Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 17, 2016

Δύο τάφοι των Μάγια μπορεί να ρίξουν φως στην ιστορία των βασιλέων της «δυναστείας του φιδιού»

Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου

Πρόσφατες ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι αυτοί οι βασιλιάδες επέβαλαν την εξουσία τους με τρόπους ανάλογους με τις οικογένειες των ευγενών στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ομάδα αρχαιολόγων έχει ανακαλύψει δύο τάφους στα βόρεια της Γουατεμάλας σε δύο πυραμίδες των Μάγια.



Οι τάφοι αυτοί, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, μπορούν να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ιστορία των βασιλέων της «δυναστείας του φιδιού», όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.



Οι τάφοι βρέθηκαν στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ολμούλ, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που βρέθηκαν στους δύο τάφους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανθρώπινης κνήμης, ενός γλυπτού από νεφρίτη και ένα κρεμαστό κόσμημα από νεφρίτη ενός «βασιλιά του φιδιού», έχουν μεγάλη αξία για την ιστορία του λαού των Μάγια.




Ο αρχαιολόγος Φρανσίσκο Εστράδα Μπέλι δήλωσε στον Guardian ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη» και ότι οι ειδικοί συνεχίζουν να ψάχνουν και για άλλους τάφους στην περιοχή.



Το πιο πολύτιμο κομμάτι βρίσκεται στον δεύτερο τάφο, που κτίστηκε, προφανώς, για ένα από τους «βασιλιάδες του φιδιού» -όπως ονομάστηκε η δυναστεία από το σύμβολο της γενεαλογίας της- και είναι το μενταγιόν από νεφρίτη. Ο Εστράδα Μπέλι τονίζει ότι πρόκειται για την «πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους», επειδή φέρει μια επιγραφή που επιβεβαιώνει ότι το κόσμημα ανήκε σε βασιλιά της δυναστείας μιας μακρινής πόλης.

«Αυτό είναι το κολιέ του Yuknoom Ti Chan, ιερού βασιλιά της Kaanul», λέει η επιγραφή. Ο Yuknoom Ti Chan ήταν ένας από τους βασιλείς της «δυναστείας του φιδιού» και η πόλη του ήταν η Kaanul που βρισκόταν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου βρέθηκαν οι τάφοι.

Η επιγραφή αποδεικνύει ότι «οι βασιλιάδες του φιδιού», θέλησαν να κατακτήσουν την Ομούλ και γι αυτό πολέμησαν με άλλες δυναστείες.

«Θυμίζει πολύ το «Game of Thrones» ή τη μεσαιωνική Ευρώπη» καταλήγει ο Εστράδα Μπέλι, ο οποίος καταλήγει ότι «αυτό το κόσμημα μας λέει ότι η επίδραση της δυναστείας διεκόπη αρκετά απότομα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου