Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του ----Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων .

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Όμηρος: Πεθεροί… υπάρχουν, αλλά όχι… πεθερές. Τί αποκαλύπτουν οι λέξεις με την παρουσία τους και την… απουσία τους


Στον Όμηρο, Πεθεροί… υπάρχουν, αλλά όχι… πεθερές.

Τί υπόβαθρο αντιλήψεων αποκαλύπτουν οι λέξεις και ποια η “γνώμη” του Ομήρου… “επ’ αυτού”.Πρώτα μια επισήμανση: Πενθερός, γαμβρός, νύμφη, γάμος, χήρα (χήρη), ορφανός (ορφανικός)= Είναι ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ Ομηρικές λέξεις. (Θα πούμε περισσότερα, όταν θα μιλήσουμε για τις ΣΥΓΓΕΝΙΚΕΣ σχέσεις στον Όμηρο). Ζωντοχήρες δεν αναφέρονται.

.

Υπόβαθρο: Στον Όμηρο οι άρρενες του σπιτιού αποφάσιζαν τον γάμο της “κούρης” (κόρης, του κοριτσιού) και οι άρρενες πάλι, με πρώτο τον πατέρα και… παρασκηνιακά (κατά δεύτερο λόγο) τα αδέλφια (κασίγνητοι) ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ, ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ, ΠΙΕΖΑΝ το κορίτσι για γάμο, και βεβαίως, από την “απέναντι” πλευρά του ΓΑΜΠΡΟΥ (Ενίοτε ΚΑΙ της νύφης) ο πατέρας ήταν επίσης ο “Ε(Ε)ΔΝΩΤΗΣ”, ο “ΠΡΟΙΚΙΣΤΗΣ”…..!

.

Οι…… Πατεράδες λοιπόν, ΕΙΤΕ από την μιά ΕΙΤΕ την άλλη πλευρά (νύφης ή γαμπρού), ήταν οι αδιαμφισβήτητοι “συντελεστές” του γάμου. Τα καθαυτό…. ΣΥΜΠΕΘΕΡΙA (εεδνωτές / πηοί)

.

Δεν αναφέρεται λοιπόν η λέξη…. “πε(ν)θερά”

.

ΠΕΡΑ από την γενικότερη “θέση” της γυναίκας στην Ομηρική Κοινωνία ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ λόγος ήταν ο εξής:

.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ήταν, κατά τα ” Ομηρικά θεμίστια” (κατά… νόμον) ο ΈΝΑΣ, ο ΜΟΝΟΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ (ταξικά) “ελεύθερος” (=όχι δούλος) ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΓΟΝΙΟΣ. Γνωστός και μη εξαιρετέος, όπως λέμε, πατέρας και αργότερα πεθερός…… με τ’ όνομα.

.

Και οι…. πενθερές;

.

Ο βασικός λόγος λοιπόν που “αγνοείται” η Ομηρική πεθερά (ως λέξη και ως ρόλος) είναι το γεγονός ότι μητέρα ενός παιδιού (της νύφης ή του γαμπρού αργότερα) ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ” μία….κάποια…. ΣΚΛΑΒΑ”.

.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ Οδυσσέα:

“Εμέ δε τέκεν μήτηρ ωνητή παλλακίς”= εμένα με γέννησε κάποια (!) γυναίκα σκλάβα, θα πει ο ίδιος ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ, σε ένα από τα πλαστά…. αυτο- βιογραφικά που “επινοούσε” κατά περίπτωση. Και συνεχίζοντας θα προσθέσει:

.

“Όσο ζούσε ο Πατέρας μου, με αντιμετώπιζε σαν ίσο προς ίσους (!!!) “Αλλά ΜΕΤΑ τον θάνατο του (ΤΑΔΕ, επώνυμου) πατέρα μου, η μητριά μου και τα ετεροθαλή αδέλφια μου, με….. ρίξανε στο μοίρασμα της κληρονομιάς”

.

Το “νόθο” παιδί βέβαια εντάσσεται (έστω με…. εκπτώσεις) στην οικογένεια, όχι όμως και η (σκλάβα) μητέρα του (κατά κανόνα ΑΝΩΝΥΜΗ και…… αμελητέα ΜΕΤΑ την γέννηση).

.

Η…. εξέλιξη της πεθεράς:

Με τον καιρό, την αλλαγή συνθηκών και αντιλήψεων, η ίδια η ζωή, η ίδια η γλώσσα… ο λαός, όπως συνήθως λέμε, πρόσθεσε και την…… “πεθερά”, η οποία συν τω χρόνω απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο….!

.

Υ.Γ Βλέπουμε πέρα από τους “φαντεζί” Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες…. Σειρήνες, καπνούς αποθρώσκοντες κλπ ένα τεράστιο υπόβαθρο ιδεών, αντιλήψεων, κοινωνικών συνθηκών ζωής, σχέσεων, καθημερινότητας κλπ. ΔΗΛΑΔΗ τις “ΑΛΗΘΕΙΕΣ” του κόσμου εκείνου που “ΓΕΝΝΗΣΕ” την (λογοτεχνική) ΙΛΙΑΔΑ και την (λογοτεχνική) ΟΔΥΣΣΕΙΑ….!

.

Σε επόμενο: Γιατί ο Λαέρτης (πατέρας του Οδυσσέα) δεν απάτησε ποτέ την γυναίκα του Αντίκλεια (μητέρα του Οδυσσέα);


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου