Νοεμβρίου 25, 2024

«Ένιωθα διαρκώς κουρασμένη μέχρι να κόψω ένα πράγμα από την διατροφή μου» – Γυναίκα αποκαλύπτει ότι όλα βελτιώθηκαν έπειτα από μια απλή αλλαγή

 Μια γυναίκα αποκαλύπτει πώς με μία απλή αλλαγή στη διατροφή της κατάφερε να καταπολεμήσει την εξάντληση και να βελτιώσει τη ζωή της. Μόλις στα 23 της χρόνια, η Lauren Harber, μια νεαρή επαγγελματίας με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα μπροστά της, είδε τη ζωή της να παίρνει μια απροσδόκητη τροπή όταν άρχισε να βιώνει μια μυστηριώδη και επίμονη κόπωση που κανένας ύπνος δεν μπορούσε να την μετριάσει.

Η ανεξήγητη κόπωση επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής της
Παρά το γεγονός ότι κοιμόταν τις συνιστώμενες ώρες ύπνου, η Lauren δυσκολευόταν να διαχειριστεί τις καθημερινές της μετακινήσεις. Ακόμη και οι απλές εργασίες έγιναν εξαντλητικές. Σε διάστημα δύο ετών, τα συμπτώματά της κλιμακώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εξάρσεων του δέρματος, της ανεξήγητης κόπωσης και των επεισοδίων εγκεφαλικής ομίχλης.

«Δεν μπορούσα να φτάσω στη δουλειά χωρίς να σταματήσω. Ήμουν τόσο κουρασμένη, ακόμα και μετά από έναν υπέροχο ύπνο. Κάποια στιγμή, δεν μπορούσα να σηκώσω το κεφάλι μου από το μαξιλάρι και αναστέναζα σε μια συνάντηση στις 11 το πρωί. Ένιωσα ότι βρισκόμουν σε μια κρίσιμη στιγμή της καριέρας μου», είπε η ίδια.
Η Lauren ανησυχούσε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχει τα προβλήματα υγείας της στην εργασία της. Μια δεκαετία αργότερα, στα 34 της, θυμάται: «Η κούραση ήταν τρομερή. Επηρέαζε τη ζωή μου σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούσα να βγω με φίλους ή να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στη δουλειά. Δεν έδινα μια αληθινή εικόνα του εαυτού μου ή των ικανοτήτων μου».

Καθώς η κατάσταση της Lauren επιδεινώθηκε, παρατήρησε νέα συμπτώματα που εμφανίζονταν, όπως ασυνήθιστα προβλήματα στο δέρμα παρόμοια με την ακμή, οίδημα γύρω από τα μάτια, επώδυνα εξογκώματα στο πρόσωπό της και σοβαρή απώλεια βάρους που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον τρόπο ζωής της.

Όταν αφαίρεσε ένα προϊόν από τη διατροφή της όλα άρχισαν να βελτιώνονται
Ο γιατρός της πρότεινε να προσαρμόσει τη διατροφή της, συμβουλεύοντάς την να κόψει κοινά ερεθιστικά όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ. Ωστόσο, η αλλαγή ήρθε μόνο όταν ένας συνάδελφος της πρότεινε να εξαλείψει τη γλουτένη από τη διατροφή της.

Σχεδόν αμέσως, η Lauren παρατήρησε μια αλλαγή. «Ξαφνικά ένιωσα καταπληκτικά, αλλά δεν είχα καμία υποστήριξη ή πληροφορίες. Ντρεπόμουν για το δέρμα μου και το σώμα μου, έκρυβα το πρόσωπό μου και φορούσα φαρδιά ρούχα. Αλλά όταν έκοψα τη γλουτένη, όλα άρχισαν να βελτιώνονται».

Η διατροφή της Lauren ήταν πλούσια σε βασικά προϊόντα όπως ψωμί, ζυμαρικά και κέικ, οπότε η πλοήγηση σε έναν κόσμο χωρίς γλουτένη αποδείχθηκε δύσκολη. «Δεν ήξερα πολλά για τον κόσμο της διατροφής χωρίς γλουτένη εκείνη την εποχή. Τα τμήματα χωρίς γλουτένη στα σούπερ μάρκετ ήταν λίγα, οπότε δεν ήξερα καν όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Ήταν μια απότομη αλλαγή», εξήγησε η ίδια.

Η διάγνωση με κοιλιοκάκη και ο νέος τρόπος ζωής χωρίς γλουτένη

Μετά από έξι μήνες χωρίς γλουτένη, ο γιατρός της Lauren της πρότεινε να γίνει εξέταση για κοιλιοκάκη. Τα τεστ κοιλιοκάκης της Lauren βγήκαν αρνητικά, καθώς το σώμα της δεν αντιδρούσε πλέον στη γλουτένη αφού την είχε εξαλείψει από τη διατροφή της. Η Coeliac UK διευκρινίζει ότι τα τεστ κοιλιοκάκης απαιτούν την παρουσία γλουτένης στη διατροφή για τουλάχιστον 6 εβδομάδες για να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς παραμένουν αδιάγνωστοι.

«Οι γιατροί τελικά συμφώνησαν ότι ήταν κοιλιοκάκη, αν και τα τεστ ήταν αρνητικά. Είναι μια κοινή ιστορία. Μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο της γλουτένης, δεν θέλουν να την εισάγουν ξανά στην διατροφή τους, μόνο για μια επίσημη διάγνωση», είπε η Lauren.

Η νέα της πραγματικότητα χαρακτηριζόταν από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής της. Το φαγητό έξω ή το fast food ήταν απαγορευτικά, καθώς έπρεπε να λάβει υπόψη τον κίνδυνο της κρυμμένης γλουτένης. «Αν δεν το είχα φτιάξει εγώ, δεν εμπιστευόμουν τι περιείχε», είπε η ίδια.

Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τις ίδιες προκλήσεις

Καθώς η Lauren προσαρμόστηκε στον νέο της τρόπο ζωής, ανακάλυψε μια υποστηρικτική online κοινότητα. Άρχισε να μοιράζεται το ταξίδι της χωρίς γλουτένη στο Instagram, μαζί με άλλους που αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις. Αφού ταξίδεψε κατά τη διάρκεια του Covid, η Lauren επέστρεψε στην πατρίδα της το Ηνωμένο Βασίλειο και υπέβαλε αίτηση για μια θέση μάρκετινγκ στην Genius Foods, μια εταιρεία χωρίς γλουτένη που θαύμαζε.

Για την Lauren, η εργασία με μια εταιρεία χωρίς γλουτένη ήταν μια ευκαιρία να υποστηρίξει και άλλους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. «Η κοινότητα χωρίς γλουτένη είναι μοναδική επειδή ενώνεται από μια ιατρική ανάγκη και όχι από επιλογή. Οι άνθρωποι πραγματικά ταυτίζονται μεταξύ τους και θέλουν να βοηθήσουν. Είχα συνομιλίες με πολλούς influencers και άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί, οπότε καταλάβαινα τους αγώνες τους».

Κοιλιοκάκη: Μια αθόρυβη επιδημία – Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σύμφωνα με την Εταιρεία Κοιλιοκάκης της Ιρλανδίας, σχεδόν 2 στους 100 ανθρώπους εδώ έχουν κοιλιοκάκη, ωστόσο το 75% παραμένει αδιάγνωστο. Νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια του Μήνα Ευαισθητοποίησης για Κοιλιοκάκη, η Sarah Keogh, Διατροφολόγος και Διαιτολόγος στην Εταιρεία Κοιλιοκάκης της Ιρλανδίας ανέφερε:

«Για τον μήνα κοιλιοκάκης 2024, προτρέπουμε όλους όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS να υποσχεθούν ότι θα υποβληθούν σε εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Φέτος εστιάσαμε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κοινές παθήσεις που μπορεί να υποδηλώνουν κοιλιοκάκη και στη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι ελέγχουν εάν η κοιλιοκάκη είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι είναι συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα που είναι κοινά τόσο στο IBS όσο και στην κοιλιοκάκη. Ωστόσο, εάν έχετε IBS και οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, είναι απαραίτητο να αποκλείσετε την κοιλιοκάκη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ χαμηλού σιδήρου ή χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Β12, χαμηλή βιταμίνη D ή χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, οστεοπόρωση, ειδικά σε μικρότερη ηλικία, υπολειτουργία του θυρεοειδούς και προβλήματα γονιμότητας».

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η Εταιρεία τόνισε επίσης τη σημασία μιας απλής εξέτασης αίματος για να γίνει η διάγνωση, καθώς η μη διαγνωσμένη και μη θεραπευμένη κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμα μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά υψηλότερου κινδύνου οστεοπόρωσης, στειρότητας και αρκετών τύπων καρκίνο του εντέρου. Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά στη διαχείριση της κόπωσης, των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και προλαμβάνει σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες.

Η Sarah συνέχισε: «Πριν από την εξέταση, πρέπει να συνεχίσετε να καταναλώνετε γλουτένη, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για ακριβείς εξετάσεις. Εάν έχετε ήδη κόψει τη γλουτένη, θα πρέπει να καταναλώνετε γλουτένη κάθε μέρα για έξι εβδομάδες πριν κάνετε την εξέταση. Κλείστε μια εξέταση αίματος με τον γιατρό σας. Η εξέταση αίματος από μόνη της δεν διαγιγνώσκει κοιλιοκάκη, αλλά υποδεικνύει εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις και βιοψία. Εάν η εξέταση αίματος είναι θετική, συνεχίστε να τρώτε γλουτένη μέχρι να κάνετε βιοψία. Αυτή η συμβουλή μπορεί να διαφέρει για τα παιδιά, επομένως συμβουλευτείτε τον γιατρό σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου