Νοεμβρίου 15, 2024

Παράπονα πληγέντων για τις αποζημιώσεις έπειτα από τον Daniel – Η απάντηση του Βασίλη Κικίλια


Στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου με θέμα τα αντιπλημμυρικά έργα, μίλησε η Μαρία Στεργίου, ξενοδόχος στον Πλατανιά Πηλίου, που κατάφερε να επιβιώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». 

Παράλληλα, η κα Στεργίου αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής μετά την καταστροφική κακοκαιρία.

«Κατάφερα να κρατηθώ από τη ρεσεψιόν του ξενώνα, ενώ το κτίριο ταλαντευόταν και στηριζόταν σε ένα λεωφορείο», είπε χαρακτηριστικά ενώ στάθηκε και στην εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης στην περιοχή. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρή προετοιμασία. Ο δήμος ξεκίνησε κάποια έργα, αλλά πρόχειρα. Αρχικά πρέπει η Περιφέρεια να οριοθετήσει σωστά το ποτάμι, και μετά ο δήμος να προχωρήσει στα αναγκαία έργα. Προς το παρόν, έγιναν προσωρινές εργασίες για να απομακρυνθούν μπάζα και χώματα από τις όχθες, αλλά τίποτα ουσιαστικό», είπε χαρακτηριστικά η κα Στεργίου.

«Πήραμε μόλις 4.000 ευρώ»

Αναφορικά με την αποζημίωση που έχει λάβει τόσο η ίδια όσο και ομοιοπαθείς κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, η κα Στεργίου είπε ότι έχει αποζημιωθεί μόνο για το 11% της ζημιάς που δήλωσε. «Πήραμε μόλις 4.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για την επαναλειτουργία είναι πολύ μεγαλύτερο. Προσωπικά, χρειάστηκε να δανειστώ για να ξαναστήσω την επιχείρησή μου», ανέφερε.


Για το αν προβλέπονται επιπλέον αποζημιώσεις, η ξενοδόχος είπε ότι μολονότι λένε ότι θα δοθούν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό ακόμη. «Είναι απογοητευτικό. Αυτά τα χρήματα έπρεπε να δοθούν αμέσως μετά την καταστροφή για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν», τόνισε.


«Η αποζημίωση αναλογεί μόλις στο 18% των ζημιών»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Πλατανιά Πηλίου, Θωμάς Μαμμάς, ανέφερε ότι η αποζημίωση που έχουν λάβει αναλογεί μόλις στο 18% των ζημιών που έχουν δηλώσει, δηλαδή στο ένα πέμπτο αυτών. «Παρόλα αυτά, ο κόσμος μας στήριξε το καλοκαίρι, και με πολύ κόπο καταφέραμε να λειτουργήσουμε τις επιχειρήσεις μας», ανέφερε.

Ο κ. Μαμμάς ήταν αρνητικός στην ερώτηση για το αν η περιοχή θα είναι έτοιμη σε περίπτωση νέας κακοκαιρίας. «Δυστυχώς όχι. Περιμένουμε την Περιφέρεια να ξεκινήσει τα έργα, αλλά ακόμη δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Όλοι μας εδώ παρακολουθούμε στενά τα δελτία καιρού, και αν υπάρχει πρόβλεψη κακοκαιρίας, ετοιμαζόμαστε να μετακινήσουμε τις οικογένειές μας, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες από τις τοπικές αρχές, ο κ. Μαμμάς ξεκαθάρισε: «Πιέζουμε πολύ, αλλά δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Ορισμένα τμήματα αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, αλλά τα πιο σημαντικά έργα για την προστασία του χωριού δεν έχουν αρχίσει ακόμα».

«Οι αποζημιώσεις έφτασαν μπροστά στον χρόνο»

Απαντώντας στα σχόλια των πολιτών, ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε: «Πήρα τον Υφυπουργό Κρατικής Αρωγής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο, και μου επιβεβαίωσε ότι το 86% αυτών των αποζημιώσεων έχει ήδη πληρωθεί σε όλους τους δικαιούχους, τόσο στο Πήλιο όσο και στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία. Ο συγκεκριμένος κύριος ήταν στο γραφείο του πριν από 3 μέρες και καταθέτω το γεγονός ότι  επαληθεύσαμε την κατάσταση αυτή».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί, ο υπουργός τόνισε ότι το κράτος πλέον αποζημιώνει άμεσα χάρη στη σύσταση του Υφυπουργείου Αρωγής. «Τόσο στην Εύβοια, όσο και στο Αρκαλοχώρι, στους σεισμούς και στα καμένα, καθώς και στον “Ντάνιελ”, οι αποζημιώσεις έφτασαν μπροστά στο χρόνο, δόθηκαν προκαταβολές, και οι μηχανικοί πήγαν και έλεγξαν τις καταστροφές, κάτι που έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τα έργα, άκουσα τα παράπονα των συμπολιτών μας και επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός στην τοποθέτησή μου. Επιβεβαιώνω όσα μετέφερε ο κ. Υπουργός και θα διασφαλίσω πως τα αιτήματα της κυρίας με το ξενοδοχείο θα επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, επισημαίνω πως τα σημαντικά και βαριά έργα αποκατάστασης απαιτούν χρόνο. Αυτά τα έργα χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες και διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς πρόκειται για έργα άλλης διαμέτρου και όγκου. Η προετοιμασία και η υλοποίηση αυτών των έργων απαιτούν διαγωνιστικές διαδικασίες για να προχωρήσουν».

Δείτε το σχετικό βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου