Νοεμβρίου 15, 2024

ΗΠΑ: Ο αντιεμβολιαστής Κένεντι επικεφαλής της Υγείας και η Γκάμπαρντ στο «τιμόνι» των Μυστικών Υπηρεσιών – Οι επιλογές του Τραμπ για την κυβέρνηση «MAGA» που διχάζουν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να

προκαλεί έντονες αντιδράσεις με τις τελευταίες του επιλογές για την κυβέρνηση, διορίζοντας τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και την Τάλσι Γκάμπαρντ ως διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών.

Και οι δύο προσωπικότητες, με τις αμφιλεγόμενες απόψεις τους και τις αντιφάσεις στην πολιτική τους πορεία, αντικατοπτρίζουν την «MAGA» (Make America Great Again) στρατηγική του Τραμπ για την ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ωστόσο έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες που θα φέρουν στις πολιτικές που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια της χώρας.

Ο συνωμοσιολόγος και αντιεμβολιαστής Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα ορίσει τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ως επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS). Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς ο Κένεντι είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του γύρω από τα εμβόλια και τη δημόσια υγεία, οι οποίες δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς.

 «Η ασφάλεια και η υγεία όλων των Αμερικανών είναι ο πιο σημαντικός ρόλος κάθε Διοίκησης, και το HHS θα παίξει μεγάλο ρόλο στο να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι όλοι θα προστατεύονται από επιβλαβείς χημικές ουσίες, ρύπους, φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και πρόσθετα τροφίμων που έχουν συμβάλει στη συντριπτική κρίση υγείας σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Χ.


«Ο κ. Κένεντι θα επαναφέρει αυτούς τους Οργανισμούς στις παραδόσεις της χρυσής επιστημονικής έρευνας και σε φάρους διαφάνειας, για να βάλουμε τέλος στην επιδημία των χρόνιων ασθενειών και να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και Υγιή ξανά!», τόνισε.

Ο Κένεντι, δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει επικρίνει τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας και της «στροφής» στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ωστόσο να έχει επίσημη εκπαίδευση στην ιατρική και σε θέματα δημόσιας υγείας, έχει εδώ και χρόνια προωθήσει θεωρίες που απορρίπτονται από την επιστημονική κοινότητα.


Οι επικίνδυνες απόψεις του Κένεντι

Μεταξύ αυτών είναι η αντίθεσή του στα εμβόλια, τα οποία θεωρεί επικίνδυνα, προβάλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς για σύνδεση τους με αυτισμό – μια θεωρία που έχει διαψευστεί επιστημονικά.

Επίσης, έχει επικρίνει τη φθορίωση του νερού, μέτρο που συστήνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι απόψεις του για τα εμβόλια, τις θεραπείες που προτείνουν οι γιατροί στους ασθενείς και τον ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά την υγεία των Αμερικανών.

Στο παρελθόν, έχει διαδώσει τη θεωρία ότι το Wi-Fi και η τεχνολογία 5G προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες, όπως είχε πει χαρακτηριστικά στο podcast του Τζο Ρόγκαν, στο οποίο προεκλογικά είχε εμφανιστεί και ο Ντόναλντ Τραμπ. «Νομίζω ότι υποβαθμίζει τα μιτοχόνδριά σας και ανοίγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό», είχε δηλώσει τότε ο Κένεντι.

Για τους μαζικούς πυροβολισμούς στα σχολεία έχει δηλώσει ότι φταίνε τα αντικαταθλιπτικά, και ότι χημικές ουσίες στην παροχή νερού θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα παιδιά σε τρανσέξουαλ, προκαλώντας τους «σεξουαλική δυσφορία», όπως είχε πει είπε στον Καναδό ψυχολόγο και podcaster Τζόρνταν Πίτερσον, επαναλαμβάνοντας έναν ψευδή ισχυρισμό του ακροδεξιού συνωμοσιόλου Αλεξ Τζόουνς.

Τέλος, έχει σχολιάσει αρκετές φορές ότι το AIDS μπορεί να μην προκαλείται από τον ιό HIV.

Η υγιεινή διατροφή στην πολιτική του

Παράλληλα, ο Κένεντι έχει εκφράσει απόψεις που ευθυγραμμίζονται με ορισμένες ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας, όπως η επιτακτική ανάγκη για υγιεινή διατροφή, κυρίως στα σχολεία. Έχει ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης επεξεργασμένων τροφίμων από τα σχολικά γεύματα και έχει κατηγορήσει τη βιομηχανία τροφίμων για συμβολή στην κρίση των χρόνιων νοσημάτων.

Επιπλέον, υπόσχεται να εισαγάγει ένα «χρυσό πρότυπο» επιστημονικής έρευνας, απαλλαγμένο από τις επιρροές των φαρμακευτικών εταιρειών.

Απολύσεις και ανησυχίες

Ο Κένεντι έχει δηλώσει επίσης ότι θα απομακρύνει περισσότερους από 600 εργαζομένους από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), επικεντρώνοντας την έρευνα μακριά από τις μολυσματικές ασθένειες, μια δήλωση που έχει τρομάξει τους ειδικούς της δημόσιας υγείας. «Δυστυχώς, οι ιοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους πολιτικούς κύκλους», δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Μάντι Κοέν, υπογραμμίζοντας ότι οι επιδημίες μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.

Παρά τις αντιδράσεις από κορυφαίους ειδικούς, η υποψηφιότητα του Κένεντι κέρδισε υποστήριξη από ορισμένα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων. Ο γερουσιαστής Τόμι Τουμπερβίλ δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα, εκφράζοντας εκτίμηση για τις απόψεις του Κένεντι περί υγιεινής διατροφής και την «ανοιχτόμυαλη» προσέγγισή του.

Η επιλογή του Κένεντι να ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας δεν σηματοδοτεί απλώς μια αμφιλεγόμενη κίνηση, αλλά προκαλεί έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών.

Οι απόψεις του, αν επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική, θα μπορούσαν να διαμορφώσουν δραστικά τον τομέα της δημόσιας υγείας και να οδηγήσουν σε αλλαγές στις εμβολιαστικές πολιτικές, την εγκεκριμένη φαρμακευτική περίθαλψη και τα σχολικά προγράμματα διατροφής, καθιστώντας την υγεία των πολιτών το κεντρικό ζήτημα της νέας προεδρικής θητείας Τραμπ.

Η αμφιλεγόμενη Τάλσι Γκάμπαρντ

Η επιλογή του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προτείνει την Τάλσι Γκάμπαρντ για τη θέση της διευθύντριας των Μυστικών Υπηρεσιών έχει προκαλέσει έντονο κύμα αντιδράσεων τόσο στις τάξεις των αξιωματούχων πληροφοριών όσο και στη διεθνή κοινότητα.


Η Γκάμπαρντ, πρώην μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και γνωστή για τις αμφιλεγόμενες θέσεις της απέναντι στη Ρωσία και τη Συρία, θεωρείται ακατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση λόγω της περιορισμένης εμπειρίας της στον τομέα των πληροφοριών αλλά και των πολιτικών της απόψεων, που εκλαμβάνονται ως «επιεικείς» απέναντι σε χώρες με αμφίβολες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Πολιτικοποίηση των πληροφοριών

Ο διορισμός της αναμένεται να αυξήσει τους φόβους για πολιτικοποίηση του δικτύου πληροφοριών, καθώς στελέχη που είναι γνωστά για την πίστη τους στον Τραμπ καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Αξιωματούχοι πληροφοριών και ανεξάρτητοι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιλογή της Γκάμπαρντ, μαζί με άλλους διορισμούς που φαίνεται να βασίζονται περισσότερο στην προσωπική αφοσίωση παρά στην εμπειρία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και να μειώσει τη συνεργασία με τους συμμάχους.

Ο Ράνταλ Φίλιπς, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων της CIA, υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση προσώπων με πίστη στον Τραμπ σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφιλεγόμενες ενέργειες. Μια ανώνυμη πηγή με εμπειρία σε θέματα πληροφοριών, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως η συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες ίσως επηρεαστεί αρνητικά, αγγίζοντας ακόμα και τη συμμαχία «Five Eyes» μεταξύ των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Η Γκάμπαρντ έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, έχοντας δηλώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το ΝΑΤΟ είχε αναγνωρίσει τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» της Ρωσίας.

Επιπλέον, έχει επικρίνει έντονα τις στρατιωτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Συρία, ενώ το 2017 συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια κίνηση που προκάλεσε κατακραυγή από όσους θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να διατηρήσει σαφείς αποστάσεις από το καθεστώς Άσαντ.

Η ίδια πάντως υπερασπίστηκε τη θέση της, δηλώνοντας ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από την αντίσταση του «βάλτου» της Ουάσινγκτον, ενώ τόνισε ότι οι πολίτες έδωσαν στον Τραμπ μια ισχυρή εντολή για να απομακρυνθεί από την πολιτική ατζέντα του Μπάιντεν.

Παρά τις αντιδράσεις, οι υποστηρικτές της Γκάμπαρντ βλέπουν στην υποψηφιότητά της έναν τρόπο για να αναμορφωθούν οι Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς την κατεύθυνση της προστασίας των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ, χωρίς την επιρροή των προηγούμενων πολιτικών κατευθύνσεων.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Τραμπ να πλαισιώσει την κυβέρνησή του με αμφιλεγόμενα στελέχη, όπως η Γκάμπαρντ, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο Πιτ Χέγκσεθ, ο Μάικ Χάκαμπι, ο Έλον Μασκ και άλλοι, δείχνει την πρόθεσή του να εξαλείψει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του για την αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών θεσμών και της στρατηγικής των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: New York Times, NPR, Reuters, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου