Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 15, 2016

Γιατί χρεοκοπούν χώρες με γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η προχθεσινή μας επιφυλλίδα, με τίτλο «Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας!!!», προκάλεσε εύλογα ερωτήματα και απορίες σε αναγνώστες, φοιτητές και φίλους του Facebook. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), που επί 24 συναπτά ακαδημαϊκά έτη διδάσκω το μάθημα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κατά τη διάρκεια πρόσφατης διάλεξής μου, οι φοιτητές έμειναν έκπληκτοι στο άκουσμα της είδησης περί πιθανής πτώχευσης της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία και οι Σαουδάραβες σεΐχηδες έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με τη χλιδή και τα πλούτη. Όλοι μας έχουμε δει κάποια ελληνική κινηματογραφική ταινία, με κεντρικό πρόσωπο κάποιον ζάμπλουτο Σαουδάραβα, να μοιράζει απλόχερα λεφτά, ρολόγια, βραχιόλια, κ.λπ., στους πολίτες. Κάθε καλοκαίρι, οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών και οι πανελίστες των τηλεοπτικών παραθύρων, ασχολούνται εκτενώς με τα πανάκριβα κότερα και τα γλέντια των ζάμπλουτων Σαουδάραβων, που επισκέπτονται τα κοσμοπολίτικα μέρη της χώρας μας.


Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι χώρες σαν τη Σαουδική Αραβία, με γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι άτρωτες από το τσουνάμι της οποιασδήποτε παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πολίτες τους ευημερούν, δεν υπάρχουν φτωχά νοικοκυριά, κανένας πολίτης δεν είναι άνεργος και σε γενικές γραμμές όλοι είναι ευτυχισμένοι και ζουν μέσα στην καλή χαρά. Ωστόσο, οι ερευνητές που συστηματικά και αμερόληπτα μελετούν και αναλύουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, γνωρίζουν ότι αρκετές χώρες παραγωγής και εξαγωγής καυσίμων, στο απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν οδηγήθηκαν σε εξαναγκαστική χρεοκοπία και υποτάχτηκαν στις βουλές του διεθνούς τραπεζικού πολυεθνικού κεφαλαίου. Η βιβλιογραφία είναι εκτενέστατη για περιπτώσεις κρατών, όπως Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ισημερινός (Εκουαδόρ), Χιλή, Νιγηρία, Ινδονησίας, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, κ.λπ., οι οποίες αν και χώρες παραγωγής καυσίμων, λόγω αποσταθεροποίησης των κύριων μακροοικονομικών τους μεγεθών και αδυναμίας εξυπηρέτησης του εξωτερικού τους χρέους, κήρυξαν στάση πληρωμών και προσέφυγαν στην οικονομική βοήθεια του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. 
Ο πίνακας του κειμένου παραθέτει τις σημαντικότερες χώρες εξαγωγείς πετρελαίου. Τα στοιχεία του πίνακα απεικονίζονται σε δισεκατομμύρια (δις) δολάρια και προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization). Τα καύσιμα αποτελούν την κυριότερη κατηγορία προϊόντων στο πεδίο των παγκόσμιων εξαγωγών. Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του 2014, σε σύνολο παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών 23,4 τρισεκατομμυρίων $, οι εξαγωγές καυσίμων ανήλθαν σε 3,1 τρις $, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων σε 2,1 τρις $, των αγροτικών προϊόντων σε 1,8 τρις $, των επιβατικών αυτοκινήτων 1,4 τρις $, κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, η Ρωσία κατέχει τα πρωτεία στις εξαγωγές καυσίμων, με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία, Τρίτη τις ΗΠΑ, τέταρτο τον Καναδά, πέμπτο το Κατάρ, κ.λπ., και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Νορβηγία, η Βενεζουέλα, κ.λπ. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία πραγματοποιούν άνω του 20% των παγκόσμιων πωλήσεων καυσίμων. Τα στοιχεία του πίνακα είναι λίαν διδακτικά για τους έλληνες τσαρλατάνους πολιτικούς, που μας φόρεσαν κολάρο τα μνημόνια, υποθήκευσαν τη χώρα στους ξένους πιστωτές και από πάνω “μας τάσσουν λαγούς με πετραχήλια” λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πελώρια αποθέματα υδρογονανθράκων και θα ξεχρεώσουμε το χρέος. Η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και τόσες άλλες χώρες, με γιγαντιαία ενεργειακά αποθέματα, γιατί χρεοκόπησαν και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το εξωτερικό τους χρέος;



ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου