Νοεμβρίου 22, 2024

Ανάλυση CNN: Τι σημαίνει η χρήση του πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία – Πώς σπάει το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου


Η χρήση πυραύλου με πυρηνική ικανότητα από τη Ρωσία αποτελεί

σαφή απόκλιση από το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου. Είναι η τελευταία κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία και σηματοδοτεί μια αποφασιστική και δυνητικά επικίνδυνη στιγμή στη σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση, σχολιάζει το CNN.


Η χρήση, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, του βαλλιστικού πυραύλου με πολλαπλές κεφαλές σε μάχη είναι μια σαφής απόκλιση από το δόγμα αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου που ίσχυε επί δεκαετίες. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πολλαπλές κεφαλές, γνωστοί ως (οχήματα επανεισόδου με πολλαπλές ανεξάρτητες στοχεύσεις -MIRV) δεν είχαν ως τώρα ποτέ χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν έναν εχθρό, λένε οι ειδικοί.

“Εξ όσων γνωρίζω, ναι, είναι η πρώτη φορά που οι MIRV χρησιμοποιούνται σε μάχη”, δήλωσε ο Hans Kristensen, διευθυντής του Nuclear Information Project στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.  Οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτέλεσαν το θεμέλιο της αποτροπής, προσφέροντας αυτό που είναι γνωστό ως “αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή” ή MAD, στην πυρηνική εποχή.

Τι είναι το Δόγμα Αποτροπής

Το σκεπτικό είναι ότι, αν έστω και μερικοί πύραυλοι επιβιώσουν από ένα πυρηνικό πρώτο πλήγμα, θα απομείνει αρκετή δύναμη πυρός στο οπλοστάσιο του αντιπάλου για να εξαφανίσει αρκετές μεγάλες πόλεις του επιτιθέμενου, διασφαλίζοντας έτσι ότι καμία πλευρά δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις συνέπειες των πυρηνικών ενεργειών. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι βασικά είναι κατασκευασμένοι για να φέρουν θερμοπυρηνικές κεφαλές, αλλά μπορούν να φέρουν και συμβατικά εκρηκτικά, όπως χθες.


Σε αυτό το πνεύμα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδιάστηκαν για να στέκονται φρουροί σε ένα μέλλον όπου τα πυρηνικά όπλα δεν θα εκτοξεύονταν ποτέ ξανά. Η τεχνολογία MIRV όμως έκανε την διαφορά, αλλάζοντας τις συνθήκες.


Αλλά οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Kristensen, υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι MIRV μπορεί να προκαλούν, αντί να αποτρέπουν, ένα πρώτο πλήγμα.  Η υψηλή καταστροφική ικανότητα των πυραύλων MIRV σημαίνει ότι αποτελούν τόσο πιθανά όπλα πρώτου πλήγματος όσο και στόχους πρώτου πλήγματος, έγραψαν ο Kristensen και ο συνάδελφός του Matt Korda στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Αυτό συμβαίνει επειδή, είναι ευκολότερο να καταστρέψεις πολλαπλές κεφαλές πριν εκτοξευθούν, παρά να προσπαθήσεις να τις καταρρίψεις καθώς πέφτουν με υπερηχητική ταχύτητα στους στόχους τους.

Και σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση από την Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υπεράσπισης της επιστήμης που εδρεύει στις ΗΠΑ, αυτό δημιουργεί ένα σενάριο τύπου “χρησιμοποιήστε τους ή χάστε τους” – δηλαδή πρόκειται για ένα κίνητρο για να πρώτο πλήγμα, σε περίοδο κρίσης. “Διαφορετικά, μια επίθεση με πρώτο χτύπημα που θα κατέστρεφε τους πυραύλους MIRV μιας χώρας θα έβλαπτε δυσανάλογα την ικανότητα αυτής της χώρας να ανταποδώσει”, ανέφερε η ανάρτηση.

Τα βίντεο από το ρωσικό χτύπημα της Πέμπτης έδειξαν τις πολλαπλές κεφαλές να πέφτουν υπό διαφορετικές γωνίες στο στόχο και κάθε κεφαλή θα έπρεπε να νικηθεί με έναν αντιπυραυλικό πύραυλο, μια τρομακτική προοπτική ακόμη και για τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

Και ενώ οι πολεμικές κεφαλές που έπεσαν στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη δεν ήταν πυρηνικές, η χρήση τους σε συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα αβεβαιότητα σε έναν κόσμο που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ανησυχίας.

Είναι σημαντικό ότι η Ρωσία ειδοποίησε εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη χρήση του πυραύλου που εκτοξεύθηκε την Πέμπτη. Αλλά ακόμη και με αυτή την εκ των προτέρων προειδοποίηση, τυχόν περαιτέρω εκτοξεύσεις από το καθεστώς Πούτιν θα εντείνουν τώρα αναπόφευκτα τους φόβους σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πολλούς να θέτουν το ερώτημα: Η αποτροπή μόλις πέθανε;

Ο κόσμος των MIRV

Δεν είναι μόνο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που διαθέτουν τεχνολογία MIRV. Η Κίνα την έχει στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση, και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, έχουν εδώ και καιρό τεχνολογία MIRV στους βαλλιστικούς πυραύλους τους που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Και υπάρχουν και νέοι παίκτες στο παιχνίδι των MIRV. Το Πακιστάν φέρεται να δοκίμασε έναν πύραυλο με πολλαπλές κεφαλές το 2017 και νωρίτερα φέτος η Ινδία δήλωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν ICBM (διηπειρωτικό  βαλλιστικό) με MIRV.

Η επόμενη ημέρα από το πλήγμα στο Ντνίπρο.

Οι αναλυτές ανησυχούν για τους χερσαίους MIRV περισσότερο από εκείνους που βρίσκονται σε υποβρύχια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υποβρύχια είναι αόρατα και δύσκολα ανιχνεύονται. Οι χερσαίοι πύραυλοι, ιδίως εκείνοι που βρίσκονται σε σταθερά σιλό, εντοπίζονται πιο εύκολα και επομένως αποτελούν πιο δελεαστικούς στόχους.

Στην έκθεσή τους τον Μάρτιο, οι Kristensen και Korda έγραψαν για τους κινδύνους της διευρυνόμενης λέσχης MIRV, χαρακτηρίζοντάς την “σημάδι μιας ευρύτερης ανησυχητικής τάσης στα παγκόσμια πυρηνικά οπλοστάσια” και μιας “αναδυόμενης κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών”.  Όταν η Ινδία διακήρυξε την επιτυχία του δικού της MIRV σε δοκιμής τον ίδιο μήνα ήταν μόνο ένα προειδοποιητικό σημάδι, έγραψαν.

“Ακολουθεί η ανάπτυξη MIRVs από την Κίνα σε ορισμένους από τους DF-5 ICBM της, η προφανής επιδίωξη του Πακιστάν να αναπτύξει MIRVs για τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Ababeel, η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να επιδιώκει την τεχνολογία MIRV, και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αυξήσει το πυρηνικό του απόθεμα για να μπορέσει να αναπτύξει περισσότερες κεφαλές στους πυραύλους του που εκτοξεύονται από υποβρύχια”, έγραψαν οι Kristensen και Korda.

Υποστηρίζουν στην έκθεση  ότι περισσότερες κεφαλές MIRV σε μια σειρά από οπλοστάσια χωρών “θα μείωναν δραματικά τη σταθερότητα σε κρίσεις, δίνοντας κίνητρα στους ηγέτες να εκτοξεύσουν γρήγορα τα πυρηνικά τους όπλα σε μια κρίση. Ένας κόσμος στον οποίο σχεδόν όλες οι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες αναπτύσσουν σημαντική ικανότητα MIRV φαίνεται πολύ πιο επικίνδυνος από το σημερινό γεωστρατηγικό μας περιβάλλον”, ανέφεραν οι δύο επιστήμονες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου