Ιουλίου 17, 2025

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

 

Υλικά

1 κιλό φλούδα καρπουζιού

3 λίτρα ασβεστόνερο

 Πώς φτιάχνουμε το ασβεστόνερο

3 ποτήρια νερό

1 κιλό ζάχαρη

1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

1/2 κ.γ. ξινό

Οδηγίες μαγειρέματος


Καθαρίζουμε το καρπούζι από την πράσινη φλούδα και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Προσπαθούμε τα κομμάτια να έχουν το ίδιο μέγεθος.



Μόλις τελειώσουμε τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το ασβεστόνερο, βάζουμε ένα βάρος για να τα κρατάει βυθισμένα και αφήνουμε για 2 ώρες.



Μετά τα ξεβγάζουμε πολλές φορές με τρεχούμενο νερό, αφήνουμε να στραγγίξουν και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το καρπούζι και να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το ξινό.


Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα και αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα για 24 ώρες πριν αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι.


Τι είναι το ξινό;

Το ξινό ή κιτρικό οξύ το χρησιμοποιούσαν πολύ στα παλιά χρόνια οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Βέβαια δεν το ήξεραν ως κιτρικό οξύ, αλλά το έλεγαν λεμόντουζο και το χρησιμοποιούσαν συχνά στις συνταγές όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και στα τουρσιά για την διατήρηση των τροφίμων για το χειμώνα.

Το κιτρικό οξύ είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτητας και αρωματικό συστατικό. Είναι διαδεδομένο κυρίως στα λεμόνια και τα άλλα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τις φράουλες και πολλά άλλα φρούτα. Το βρίσκουμε σε μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης σε πολλά σούπερ μάρκετ. Διαλύεται εύκολα στο νερό. Το χρησιμοποιούμε όπως και το χυμό λεμονιού για να εμποδίζει τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης στις μαρμελάδες ή για να μη μαυρίζουν τα φρούτα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου