Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του ----Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων .

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Ποιο καλοκαιρινό φρούτο ονομάζεται και… «Χειμωνικό»;

Ποιο καλοκαιρινό φρούτο ονομάζεται και… «Χειμωνικό»;Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Είναι κόκκινο, γλυκό, ζουμερό, δροσιστικό, αποτοξινωτικό, πλούσιο σε νερό, βιταμίνη Α, Β6, C, β-καροτένιο, κάλιο, λυκοπένιο και φυτικές ίνες.
Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, που το λαχταρούν και το απολαμβάνουν οι πάντες, μικροί και μεγάλοι. Ο λόγος για το καρπούζι, που λέγεται και υδροπέπων και πατίχα. Έχει όμως και μα άλλη ονομασία που, όπως σημειώνει ο Γιώργος Σαραντάκος, είναι 100% ελληνική «αλλά δεν επικράτησε καθώς οι γραφειοκράτες λόγιοι προτίμησαν το υδροπέπων». Είναι η λέξη χειμωνικό.

Γιατί χειμωνικό; Επειδή τα καρπούζια, και ιδίως τις όψιμες ποικιλίες με το παχύ φλούδι, τον παλιό καιρό στα χωριά ήξεραν να τα διατηρούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Γυναίκα και χειμωνικό, η τύχη τα διαλέγει»

Παρόλο που η λέξη χειμωνικό σήμερα ακούγεται κυρίως στα Επτάνησα, είναι (ή έστω ήταν) πανελλήνια. Μάλιστα ο λαογράφος Ν. Πολίτης την γνωστή παροιμία «Δυο καρπούζια δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη» την καταγράφει ως «Δυο χειμωνικά σε μια μασχάλη δεν βαστιούνται». Αυτό αποτελεί μια ακόμα έμμεση μαρτυρία ότι τον 19ο αιώνα η λέξη «χειμωνικό» ήταν πολύ περισσότερο διαδεδομένη και ότι σε πολλά μέρη θα ήταν η κατεξοχήν λέξη για το είδος.

Υπάρχει επίσης μια παξινή παροιμία που λέει: «Γυναίκα και χειμωνικό, η τύχη τα διαλέγει».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου