Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 11, 2017

Τρομοκρατία και απολύσεις εργαζομένων στη «Media Markt»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Την εργοδοσία της πολυεθνικής «Media Markt» για τις δεκάδες απολύσεις και την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας που πρακτικά καταργεί το δικαίωμα στο ρεπό καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας. Όπως καταγγέλλουν, «στόχος τους είναι να ξεμπερδεύουν με όποιον εργαζόμενο έχει σύμβαση, έστω και ελάχιστα πάνω από τον άθλιο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτών! Η εργοδοσία, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλει να αυξήσει τα κέρδη της ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους».

Οι απολύσεις, οι μετατροπές των συμβάσεων και οι μεταθέσεις δεν αφορούν μεμονωμένα κάποιο κατάστημα, αλλά όλους τους εργαζόμενους συνολικά στον Όμιλο. Για παράδειγμα στην Πάτρα, με πρόσχημα τον χαμηλό τζίρο προχώρησε σε μειώσεις μισθών και αλλαγή των συμβάσεων. «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αφορά στις προτιμήσεις και τα κέφια ενός διευθυντή, αλλά είναι γενική κατεύθυνση της εργοδοσίας που πρόθυμα υλοποιούν τα στελέχη της», υπογραμμίζουν οι εμποροϋπάλληλοι και συμπληρώνουν: «Η λογική πως “το καλό κατάστημα, το καλό τμήμα, ο καλός εργαζόμενος” θα γλιτώσει, είναι μια αυταπάτη. Οι περισσότεροι απολυμένοι έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσία, έμπειροι και ικανοί στην εργασία τους. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι οι εργαζόμενοι γίνονται “αντιπαραγωγικοί”, “ακριβοί“, “δεν πιάνουν τους στόχους”».
Στα «Media Markt», η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ωράρια-λάστιχο, τα «σπαστά» που έχουν γίνει καθεστώς, οι συνεχείς αλλαγές στις καλοκαιρινές άδειες και ο εκβιασμός για τους στόχους υπό το φόβο της απόλυσης είναι η καθημερινότητα εκατοντάδων εργαζομένων.
Να σημειωθεί πως -συνολικά- στα «Media Markt», στον «Κωτσόβολο», στα «Public», στο «Πλαίσιο», οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, από κοινού εφαρμόζουν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεών τους. Επιτίθενται με αγριότητα σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Καταργούν ακόμα και το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην κυριακάτικη αργία.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 16 Ιούλη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Εμπόριο, με απόφαση της ΟΙΥΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου