Nέες πληροφορίες για την εξάρθρωση κυκλώματος πλαστογράφησης έργων
τέχνης, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (4/12), στη Θεσσαλονίκη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 19:15 το απόγευμα της Πέμπτης (5/12) είχε προγραμματιστεί η διαδικτυακή δημοπρασία 123 έργων τέχνης, που έφεραν την υπογραφή αείμνηστων ζωγράφων, όπως του Γιάννη Σπυρόπουλου, του Κωνσταντίνου Παρθένη, του Βλάση Κανιάρη, του Αλέκου Φασιανού, του Νίκου Γκίκα-Χατζηκυριάκου και του Γιάννη Γαΐτη, τα οποία ωστόσο φέρονται να είναι πλαστά.
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πρόλαβαν με μια συντονισμένη επιχείρησή τους να βάλουν φρένο στη συγκεκριμένη δημοπρασία, προχωρώντας σε τρεις συλλήψεις, του ιδιοκτήτη της γκαλερί που εμφανιζόταν και ως δημοκράτης, της κόρης του, που θα είχε τον ρόλο της συντονίστριας της δημοπρασίας, αλλά και ενός ζωγράφου.
Άμεσα κλήθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία, αφού προηγουμένως μελέτησε τον κατάλογο της 39ης δημοπρασίας του Οίκου Δημοπρασιών, γνωμάτευσε επί του συνόλου των εικονιζόμενων έργων τέχνης ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών, εκ των οποίων ορισμένα μοιάζουν με γνωστά έργα των αναφερόμενων καλλιτεχνών.
Παράλληλα, από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών, με επικεφαλής την Τμηματάρχη του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας & Αρχαιοτήτων, το οποίο μετέβη στη Θεσσαλονίκη και προέβη στις απαραίτητες εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις προσώπων και χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα, τα οποία υπεδείχθησαν σε αστυνομικούς ως γνήσια από τους κατηγορουμένους.
Επιπρόσθετα, στους χώρους της Έκθεσης, εκτός των 123 έργων, εντοπίσθηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους, ενώ έχουν εντοπιστεί τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, δύο εκ των οποίων συνδέονται με τους κατηγορούμενους.
Ποιος ήταν ο «εγκέφαλος»
Ο «Εγκέφαλος» της οργάνωσης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, παρουσιαζόταν ως έγκριτος και φερέγγυος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του φερόμενου εμπνευστή – δημιουργού του εκάστοτε έργου τέχνης, καθώς και την αδυναμία αντίκρουσης του εν λόγω ισχυρισμού, κυρίως λόγω θανάτου των περισσοτέρων εκ των καλλιτεχνών.
Οι αστυνομικοί για ώρες μετέφεραν περισσότερους από 500 πίνακες, που εντόπισαν, ενώ τις έρευνες συνέδραμαν ιστορικοί τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές του καταλόγου της προγραμματισθείσας 39ης δημοπρασίας για την Πέμπτη (5/12), το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος κυμαίνεται, τουλάχιστον, από 288.750 ευρώ έως 398.730 ευρώ.
Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 29 Νοεμβρίου υπεβλήθη μήνυση από γνωστό δικηγόρο και συλλέκτη έργων τέχνης, σε βάρος του ιδιοκτήτη της γκαλερί και της κόρης του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αστυνομική επιχείρηση.
Σύμφωνα με υπάλληλο της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, τα έργα, που προορίζονταν για δημοπρασία στον κατάλογο δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στο αρχείο της Πινακοθήκης και δεν ήταν γνήσια βάσει του καταγεγραμμένου έργου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου