για να ολοκληρώσει τη διαδρομή, αντιμετώπισε και τις προκλήσεις του δύσκολου εδάφους με την ανηφόρα και τις παγωμένες επιφάνειες.

Οι νικητές του μαραθωνίου

Το σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου 16s10p του Raibo2 τροφοδότησε το ρομπότ για την απαιτητική διαδρομή, η οποία περιελάμβανε κλίσεις εδάφους έως και 10 μοίρες.

Το ινστιτούτο KAIST σημείωσε ότι οι αλλαγές στο υψόμετρο και οι δύσκολες συνθήκες της διαδρομής έκαναν τη συγκεκριμένη επίδοση ακόμη πιο εντυπωσιακή για τον ρομπο-σκύλο.

Οι καινοτομίες του Raibo2

Το Raibo2 εκπαιδεύτηκε με αλγορίθμους ενισχυτικής μάθησης σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης με την ονομασία RaiSim, για να αναπτύξει σταθερό περπάτημα σε ανηφορικά και παγωμένα εδάφη. Το προηγούμενο μοντέλο, Raibo, είχε ήδη τη δυνατότητα να περπατά σε άμμο.

Ένας ειδικός μηχανισμός υψηλής ροπής επιτρέπει στο Raibo2 να ανακτά ενέργεια σε κατηφόρες, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει αργότερα για να αναπτύξει κατά την ανάβαση λόφων ή άλλων εμποδίων.

Το Raibo2 συμμετέχει στον μαραθώνιο

Η συνεργασία με την Raion Robotics, μια εταιρεία ρομποτικής που ιδρύθηκε από ερευνητές πανεπιστημίου, βοήθησε στην τελειοποίηση του μηχανικού σχεδιασμού του Raibo2.

«Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε λειτουργίες αυτόνομης πλοήγησης στο Raibo2», δήλωσε ένας από τους ερευνητές της ομάδας.

Στρατηγική ανάπτυξης

Αν και το να ολοκληρώνει ένα σκυλί ρομπότ έναν μαραθώνιο μπορεί να φαίνεται μια όχι και τόσο σημαντική είδηση, η επίδοση αυτή δείχνει τις δυνατότητες που μπορούν να έχουν τα συγκεκριμένα ρομπότ σε διάφορες πραγματικές συνθήκες, όπως διανομές, περιπολίες, αστυνομικές έρευνες και επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Samsung Electronics φέρεται να έδειξε ενδιαφέρον για την έρευνα, αν και το KAIST δεν διευκρίνισε τη συμμετοχή και τη συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη του Raibo2.

Ομαδική φωτογραφία της ομάδας ερευνητών του ινστιτούτου KAIST μαζί με το Raibo2

«Ο στόχος της ομάδας μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ρομποτικό σκυλί που θα πετυχαίνει την καλύτερη απόδοση περπατήματος σε ορεινές περιοχές και συνθήκες καταστροφής», ανέφερε ένας φοιτητής διδακτορικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου