Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 20, 2017

Εγκλουβή Λευκάδας,ποιό είναι το πανέμορφο ορεινό χωριό που βγάζει τις Ξακουστές Φακές ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Η Εγκλουβή είναι ορεινό χωριό της Λευκάδας, χτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων. Αποτελεί το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας του Ιονίου. Η Εγκλουβή φημίζεται για την παραγωγή φακής καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια ευνοείται από το έδαφος της περιοχής. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 174 κάτοικοι. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Καρυάς.

Οι 80 κάτοικοι της Εγκλουβής, του ορεινότερου χωριού της Λευκάδας, καλλιεργούν στα χωράφια τους, στο οροπέδιο Βουνί στα 1000μ. υψόμετρο, ένα βιολογικό προϊόν.


Την ξακουστή φακή Εγκλουβής που θεωρείται η καλύτερη φακή στον κόσμο.
Τη φακή την σπέρνουν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο. Την παρακολουθούν διαρκώς και όταν ξεπεταχτεί το βλασταράκι, αρχίζουν τα βοτανίσματα. Ξεριζώνουν τα ζιζάνια που είναι πολλά και βγαίνουν διαρκώς. Το βοτάνισμα απαραίτητο για να μεγαλώσει το φυτό το κάνουν οι γυναίκες.
Τον Ιούνιο, όταν το κλωνί είναι καλά μεστωμένο, αρχίζει η συγκομιδή. Τελετουργία με κανόνες και πανηγύρι μαζί. Τη φακή την ξεριζώνουν, την τινάζουν να φύγουν τα χώματα και τη μαζεύουν δεματάκια, τα οποία γυρίζουν διαρκώς για να στεγνώνουν στον ήλιο. Μετά την αλωνίζουν και τη λιχνίζουν. Ο καρπός συγκεντρώνεται στο αλώνι όπου σωριάζουν τη φακή……

πηγες ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ
ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ


Το είδαμε εδω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου