Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 16, 2016

«ΑΙΣΧΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ»: Η ορκωμοσία των 7 εξόριστων βουλευτών της ΕΔΑ τον Νοέμβρη του 1951…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...eda2

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Στις 26.7.1951 ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος της «ενισχυμένης αναλογικής» και οι εκλογές ορίστηκαν για τις 9 Σεπτεμβρίου 1951. Ο Παπάγος, που είχε παραιτηθεί από την αρχιστρατηγία στις 30.5.1951, για να συμμετάσχει στον...
προεκλογικό αγώνα, ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου την ίδρυση κόμματος με την ονομασία Ελληνικός Συναγερμός. Στο νέο κόμμα προσχώρησε αμέσως το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα – ΛΕΚ (Στεφ. Στεφανόπουλος και Παν. Κανελλόπουλος), το Νέο Κόμμα (ΝΚ) του Σπ. Μαρκεζίνη, τα οποία αυτοδιαλύθηκαν, καθώς και οι περισσότεροι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος. Επίσης στις εκλογές αυτές συμμετέχει για πρώτη φορά η ΕΔΑ που είχε δημιουργηθεί στις 2/8/1951.
Στις εκλογές μετείχαν 4 συνασπισμοί και 12 μεμονωμένα κόμματα. Εκτός από τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου, η νεοσύστατη τότε ΕΔΑ (Διοικούσα επιτροπή: Ιωάννης Πασαλίδης, Δημήτρης Μαριόλης, Διονύσιος Χριστόκος, Σταμάτης Χατζήμπεης, Μιχάλης Κύρκος και Ιωάννης Κακορέλης), το Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου και η ΕΠΕΚ (Εθνική Πολιτική Ένωσις Κέντρου) του Νικολάου Πλαστήρα.
Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν:
Ελληνικός Συναγερμός: 624,316, (36,53%) ,114 έδρες
Εθνική Πολιτική Ενωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ): 401,379, (23,49%), 74 έδρες
Κόμμα Φιλελευθέρων: 325.390 (19,04%) , 57 έδρες
ΕΔΑ: 180.640 (10,57%), 10 έδρες
Λαϊκό Κόμμα (Κ. Τσαλδάρης) :113.876, (6,66%), 2 έδρες
Συναγερμός Εργατών Εργαζομένων (Α. Μπαλταζής) : 21.009 (1,23%), 1 έδρα
Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου: 35.810 (2.10%) καμία έδρα.
Στη συνέχεια με την συμμαχία του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού εξ αυτών όπου μαζί είχαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή (131 από 258 έδρες).Στις 27 Οκτωβρίου 1951, ο Νικόλαος Πλαστήρας ανέλαβε Πρωθυπουργός.
Ποιοι εκλέχτηκαν από την ΕΔΑ:
Εκλέχτηκαν επτά εξόριστοι και τρεις φυλακισμένοι. Οι επτά εξόριστοι ορκίστηκαν στις 12/11 του ίδιου έτους. Στους τρεις φυλακισμένους (Αντώνης Αμπατιέλος, Μανώλης Γλέζος και Μάνθος Τσιμπουκίδης) δεν επετράπη να ορκιστούν.
Οι επτά εξόριστοι βουλευτές ήταν :
Κώστας Γαβριηλίδης (αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος, συνεργαζό­μενου με το ΚΚΕ από την εποχή του Μεσοπολέμου),
Στέφανος Σαράφης (στρατηγός, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ κατά την κατοχή),
Μιχάλης Χατζημιχάλης (στρατηγός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ),
Μανώλης Πρωιμάκης (δικηγόρος, μέλος του Πολιτικού Συνασπισμού του ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση)
Ηλίας Ηλιού (δικηγόρος, παλιός ΕΑΜίτης και αργότερα πρόεδρος της ΕΔΑ), Γιάννης Ιμβριώτης (πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Και Νίκος Τσόχας (συνδικαλιστής Βόλου).
Επίσης, εκλέχτηκαν και τρεις φυλακισμένοι: Αντώνης Αμπατιέλος, Μανώλης Γλέζος και Μάνθος Τσιμπουκίδης.
Οι πρώτοι επτά ορκίστηκαν κανονικά ως βουλευτές, κάτι που δεν επετράπη στους άλλους τρεις.

Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της ΕΔΑ
Να σημειώσουμε ότι (αξιοποιώντας το ΔΟΚΙΜΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Β’ ΤΟΜΟΣ) το Π.Γ του ΚΚΕ είχε αποφασίσει να μπει ο Ν. Μπελογιάννης (που είχε συλληφθεί) ως υποψήφιος στους συνδυασμούς με στόχο η πιθανή εκλογή του να δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην εκτέλεση της αναμενόμενης θανατικής καταδίκης του από το Διαρκές Στρατοδικείο και να ισχυροποιήσει την πολιτική πίεση για γενική πολιτική αμνηστία. Την υποψηφιότητα του πρότεινε και ο ίδιος («αν γίνεται, να είμαι υποψήφιος βουλευτής, για να τους δημιουργήσουμε ζήτημα. Νομικό κώλυμα δεν υπάρχει», ενώ για αυτήν ήδη είχε αποφασίσει το Π.Γ. Επίσης το Π.Γ είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιοι φυλακισμένοι και εξόριστοι κομμουνιστές, καθώς και ο παράνομος Ν. Πλουμπίδης. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι επειδή φοβόταν μήπως οι σύμμαχοι στην ΕΔΑ δεν το αποδέχονταν, είχε πάρει μέτρα να μη συνεργαστεί μαζί τους, αλλά να πάρει μέρος το ΚΚΕ στις εκλογές με το σχήμα Πανδημοκρατικός Συναγερμός». Στην υπόθεση της υποψηφιότητας Μπελογιάννη είχε παρέμβει και ο Ενιαίος Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ) ο οποίος δημιουργήθηκε με εντολή του γραφείου κρατουμένων των φυλακών Αβέρωφ (Ν. Κεπέσης, Μ. Γλέζος κ.ά.) από τους Γιώργη Δαμασκηνό, Τριάδη Σωτηράκο και Σταύρο Κούκουρα, μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, που είχε υποστηρίξει σθεναρά την πρόταση αυτή.
Μάλιστα σημειώνεται στο δοκίμιο ότι «ο ΕΛΑ δημιουργήθηκε με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην ΕΔΑ, αλλά και στους Πλουμπίδη – Μπασιάκο, για τους οποίους στελέχη του ΚΚΕ στις φυλακές Αβέρωφ και άλλοι που ήταν έξω από τις φυλακές είχαν την άποψη ότι δεν ήθελαν την υποψηφιότητα Μπελογιάννη».
Το ΠΓ είχε αναθέσει στον Πλουμπίδη την ευθύνη της καθοδήγησης της ομάδας των κομμουνιστών που διαπραγματευόταν με τις δυνάμεις της ΕΔΑ για τη συγκρότηση των συνδυασμών της στις εκλογές και είχε αποφασίσει «ο Μπελογιάννης που είχε συλληφθεί και ήταν υπόδικος, να μπει υποψήφιος στους συνδυασμούς της ΕΔΑ σε Αθήνα και Ηλεία, με στόχο η εκλογή του ως βουλευτή να δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην εκτέλεση της αναμενόμενης θανατικής καταδίκης του από το Διαρκές Στρατοδικείο και να ισχυροποιήσει την πολιτική πίεση για γενική πολιτική αμνηστία».
Όμως υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΔΑ. Από τις πιο έντονες και ανοιχτά εκβιαστικές αντιδράσεις ήταν αυτή του Μιχάλη Κύρκου, που απειλούσε με αποχώρηση από την ΕΔΑ, λέγοντας: «Τα τινάζετε όλα στον αέρα. Εγώ δεν υπογράφω αυτές τις υποψηφιότητες. Καλύτερα, αν θέλετε, να βάλουμε υποψήφιο τον ίδιο τον Ζαχαριάδη«.Ισχυρότατη αντίδραση εξέφρασαν ακόμη οι Γιάννης Πασαλίδης, Ανδρέας Ζάκκας (σ.σ.: ο οποίος αποχώρησε τότε από την ΕΔΑ), Σταμάτης Χατζήμπεης, Γιάννης Κοκορέλης και άλλοι» από τα σύμμαχα πολιτικά σχήματα.
Την πρόταση των υποψηφιοτήτων (είχε προταθεί επίσης από το ΠΓ να είναι υποψήφιοι φυλακισμένοι και εξόριστοι κομμουνιστές, καθώς και ο Ν. Πλουμπίδης ο οποίος βρισκόταν στην παρανομία) υποστήριξε σθεναρά ο συνδικαλιστής Δημήτρης Μαριόλης.
Τελικά επήλθε συμφωνία με βάση την οποία αποκλείστηκαν από τους συνδυασμούς οι Μπελογιάννης και Πλουμπίδης. Συμπεριλήφθηκαν φυλακισμένοι (Νίκανδρος Κεπέσης, Αντώνης Αμπατιέλος, Μανόλης Γλέζος κ.ά.) και εξόριστοι (Στέφανος Σαράφης, Κώστας Γαβριηλίδης, Ηλίας Ηλιού, Κώστας Λυκούρης κ.ά.)
Οι αντιδράσεις στη ορκωμοσία
Μετά τις εκλογές ο βασιλιάς καλεί διαδοχικά σε ακρόαση τους εκπροσώπους των κομμάτων. Στις 27/9 ο Μ. Κύρκος εκπρόσωπος της ΕΔΑ εκθέτει τις απόψεις της ΕΔΑ στα ανάκτορα τονίζοντας ότι «..Η ΕΔΑ δια να διευκολύνει προτείνει κυβέρνησιν ΕΠΕΚ-Φιλελευθέρων υπό τον Ν. Πλαστήρα με πρόγραμμα το παρ’ αυτού εξαγγελθέν πρόγραμμα ειρηνεύσεως και αποκαταστάσεως της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».
Οσον αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών της να τονίσουμε ότι ορισμένα Πρωτοδικεία προχωρούν σε ανακήρυξη των βουλευτών της περιφέρειάς τους (π.χ Αθήνα, Πειραιά, Λέσβου),όμως η κυβέρνηση αρνείται να τους αφήσει ελεύθερους. Έτσι ο Μ.Γλέζος προχωρά στις 9/10/1951 σε απεργία πείνας και τον ακολουθούν οι Α. Αμπατιέλος και Μ. Τσιμπουκίδης. Στις 25/10/1951 συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η νέα Βουλή χωρίς τους βουλευτές της ΕΔΑ και εκλέγει πρόεδρο της τον Δ. Γόντικα. Στις 27/10 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση. Στις 1/11 παίρνει με 131 έναντι 112 η κυβέρνηση Πλαστήρα ψήφο εμπιστοσύνης. Με περιπολικό του στόλου και όχι με πλοίο της γραμμής όπως είχαν ζητήσει οι ίδιοι, φθάνουν στις 11/11 από τον Αη Στράτη στη Ραφήνα και όχι στον Πειραιά, για να αποφευχθούν προφανώς λαϊκές εκδηλώσεις, οι επτά βουλευτές της ΕΔΑ που τους χορηγήθηκε 15θημερη (!)άδεια.
Η ορκωμοσία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Είχε προηγηθεί άλλωστε μπαράζ δημοσιευμάτων από τον Τύπο της εποχής.
Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ (13/11/1951) με τον χαρακτηριστικό τίτλο-πρωτοσέλιδα- γράφονται τα εξής: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑΝ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΥΠΟ ΤΑΣ ΦΩΝΑΣ ΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ «ΑΙΣΧΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΏΜΑ» ΩΡΚΙΣΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣ ΟΙ 7 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑ». Και στη συνέχεια αναφέρει, δίνοντας το κλίμα της εποχής, αλλά και τη στάση βασικών στελεχών των τότε αστικών κομάτων:
«Κατά την χθεσινήν συνδρίασιν της Βουλής προσήλθον και κατέλαβον τας θέσεις των εις την πτέρυγα της Ακρας Αριστεράς οι 7 εξόριστοι βουλευταί της ΕΔΑ.
Η συνεδρίασις ήρχισε την 6.30 μ.μ.. Εν αρχή ανεκοινώθη ο διορισμός του κ. Ι. Παπαδάκη ως υφυπουργού Συγκοινωνιών. Εγκρίνεται η χορήγησις αδείας εις τους βουλευτάς κ.κ. Κ.Καραμανλήν και Φ. Γεροθανάσην όπως απουσιάσουν εις το εξωτερικόν.
Ακολούθως προκειμένου να έλθη το θέμα της ορκωμοσίας των βουλευτών της ΕΔΑ, λαμβάνει τον λόγον ο ηγέτης του «Ελληνικού Συναγερμού» ο οποίος λέγει τα εξής:
Α. ΠΑΠΑΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε επιθυμώ να κάμω την εξής δήλωσιν εκ μέρους του Ελληνικού Συναγερμού. Ο Ελληνικός Συναγερμός δεν προτίθεται να ελέγξη τον πρόεδρον της Βουλής επί του θέματος της ορκωμοσίας, διότι φρονεί ότι η Βουλή δεν δύναται να μεταβληθή εις εκλογοδικείον. Επειδή όμως το θέμα τούτο εφάπτεται του γενικωτέρου προβλήματος της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας, ο Ελληνικός Συναγερμός επιφυλάσσεται να αναζητήση τας πολιτικάς ευθύνας της κυβερνήσεως εν καιρώ. Και κατά συνεπείαν, καλούμεν την κυβέρνησιν όπως αποσαφινίση το ταχύτερον ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας την επί του ζητήματος της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας πολιτικήν της, επί του οποίου ζητήματος οφείλω να προσθέσω ότι η ανησυχία της κοινής γνώμης δεν είναι μόνον έκδηλος αλλά και εύλογος (χειροκροτήματα).
Κ. ΡΕΝΤΗΣ (υπ.Εσωτ.): Κύριε Πρόεδρε, ήκουσα επίκρισιν εις το θέμα της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας. Έχω το δικαίωμα και προσωπικώς να επαίρομαι οτι εις το θέμα αυτό δεν υπάρχει σημείον , εις το οποίον να εγέρθη επίκρισις εναντίον μου ούτε δια το παρελθόν, ούτε δια σήμερον. Παρακαλώ τον αξιότιμον αρχηγόν της Αντιπολιτεύσεως να μου είπη συγκκεριμένως εις ποία σημεία η Κυβέρνησις δεν έδειξε την δέουσαν προσοχήν επί του θέματος της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας (χειροκροτήματα) και θα επιθύμουν να διατυπωθούν συγκεκριμένα θέματα δια να απαντήσω.
Α. ΠΑΠΑΓΟΣ: Δεν ήτο ουδεμία επίκρισις.
Κ. ΡΕΝΤΗΣ: (υπ.Εσωτ.) Εφιστάτε την προσοχήν μας επί του ζητήματος της εσωτερικής ασφαλείας.
Α. ΠΑΠΑΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ , επαναλαμβάνω ότι προέβην εις σαφή δήλωσιν και ουχί εις επίκρισιν. Σας παρεκαλέσαμεν να αποσαφηνίσετε το ταχύτρεον ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας την πολιτικήν σας επί του ζητήματος της εσωτερικής ασφαλείας της χώρας (χειροκροτήματα).
Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ: Νομίζω ότι ο αξιότιμος Αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού ωμίλησε καθαρά και δεν νομίζω ότι υπήρξε επίκρισις. Ισως ο αγαπητός συνάδελφος και υπουργός Εσωτερικών να παρεξήγησε. Αλλάνομίζω ότι και εις μικράν αυτήν στοιχειώδη, ας είπωμεν, επίκρισιν η Κυβέρνησις θα δώση διασαφήσεις αργότερον παραθέτουσα οριστικό νομοσχέδιο και άλλα μέτρα διάφορα, εκ των οποίων νομίζω ότι και η αντιπολίτευσις, ο Ελληνικός Συναγερμός θα ικανοποιηθή. Παρακαλώ να θεωρηθή το ζήτημα λήξαν, διότι κάποια παρεξήγησις έλαβε χώραν.
Γ. ΒΑΡΒΟΥΤΗΣ: (υπ. Ανευ χαρτοφυλακίου): Νομίζω ότι πρέπει να διασαφηνισθή το θέμα. Ο αξιότιμος Αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού ετόνισεν ότι η αντιπολίτευσις επιφυλάσσεται να ζητήση πολιτικάς ευθύνας από την Κυβέρνησιν. Δια ποίον θέμα θα ζητηθούν δια την πολιτικήν της Κυβερνήσεως επί της εσωτερικής ασφαλείας, αναμφισβητήτως τούτο αποτέλει και δικαίωμα και καθήκον της αντιπολιτεύσεως , υφίσταται δε υποχρέωσις τη Κυβερνήσεως να λογοδοτήση.Εάν όμως ο αξιότιμος αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού εννοεί ότι η αναζήτησις των πολιτικών ευθυνών ανάγεται αμέσως ή εμμέσως εις το γγεονός ότι παρίστανται εις τηναίθουσαν αυτήν οι εκπρόσωποι της ΕΔΑ,τούτο είναι συνταγματικώς και πολιτικώς απαράδεκτον.Φρονώ και δεν φαντάζομαι ότι έχει αντίθετον γνώμην ο Ελληνικός Συναγερμός ότι δεν είναι δυνατόν να ζητηθούν ευθύναι διότι μερίς του Ελληνικού Λαού έστειλεν ωρισμένους αντιπρόσωπους ενταύθα.Ούτοι δεν ήλθον με την θέλησιν της Κυβερνήσεως. Διαφωνούμεν και ημείς ριζικώς με την πολιτικήν την οποίαν εκπροσωπούν οι αντιπρόσωποι της ΕΔΑ.Αλλά εκείνο το οποίον πρέπει να τονισθή και επί του οποίου πιστεύω ότι θα είναι σύμφωνος η γνώμη της Βουλής, είναι ότι αποκλειστικόν εισητήριον δια την είσοδον εις την αίθουσαν αυτήν είναι η θέλησις των εκλογέων και ο τίτλος ανακηρύξεως των βουλευτών υπό των νομίμων δικαστηρίων της χώρας. Αν η θέλησις αύτη εξεδηλώθη νομίμως, είναι έγκυρος, θα αποφασίση κυριαρχικώς το εκλογοδικείον συμφώνως προς τας διατάξεις του Συντάγματος. Η Κυβέρνησις και η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να επέμβη εις την κρίσιν τωνδικαστηρίων.Εάν ο Αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού συμφωνή εις την απόφασιν αυτήνδεν υπάρχει κανέν ζήτημα και παρακαλώ να διασαφηνισθή τούτο.
ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΣ: Μάλιστα συμφωνώ.
Μεθ’ ο καλούνται οι κομμουνισταί βουλευταί Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, Ηλίας Ηλιού, Ιωάνης Ιμβριώτης,Εμμανουήλ Πρωϊμάκης, Στέφανος Σαράφης, Νικόλαος Τσόφας και Μιχαήλ Χατζημιχάλης και δίδωσιν τον υπό του Συντάγματος καθοριζόμενον όρκον, έχοντα ούτω: «Ομνύω εις το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαρέτου Τριάδος να φυλάξω πίστιν εις την Πατρίδα και εις τον Συνταγματικόν Βασιλέα, υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να εκπληρώσω ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου».
Θ. ΤΑΜΒΑΚΑΣ: Αίσχος. Οι Αρχηγοί του εγκλήματος εις την Βουλήν και τα θύματα εις τας φυλακάς. Αίσχος και δια το Εθνος και δια το Σώμα.
Εις το σημείον τούτο αποχωρούν της αιθούσης οι κ.κ. Ταμβακάς, Μαγιάκος και Κονίτσας. Δημιουργείται ζωηρός θόρυβος. Οι βουλευταί της ΕΠΕΚ εγείρονται και απευθυνόμενοι προς τον κ. Ταμβακάν φωνάζουν: «Εξω, έξω !»
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (13/11) για την όλη υπόθεση με εμφανή στόχο να στηρίξει την κυβέρνηση: «Ο Ελληνικός Συναγερμός ηναγκάσθη χθες εις την Βουλήν να παραδεχθή ότι ορθώς θα εγίνετο η ορκωμοσία των βουλευτών της ΕΔΑ αποκηρύξας ούτω ολόκληροντηνεπίθεσιν την οποίαν εξαπέλυσεν επί ημέρας ο παπαγικός τύπος…Η δημιουργηθείσα εις τους πολιτικούς κύκλους εντύπωσις ήτο ότι ο Συναγερμός, αφού επί ημέρας ετροφοδότησε μίαν δημοσιογραφικήν επίθεσιν κατά της Κυβερνήσεως επί του θέματος της ασφαλείας εξ’ αφορμής των βουλευτών της ΕΔΑ,ευρέθη εις την ανάγκην ενώπιον της Βουλής να υπαναχωρήση, διαπιστώσας ότι από μίαν κοινοβουλευτικήν συζήτησιν θα εξήρχετο ηττημένος… Την εν τη Βουλή στάσιν του Συναγερμού εσχολιάσας και ο αρχηγός του Λαίκού Κόμματος κ.τσαλδάρης ο οποίος εδήλωσεν ότι «Δεν είναι τα προαγελόμενα μέτρα ειρηνεύσεως εκείνα τα οποία κυρίως εμπνέουν ανησυχίαν εις τον εθνικόφρονα κόσμον. Εκείνο το οποίον ιδιαιτέρως προκαλεί ανησυχίας είναι το πνεύμα,το οποίον εδημιούρησεν η κυβέρνησις αφ’ ενός μεν αποπειρωμένη να τρομοκρατήση τα κρατικά όργανα αφ’ ετέρου δε ενθαρύνουσα τους κομμουνιστάς».

Η ακύρωση της εκλογής τους
Τελικά όμως στις 8 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, το εκλογοδικείο ακύρωσε την εκλογή και των δέκα. Πιο συγκεκριμένα το Εκλογοδικείο ακυρώνει την εκλογή των βουλευτών Αθηνών Σ. Σαράφη, Μ.Γλέζου, Μ. Χατζημιχάλη, Μ.Τσιμπουκίδη και των αναπληρωματικών τους ,μια απόφαση που βασίστηκε στο ότι «δεν είχαν τα προσόντα του εκλόγιμου ως διατελούντες εν εκτοπίσει και φυλακίσει». Με μεταγενέστερη απόφαση του ακυρώνει επίσης την εκλογή βουλευτών της ΕΔΑ σε Πειραιά, Θεσ/νικη, Βόλο και Λέσβο. Την θέση τους παίρνουν σε Αθήνα οι Μ. Κύρκος, Γ. Σπηλιόπουλος, Α. Μπριλάκης και Β. Εφραιμίδης,στον Πειραιά ο Ε. Μάντακας και Π. Κατερίνης στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Πασαλίδης και Λ. Καραμαούνας, στη Λέσβο ο Γ.Σίμος και στο Βόλο ο Γ. Βλαμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου