Γίνε και εσύ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ του kataggeilte.blog στείλε και εσύ το άρθρο σου,με την φωτογραφία η το βίντεο που θέλεις και δεστο στην ροή των άρθρων του ----Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων .

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Ο Μύθος του Ποταμού Ενιπέα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το φαράγγι του Ενιπέα βρίσκεται στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών, κοντά στο χωριό Λιτόχωρο. Ανήκει στον εθνικό δρυμό Ολύμπου. Η αφετηρία του ξεκινάει από τα Πριόνια και ακριβώς από δίπλα του βρίσκεται το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο και καταλήγει στην κορυφή.

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Ενιπεύς ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θ

ούς, γιος του Ωκεανούκαι της Τηθύος.
Κατά τον Όμηρο, τον Ενιπέα ερωτεύθηκε η Τυρώ, κόρη του Θεσσαλού Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης, σύζυγος του Κρηθέως.

Ο Θεός Ποσειδώνας όμως όταν είδε την Τυρώ την ερωτεύθηκε. Επειδή όμως καταλάβαινε ότι η ερωτευμένη κόρη δεν θα δεχόταν τον δικό του έρωτα, πήρε τη μορφή του Ενιπέως. Η Τυρώ ξεγελάστηκε και δέχθηκε τονΠοσειδώνα.
Ο Θεός απεκάλυψε αργότερα την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προείπε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Στα νερά του Ενιπέα, σύμφωνα και πάλι με τη μυθολογία, λουζόταν η Λητώ, η μητέρα του Απόλλωνα και τηςΆρτεμης, ενώ το φαράγγι του Ενιπέα υπήρξε επίσης ο τόπος όπου οι Μαινάδες κατασπάραξαν τον ήρωα Ορφέα, ποιητή και φημισμένο μουσικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου