Νοεμβρίου 17, 2024

Εκνευρισμός στην Τουρκία με την Ε.Ε. – «Άκυροι για μας οι χάρτες για Αιγαίο και Μεσόγειο»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας,

απορρίπτοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας τους χάρτες ως «άκυρους» και «άνευ νομικής ισχύος».


Σύμφωνα με την Τουρκία, η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε ζητήματα θαλάσσιων διαφορών, ενώ τονίζεται ότι τέτοιες ενέργειες περιπλέκουν περαιτέρω την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση, η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά τον σχεδιασμό της ΕΕ, ενώ προειδοποιεί πως «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα μελέτη για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν τίθεται θέμα να δημιουργήσουν πρακτικό ή νομικό αποτέλεσμα», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.


«Οι μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες. Τέτοιες μονομερείς προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.


Η Άγκυρα εξαπολύει επίσης πυρά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την για ανάμειξη σε ζητήματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς της. «Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εκφράζει άποψη για θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η εμπλοκή της ΕΕ «κάνει πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών».

 Κλείνοντας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε υιοθέτηση μιας «ειλικρινούς και περιεκτικής προσέγγισης», βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία, για την επίλυση των προβλημάτων.


Η ανακοίνωση της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διεκδικήσεις για θαλάσσιες ζώνες έχουν προκαλέσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η τουρκική θέση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου