Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 30, 2017

"Βόμβα": Τέλος τα diesel αυτοκίνητα από την Αθήνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Δέσμευση ότι θα σταματήσουν τη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και... φορτηγών έως το 2025 ανέλαβαν οι δήμαρχοι τεσσάρων μεγάλων πόλεων, εκ των οποίων
και ο δήμαρχος της ελληνικής πρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης.

Αθήνα, Παρίσι, Πόλη του Μεξικού και Μαδρίτη υποσχέθηκαν από το βήμα της Συνόδου των Δημάρχων του C40 (Δικτύου των Πόλεων) - που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες - ότι θα επιβάλουν την απαγόρευση, με στόχο τη βελτίωση της ατμόσφαιρας και θα δώσουν κίνητρα για να προωθήσουν τις μετακινήσεις με ποδήλατο και με τα πόδια.

«Στόχος μας είναι να απομακρύνουμε τελικά όλα τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Αθήνας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων και κάλεσε όλους στην κυβέρνηση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους, βάσει των διεθνών συμφωνιών για το κλίμα και να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για τον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε.

Οι ντιζελοκίνητοι κινητήρες συμβάλλουν στο πρόβλημα με δύο πολύ βασικούς τρόπους: με την παραγωγή αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία προσβάλλουν τους πνεύμονες και ευθύνονται για καρδιαγγειακές ασθένειες ή άλλες που επιφέρουν τον θάνατο. Προκαλούν, επίσης, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για τις πολύ βλαβερές συνέπειες της χρήσης ντίζελ, περιβαλλοντικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τεθούν περιορισμοί και κανόνες στη χρήση του.

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου, όπως αναφέρει το BBC, ακτιβιστές κέρδισαν μία τέτοια δικαστική διαμάχη, υποχρεώνοντας τη βρετανική κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτή τη βάση τοποθετείται και η πρωτοβουλία των δημάρχων των τεσσάρων μεγάλων πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι όπως δήλωσαν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική τους δύναμη προκειμένου να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση καυσίμου ντίζελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου