Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 11, 2016

Οι λόγοι της ασθένειάς μας σύμφωνα με την Αγιουβέρδα


Από την Κατερίνα Μπουσούνη

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα υγεία δεν σημαίνει απλώς απουσία ασθένειας. Είναι η αρμονική αλληλεπίδραση των συναισθημάτων,
της διανόησης, του σώματος, των πράξεων, της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντος στο οποιο ζούμε. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά. Ισορροπία σημαίνει υγεία στην αγιουβερδιική φιλοσοφία. Όταν φτάνουμε σε κατάσταση ισορροπίας, αποκτούμε εσωτερική αρμονία ή οποία φέρνει βαθιά ικανοποίηση και ευεξία. Σε σωματικό επίπεδο , θεωρούμαστε υγιείς όταν όλες οι λειτουργίες μας ( πέψη, μεταβολισμός, απέκκριση και ιστοί ) βρίσκονται σε ισορροπία. Εξίσου σημαντική για τη σωματική μας υγεία είναι η κατάσταση του νου, της ψυχης κα των αισθήσεων μας η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηρεμία, ικανοποίηση και ευτυχία. Όταν οι ζωτικές μας ενέργειες βρίσκονται σε ανισορροπία για μεγάλο διάστημα συχνά αρρωσταίνουμε. Η πραγματική αιτία των ασθενειών σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι η ανισορροπία, η οποία προκαλείται από τρεις παράγοντες :

Κακή χρήση του νου και του σώματος, για παράδειγμα οι σκέψεις ή οι πράξεις που διαταράσσουν τη φυσική τάξη της ανθρώπινης ζωής και βλάπτουν το πνεύμα, τα συναισθήματα και τη μνήμη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αιτίες όπως η παραμέληση του σώματος και της υγείας, η κατάχρηση αλκοόλ, η καταπίεση των φυσικών παρορμήσεων όπως του βήχα, του χασμουρητού, του φτερνίσματος, της αφόδευσης ή της ούρησης, η εγωιστική συμπεριφορά, οι ακατάλληλες φιλίες (για παράδειγμα με ανθρώπους άπληστους ή γεμάτους μίσος, ή θυμό)

Κακή συσχέτιση των αισθητήριων οργάνων με τα αντικείμενα των αισθήσεωνδηλαδή ανεπαρκής ή υπερβολική διέγερση των πέντε αισθητηρίων οργάνων. Όταν ακούμε δυνατούς, διαπεραστικούς ήχους, όπως σε ορισμένα ήδη μουσικής, όταν σε κακές συνθήκες υγιεινής εισπνέουμε τοξικές ουσίες τότε μιλάμε για κακή συσχέτιση.

Επίδραση της ώρας και της εποχής. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα θεμέλια της ζωής βασίζονται σε μια σειρά διαδικασιών. Κάποιες από αυτές τις ακολουθούμε καθημερινά άλλες μια φορά το χρόνο και άλλες σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας. Επίσης η ζωή μας αποτελείται από κύκλους. Όλοι είναι σημαντικοί και πρέπει να συμβιβαζόμαστε με αυτούς για να έχουμε καλή υγεία. Για παράδειγμα όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή εκθέτουμε τον εαυτό μας σε υπερβολικό κρύο το χειμώνα ή ζέστη το καλοκαίρι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Στην Αγιουρβέδα πολλές ασθένειες είναι εποχιακές και η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την εποχή.

Όταν ζούμε μια ζωή γεμάτη στρες ,όταν δουλεύουμε υπερβολικά, όταν καταπονούμε το σώμα μας όταν κάνουμε κακή χρήση των αισθήσεών μας ή όταν δουλεύουμε χωρίς να ακούμε το εσωτερικό μας ρολόι φτάνουμε σε μια κατάσταση που ευνοεί την εκδήλωση και τη διαιώνιση ασθενειών. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα πρέπει να τρέφονται με τα καλύτερα υλικά ώστε να έχουμε εξαιρετική υγεία και ευεξία.

Μια μακρόχρονη, ευτυχισμένη ζωή

Για να ζούμε καλά, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες :

Να έχουμε καλή ποιότητα πνεύματος, δηλαδή να επιδιώκουμε την καθαριότητα του πνεύματος με την οποία θα ξεπερνάμε τη ζήλια, το θυμό, τον υλισμό, και τον εγωισμό του σύγχρονου κόσμου.

Να διατρεφόμαστε σωστά και να υιοθετούμε υγιεινό τρόπο ζωής.

Ήρεμα γεύματα

Επιλέξτε ωφέλιμες τροφές, ευχάριστες στην όψη και στη γεύση. Να τρώτε σε ήρεμη ατμόσφαιρα και να σκέφτεστε τι τρώτε. Προσπαθείτε να τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, με αργό ρυθμό και μασώντας πολλή ώρα. Ποτέ μη τρώτε αν δεν πεινάτε και πάντα αφήνετε λίγο χρόνο μετά τα γεύματα για να χαλαρώσετε. Αν μπορείτε, κάντε μια βόλτα για να διευκολύνετε την πέψη.

Ψυχική ηρεμία

Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά ή τις σκέψεις σας. Αν δεν μπορείτε να τα εκφράσετε φυσιολογικά, καταγράψτε τα ή συζητήστε με ένα φίλο. Κάθε μέρα φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για διαλογισμό, με στόχο την ένωση του νου, του σώματος και του πνεύματος. Αφιερώστε χρόνο για χαλάρωση κάθε μέρα. Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα ή μπρούμυτα, γιατί τα ενεργειακά κέντρα λειτουργούν καλύτερα όταν κοιμόμαστε στο πλάι. Ενσωματώστε το μασάζ στην καθημερινότητα σας και κάντε μπάνιο αμέσως μετά. Γυμναστείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας π.χ. γιόγκα.

Διατήρηση της ενέργειας

Περιορίστε το χρόνο χρήσης του υπολογιστή και αποφεύγετε τις μακροχρόνιες διανοητικές δραστηριότητες.

Ζήστε τη ζωή σας σύμφωνα με τις αγιουρβεδικές αρχές. Αποφεύγετε τις αρνητικές σκέψεις, μην καταφεύγετε στη λεκτική και τη σωματική βια, μην παρασύρεστε από την απληστία ή τη θλίψη, μη διαιωνίζεται το θυμό σας, και αποφεύγεται την έπαρση και των εγωισμό.

Σύμφωνα με τη σοφία της Αγιουρβέδα ο νους και το σώμα έχουν την ικανότητα να αυτοθεραπεύονται. Αυτή η ικανότητα υπάρχει στον κόσμο γύρω μας και μέσα μας Διευκολύνοντας τη ροή και τη χρήση αυτής της ικανότητας βοηθάμε στο καλό όλης της ανθρωπότητας.


Πηγή: astrolife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου