Δεκεμβρίου 07, 2025

Μαμαδίστικοι γίγαντες στον φούρνο

 

Έξω βρέχει, το σπίτι είναι ζεστό, πλησιάζουν Χριστούγεννα και θέλεις ένα φαγάκι να θυμίζει μαμά

Υλικά

300 γραμμάρια γίγαντες

1 κουταλιά της σούπας πελτέ

200 γραμμάρια ντομάτα στον τρίφτη

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

2 πράσα το λευκό μέρος

Λίγο λευκό κρασί για σβήσιμο

1/2 ματσάκι μαϊντανό σχεδόν

1 πρέζα ζάχαρη

Ελαιόλαδο

Ρίγανη, θυμάρι, αλατοπίπερο, κόκκινο πιπέρι

1 1/2 κούπα νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

1

Έχω μουλιάσει τους γίγαντες από το βράδυ σε μπόλικο νερό και τους βάζω να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Όταν πάρουν την πρώτη βράση χαμηλώνω (2/3) και τους αφήνω περίπου 1 ώρα ή μέχρι να δαγκώνονται.


2

Συγχρόνως ψιλοκόβω τα λαχανικά μου και έπειτα τα τσιγαρίζω σε μέτρια φωτιά. Κατά σειρά σε μια κατσαρόλα που έχει αρκετό λαδάκι, ρίχνω το πράσο μέχρι να μαλακώσει, μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο και στο τέλος τις πιπεριές.


3

Δεν θέλω να μαγειρευτούν τελείως οι πιπεριές μου, ίσα ίσα λίγο να μαλακώσουν και θα ρίξω τον πελτέ μου που θα τον ξύσω στο πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Σβήνω με λευκό κρασί και προσθέτω και την ντομάτα μου, όπως και τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω και αφήνω τη σάλτσα μου να πάρει μια βράση.


4

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.


5

Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μου. Έχω ήδη μεταφέρει τους γίγαντες σε ένα γυάλινο μέτριο πυρέξ και ρίχνω από πάνω τη σάλτσα μου, ανακατεύοντας με τους γίγαντες μου. Ολοκληρώνω με σχεδόν ένα φλιντζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ζεστό νεράκι ίσα ίσα με το φαΐ μου. Προαιρετικά μπορώ να κόψω και ντοματίνια.


6

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15-20 λεπτά. (Δοκιμάζουμε συχνά τα φασόλια και προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. Όταν μαλακώσουν ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά).


7

Σερβίρω με προζυμένιο ψωμάκι και δεν ντρέπομαι να βουτήξω στο λαδάκι!!!

Συμβουλές

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την ποικιλία του φασολιού.


Άλλες φορές που έχω λουκάνικο, το τσιγαρίζω και αυτό. Απλά θα το βάλω στην αρχή μόνο του να πάρει χρώμα, θα το αφαιρέσω, κα θα το προσθέσω κατευθείαν στο πυρέξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου