Το σπάνιο στέλεχος Salmonella Blockley
εντοπίστηκε σε δεκάδες ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ντομάταςΟι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν προειδοποίηση για ξέσπασμα σαλμονέλας που σχετίζεται με την κατανάλωση ντομάτας, οδηγώντας σε περισσότερα από 100 κρούσματα και τουλάχιστον 14 νοσηλείες το 2024. Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε ότι oι περιπτώσεις δεν περιορίστηκαν σε συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για πιθανή μόλυνση ντομάτας είτε εγχώριας είτε εισαγόμενης παραγωγής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες προειδοποιήσεις για τοξικές κουτάλες μαγειρικής
Από τα κρούσματα, 81 κρούσματα αποδόθηκαν στο στέλεχος Salmonella Blockley, που συνήθως εντοπίζεται στην Ανατολική Ασία και τις ΗΠΑ, αλλά σπανίως στην Ευρώπη – γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ξαφνική του εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πιο επικίνδυνο στέλεχος, όμως, είναι η Salmonella Strathcona, που προκάλεσε 24 λοιμώξεις και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δυσοσμία από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Κατερίνης – Τι αναφέρει η οριστική έκθεση ελέγχου της Περιφέρειας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα εκτοξεύει καυτό λάδι κατά τη χρήση! Προειδοποίηση κινδύνου και επείγουσα ανάκληση!
Συγκεκριμένα, στη ντομάτα, η μόλυνση μπορεί να προέλθει από το νερό άρδευσης ή το χώμα, το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη σαλμονέλα ακόμη και κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού.
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 12-72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, κράμπες στην κοιλιά, ναυτία και εμετό. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση και νοσηλεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται επειγόντως κι άλλα μοντέλα των δημοφιλών power banks που πωλούνται και στη χώρα μας – Πώς θα τα εντοπίσετε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 8 πράγματα που όλοι μισούν στην παραλία – Μην χαλάς τις διακοπές των άλλων με τις κακές σου συνήθειες
Για να αποφύγουμε τη σαλμονέλα από τη ντομάτα, είναι σημαντικό να την πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό πριν την καταναλώσουμε, ακόμη κι αν πρόκειται να την ξεφλουδίσουμε. Πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή της με μη καθαρισμένες επιφάνειες και εργαλεία κουζίνας, ενώ καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός λίγων ημερών από την αγορά. Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγουμε τη χρήση ντοματών που έχουν εμφανή σημάδια αλλοίωσης ή είναι χτυπημένες, καθώς σε αυτές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου