Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 23, 2024

Αγόρι 12 ετών βγήκε για βόλτα με τον σκύλο του και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο χρυσό βραχιόλι


Ένας 12χρονος από την Βρετανία έκανε μία απρόσμενη ανακάλυψη σε αγρόκτημα όταν είχε βγει βόλτα με τον σκύλο και την μητέρα του. Ο Rowan ανακάλυψε ένα χρυσό βραχιόλι του 1ου Ο Rowan και η μητέρα του, Amanda Brannan, είχαν βγει για μια βόλτα με τον σκύλο τους στο παραθαλάσσιο χωριό Pagham, κοντά στο Δυτικό Σάσσεξ της Αγγλίας το 2022. Τότε ήταν που ο Rowan πρόσεξε το βραχιόλι. Το πήγαν στο τοπικό τμήμα που συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Κινητών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταγραφή των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύπτονται από τους πολίτες στην Βρετανία.αιώνα από τη ρωμαϊκή Βρετανία. 


Η επιστημονική ανάλυση του βραχιολιού, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι, είναι κατασκευασμένο από φύλλα χρυσού με ανάγλυφες διακοσμητικές γραμμές. Χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή λίγο μετά την εισβολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου στη Βρετανία, το 43 μ.Χ.

O 12χρονος Rowan Brannan ανακάλυψε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό βραχιόλι του 1ου αιώνα, σε μία βόλτα μαζί με τον σκύλο και την μητέρα του, Amanda, το 2022. Φωτογραφία: Τμήμα κινητών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου
O 12χρονος Rowan Brannan ανακάλυψε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό βραχιόλι του 1ου αιώνα, σε μία βόλτα μαζί με τον σκύλο και την μητέρα του, Amanda, το 2022. Φωτογραφία: Τμήμα κινητών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου

Τίτλος τιμής ανδρείας σε Ρωμαίους στρατιώτες

Το περιβραχιόνιο, το οποίο πλέον φυλάσσεται διπλωμένο, έχει μήκος περίπου 7.1 εκατοστά και όταν ξεδιπλώνεται είναι μεγαλύτερο. Γνωστά ως βραχιόλια τύπου armilla, αυτά τα παράσημα του ρωμαϊκού στρατού (dona militaria) ή «στρατιωτικά βραβεία» δίνονταν για άθλους ανδρείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Βρετανίας από τη Ρώμη, σύμφωνα με την Διεύθυνση Κινητών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Αργότερα, τα κατορθώματα αυτά ανταμείβονταν με χρήματα και όχι με κοσμήματα. Η ανακάλυψη του περιβραχιόνιου ενισχύει τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι στην περιοχή ζούσαν Ρωμαίοι στρατιώτες είτε ενεργοί είτε σε αποστρατεία, την εποχή εκείνη.

Η Διεύθυνση Κινητών Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το περιβραχιόνιο είναι ένας «θησαυρός», ένα τεχνούργημα από χρυσό ή ασήμι, τουλάχιστον 300 ετών. Μετά την ανακάλυψή του, το βραχιόλι περιήλθε στη συλλογή του μουσείου Novium στο οποίο φιλοξενούνται συλλογές για την περιοχή του Τσίτσεστερ. To ρωμαϊκό περιβραχιόνιο θα βρίσκεται σε έκθεση για το κοινό από τις 10 Σεπτεμβρίου.

«Η απόκτηση του περιβραχιονίου για τη συλλογή του μουσείου Novium, θα προσφέρει στους επισκέπτες του γνώσεις και κατανόηση σχετικά με αρχαίες πρακτικές», εξήγησε ο Adrian Moss, σύμβουλος και επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου του Τσίτσεστερ. Και συνέχισε: «Ειδικότερα, θα βοηθήσει να καταλάβουμε τη στρατιωτική νοοτροπία και τον τρόπο απονομής τιμών για την ανδρεία, το θάρρος και την αυταπάρνηση, ειδικά την περίοδο της εισβολής στη Βρετανία, το 43 μ.Χ.».

Ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον 12χρονο Rowan για την ανακάλυψή του και σχολίασε: «Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις, αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου