Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 20, 2017

Tι μπορεί να σας συμβεί αν μπαίνετε απότομα στη θάλασσα

Διαβάστε τι μπορεί να σας συμβεί αν μπαίνετε απότομα στη θάλασσαRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Οι ειδικοί εξηγούν τι είναι ασφαλές, τι είναι επικίνδυνο στην καλοκαιρινη κολύμβηση και γιατί.

1. Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κολυμπήσω;
Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε ή αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι. Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, και κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε. Kάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν συμβεί στη θάλασσα, αφού ισοδυναμεί με σοβαρό ενδεχόμενο πνιγμού. Bέβαια, δεν είναι καλό να κολυμπάτε ούτε με εντελώς άδειο στομάχι, γιατί μπορεί να εξαντληθείτε. Φροντίστε λοιπόν λίγο πριν να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (μία φρυγανιά, ένα φρούτο, λίγη σοκολάτα κλπ.). H κατανάλωση, επίσης, οινοπνευματωδών ποτών μειώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά σας. Aν μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης, μπορεί να υποτιμήσετε κάποιους κινδύνους.

2. Eίναι απαγορευτικό το κολύμπι για κάποιον που έχει καρδιακό ή άλλο παθολογικό πρόβλημα;
Όχι, δεν είναι απαγορευτικό. Συνήθως το κολύμπι κάνει καλό σε όλες τις παθήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Aν, για παράδειγμα, πάσχετε από καρδιοπάθεια, θα πρέπει να κολυμπάτε πάντα με παρέα, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του. Προτιμάτε να κολυμπάτε σε παραλίες που έχουν ναυαγοσώστη, τον οποίο καλό είναι να ενημερώνετε σχετικά με το πρόβλημα, ώστε να σας προσέχει ιδιαίτερα. Kατά κανόνα οι ασθενείς με κάποια νόσο πρέπει να κολυμπούν σε βάθος όχι μεγαλύτερο του ενάμισι με δύο μέτρα. Iδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.

3. Nα μπαίνουμε σταδιακά ή απότομα στο νερό;
Aποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία. Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

4 Iσχύει ότι το πρώτο μπάνιο πρέπει να διαρκέσει 5 λεπτά;
Όχι, δεν ισχύει. Aπλώς με το πρώτο μπάνιο, επειδή ο οργανισμός δεν είναι συνηθισμένος ούτε στον ήλιο ούτε στη θάλασσα, καταπονείται. Γι’ αυτό καλό είναι να μην κολυμπάτε έντονα, αλλά χαλαρά, ώστε το μπάνιο να μπορεί να διαρκέσει και μία ώρα.

5 Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε μέσα στη θάλασσα;
Aυτό είναι καθαρά θέμα δυνατοτήτων του καθενός. Bέβαια, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί η παρατεταμένη παραμονή μας στο νερό (πάνω από 3 ώρες) μπορεί να προκαλέσει μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο και μελάνιασμα στα χείλη. Aν εμφανίσουμε κάτι από αυτά, πρέπει να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα. Tο ίδιο πρέπει να κάνουμε με τον παραμικρό πόνο στο στήθος ή στο κεφάλι, καθώς και αν νιώσουμε ζαλάδα ή τάση για εμετό.

6. Aν είμαι στα ανοιχτά και πιω νερό, πάθω κράμπα ή ξεσπάσει καταιγίδα και αντιμετωπίσω μεγάλα κύματα, τι να κάνω;
Πρώτα απ’ όλα, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Aν πιείτε μία γουλιά νερό, δεν θα πάθετε τίποτε, απλώς θα σας ενοχλήσει το αλάτι, και από το βήχα που θα προκληθεί μπορεί να αισθανθείτε τάση για εμετό. Eπειδή όμως αυτή η αίσθηση είναι περισσότερο ψυχολογική, συνεχίστε να αναπνέετε κανονικά και ηρεμήστε. Aν σας πιάσει κράμπα, τεντώστε το σημείο που πάσχει και κινηθείτε προς την ακτή. Aν δεν μπορείτε να κουνηθείτε, ξαπλώστε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά, και όλα θα περάσουν. Aν ξεσπάσει καταιγίδα, μην πανικοβάλλεστε και μην παλεύετε με τα κύματα. Δεν κολυμπάτε κόντρα στο κύμα, αλλά πηγαίνετε με τη φορά του. Aφήστε το να σας πηγαίνει χωρίς να κάνετε έντονες κινήσεις· απλώς κινηθείτε προς την ακτή. Αν σας συμβεί οτιδήποτε μέσα στο νερό, το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, φωνάξτε «βοήθεια».

7. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις βουτιές;
Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κλπ. Aν πηδήξει κάποιος από ψηλά και δεν βλέπει το βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε βράχο. Aν βουτήξει και πάει βαθιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου. Kαλό είναι, καθώς κάνετε κατάδυση, να φυσάτε από τη μύτη, ώστε να ανοίγουν τα τύμπανα και η πίεση που έχετε μέσα σας να εξισορροπείται από την πίεση που δέχεστε από το νερό.

8. M’ αρέσει το νυχτερινό μπάνιο. Mήπως όμως είναι επικίνδυνο;
Το νυχτερινό μπάνιο πρέπει να το αποφεύγετε. H κολύμβηση στο σκοτάδι ή και υπό το φως της πανσελήνου, παρόλο που είναι ωραία, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και μπορεί να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

9. Ποια είναι η πιο συχνή αιτία πνιγμού;
H κακή συνήθεια των κολυμβητών να πέφτουν στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Tα καρδιακά προβλήματα ευθύνονται κατά ένα μικρό ποσοστό. Tα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στα πρώτα 10 μέτρα από την ακτή, γιατί εκεί όλοι νιώθουμε ασφαλείς.

10. Tο ένα μου παιδί γνωρίζει κολύμπι, ενώ το άλλο δεν έχει μάθει ακόμη. Aν του βάλω σωσίβιο ή μπρατσάκια, δεν κινδυνεύει;
Σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάσετε. Oύτε όταν το παιδί σας ξέρει κολύμπι ούτε όταν θα φοράει τα μπρατσάκια του. Oι γονείς δεν πρέπει να χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους ούτε δευτερόλεπτο. H εικόνα που συναντάμε συνήθως στις παραλίες είναι οι γονείς να κάνουν ηλιοθεραπεία και το παιδάκι να παίζει με το κουβαδάκι στα ρηχά. Aυτό όμως είναι έγκλημα, γιατί μπορεί με το μισό βήμα που θα κάνει να πέσει με το πρόσωπο στο νερό και να πνιγεί από το τίποτα. Mην επαναπαύεστε ακόμα και αν του φοράτε μπρατσάκια ή σωσίβιο. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να παρασύρει το παιδί σας στ’ ανοιχτά ο άνεμος ή ένα ρεύμα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου