Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 19, 2016

Το «μπουρλότο» της Σαπφούς Νοταρά και κατά πολλούς η κορυφαία κωμωδία της Αλίκης και του Δημήτρη

Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα. Ποιος άραγε δεν έχει ακούσει αυτή την ατάκα από το στόμα της Σαπφούς Νοταρά, της σπουδαίας αυτής ελληνίδας ηθοποιού με την βαριά και χαρακτηριστική βραχνάδα στη φωνή της.

Πρόκειται για μια από τις πλέον γνωστές και ιστορικές ατάκες που άφησε παρακαταθήκη ο παλιός, καλός ελληνικός κινηματογράφος, η οποία ακούγεται μέχρι σήμερα και –δυστυχώς- πολύ συχνά, όταν λέγεται για να περιγράψει καταστάσεις της παράλογης σημερινής ελληνικής – και όχι μόνο – κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Η ατάκα αυτή «γεννήθηκε» το 1967 όταν η Νοταρά συμμετείχε στην ελληνική ταινία με τίτλο «Αχ αυτή η γυναίκα μου», της Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης Α.Ε. (διανομής Καραγιάννη-Καρατζόπουλου), στην οποία πρωταγωνιστούσε το δίδυμο Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Πρόκειται για μια από τις πλέον απολαυστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου, ταινία που –μεταξύ άλλων – ανέδειξε το ταλέντο που είχαν και στην κωμωδία οι δύο αυτοί ηθοποιοί-μύθοι. Μαζί τους, εκτός από τη Σαπφώ Νοταρά – πραγματικά απίθανη στο ρόλο της Ξένης -, πρωταγωνιστούσε και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, σε έναν ρόλο που σίγουρα ανήκει στους καλύτερους της καριέρας του.
Η υπόθεση της ταινίας παρακολουθούσε την ζωή ενός νιόπαντρου ζευγαριού, του Δημήτρη (Παπαμιχαήλ) και της Νίνας (Βουγιουκλάκη). Ο Δημήτρης στη δουλειά του προσπαθεί να είναι άψογος, θέλοντας να πάρει μια ανώτερη θέση, η οποία έχει χηρέψει μετά το θάνατο του προκατόχου της. Θέλοντας να κερδίσει πόντους σε αυτή του την προσπάθεια, καλεί για φαγητό στο σπίτι του τον διευθυντή του, Χαρίλαο (Γ. Μιχαλόπουλος), ο οποίος όμως είναι «γυναικάς».
Πριν όμως ο Χαρίλαος φτάσει στο σπίτι του Δημήτρη θα μαλώσει άγρια στο ταξί με τη Νίνα, με την οποία δεν γνωρίζονται. Η Νίνα διηγείται στον άντρα της το περιστατικό και μόλις φτάνει στο σπίτι τους ο διευθυντής, ανακαλύπτει ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος του ταξί.
Μέσα στη σύγχυση και τον πανικό, η Νίνα αποφασίζει να πάρει τη θέση της υπηρέτριάς τους της Ασημίνας (Μαρία Κωνσταντάρου) και η Ασημίνα να παρουσιαστεί ως η γυναίκα του Δημήτρη.

Και από εδώ ξεκινούν όλα τα μπερδέματα που προκαλούν γέλιο, σε ένα σχεδόν καταιγιστικό τέμπο. Αξέχαστη η σκηνή του «μπουρλότου» που ρίχνει η Σαπφώ Νοταρά μέσα στο γραφείο, για να μην αφήσει μόνους τους σε αυτό τον Χαρίλαο και τη Νίνα.
Ή η σκηνή που ο Χαρίλαος φεύγει από σπίτι του παρακινούμενος από τον Δημήτρη, να πάει σε μια δημοπρασία, και φεύγοντας ο τελευταίος του δίνει να κρατά αντί της τσάντας του, ένα…μαδέρι οικοδομής! Ευχάριστη κωμωδία, περνάει και κυλάει σαν νερό, με ευχάριστη ροή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερμηνείες, ακόμα και από τον «τελευταίο» ηθοποιό.
Στο «Αχ αυτή η γυναίκα μου» πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Βασίλης Μαλούχος, Γιώργος Τσαούσης, Α. Σπηλιόπουλος, Μαίρη Γραβλιώτη, Ηλίας Κουρίστης, Γιώργος Μεσσάλας, Ηλίας Λυπητεράκος, Marie France.
Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Γιώργος Σκαλενάκης, η υπέροχη μουσική ανήκε στον Μίμη Πλέσσα, ενώ το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου – Πολύβιου Βασιλειάδη.
Η ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 6 Νοεμβρίου του 1967 και στην πρώτη της προβολή πήγε εξαιρετικά καλά, κόβοντας 428.079 εισιτήρια, αριθμός που την έφερε στην 10η θέση ανάμεσα στις 99 ταινίες της σεζόν 1967-1968.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου