Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 05, 2017

Πλάκα ο αρχαιότερος οικισμός της Ευρώπης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η Πλάκα είναι η παλαιότερη συνοικία της Αθήνας, μιας που κατοικείται από τους πολίτες της πόλης από τη νεολιθική περιοχή. Βρίσκεται στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Ακρόπολης και είναι γνωστή για
τους στενούς πλακόστρωτους δρόμους της και την νεοκλασσική της αρχιτεκτονική. 



Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι η οδός Ανδριανού είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας που διατηρείται στην αρχική του μορφή και χρησιμοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας με τον περίφημο Πύργο των Ανέμων, το Τζαμί του Μεχμέτ του Πορθητή, το άγαλμα σου Λυσικράτη, η Πλατεία Μοναστηρακίου είναι μερικά από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεί κανείς, όπως και η σύγχρονη τουριστική αγορά, ιδανική για να αγοράσουν οι επισκέπτες αναμνηστικά δώρα.

 Η Πλάκα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών χώρων. Στη Ρωμαϊκή Αγορά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Πύργος των Ανέμων που ήταν ένας αρχαίος μετεωρολογικός σταθμός του 1ου αι. π.Χ., κατασκευασμένος από τον αστρονόμο Ανδρόνικο. Διέθετε υδραυλικό ρολόι και μηχανισμό αναπαράστασης του ήλιου, της σελήνης και 5 γνωστών πλανητών της εποχής. Όμως το πιο όμορφο τμήμα του πύργου είναι η αναπαράσταση των προσωπικοτήτων των 8 ανέμων, ένας σε κάθε πλευρά του οκτάγωνου πύργου.


 Στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς βρίσκεται το Τζαμι του Μεχμέτ του Πορθητή, που κατασκευάστηκε το 1458 κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα για να δείξει το θαυμασμό του προς τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Αθήνας από τους Ενετούς το τζαμί μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία. 

Ο μιναρές καταστράφηκε όταν η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της και από τότε χρησιμοποιήθηκε ώς σχολείο. Σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Στην άλλη πλευρά της Πλάκας, στην περιοχή του Μακρυγιάννη βρίσκεται το μνημείο του Λυσικράτη, το καλύτερα διατηρημένο μνημείο αρχαίας χορηγίας. 


Στην αρχαία Αθήνα, οι εύποροι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τις δραματικές και μουσικές παραστάσεις. Το μνημείο κατασκευάστηκε στη δυτική πλευρά της οδού Τριπόδων, σε ανάμνηση μιας νίκης σε δραματικούς αγώνες το 335-334 π.Χ. Είναι το τελευταίο από πολλά μνημεία χορηγιών που βρίσκονταν στην αρχαία οδό Τριπόδων. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης σύγχρονης ιστορίας της και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η Πλάκα κατοικήθηκε από Αρβανίτες. Από εκεί προκύπτει και το όνομά της, αφού στα αρβανίτικα η φράση “Πλιακ Αθένα” σημαίνει “Παλαιά Αθήνα”. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνοικία Αναφιώτικα, το τμήμα της Πλάκας που βρίσκεται στην βορεινή πλευρά της Ακρόπολης. Η συνοικία αυτή χτίστηκε από τους μετανάστες που ήρθαν στην Αθήνα από το νησί Ανάφη στις αρχές του 19ου αιώνα, και έχει τη δική της ιδιαίτερη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στην Πλάκα βρίσκονται επίσης και πολλά μουσεία, όπως το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Φρυσίρα, τοΜουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, καθώς και το Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συνοικία της Πλάκας επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και βρίσκεται κάτω από ειδικό πολεοδομικό καθεστώς λόγω της ιστορίας της.

 Η Πλάκα είναι σαν ένα μικρό νησί στο κέντρο της Αθήνας, αν και δεν είναι πολύ καιρός που η Πλάκα ήταν η πόλη της Αθηνας. Είναι ένα από τα αξιοθέατα της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των κτηρίων που είναι εκεί εκατοντάδες χρόνια, να ανεβεί στο λόφο με τις παλιές συνοικίες, να χαζέψει στους πλανώδιους καλλιτέχνες που πωλούν τα έργα τους στα στενά σοκάκια και να επισκεπτεί τις ταβέρνες και τα τουριστικά μαγαζιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου