Παράλληλα, στόχος των ισραηλινών επιδρομών έγιναν το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών στη βόρεια Δαμασκό και εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου στο προάστιο Σαγίντα Ζέιναμπ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς τόνισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, με στόχο την καταστροφή βαρέων στρατηγικών όπλων, όπως πυραύλους επιφανείας-αέρος, αντιαεροπορικά συστήματα και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς. «Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή που μπορεί να προκύψει από τη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, σημειώνοντας πως στόχος της χώρας είναι να προστατεύσει τους πολίτες της. «Προλαμβάνουμε την κατάληψη στρατηγικών όπλων από εξτρεμιστικές ομάδες», ανέφερε.
Στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, που έχει δημιουργηθεί από τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974, η ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων θεωρείται παραβίαση των όρων, όπως υπογράμμισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως το Γκολάν θα παραμείνει για πάντα μέρος του ισραηλινού κράτους, ευχαριστώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την αναγνώριση της προσάρτησης το 2019.
Μετά την ανατροπή του Άσαντ, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες στρατηγικές προκλήσεις στη Συρία. Η προέλαση τζιχαντιστικών ομάδων, όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, προκαλεί ανησυχία, ενώ το Ιράν, βασικός αντίπαλος του Ισραήλ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου