Προς την πτώση της βαδίζει, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η κυβέρνηση στην Γαλλία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να μην αποδεχτεί την αύξηση των δαπανών της κοινωνικής ασφάλισης που ζητούσε η αντιπολίτευση και ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προσφύγει στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος που του δίνει τη δυνατότητα να νομοθετεί ερήμην της Εθνοσυνέλευσης.
Αυτό σήμαινε ότι ο νόμος για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλειας θα γινόταν νόμος του κράτους, χωρίς να ψηφιστεί από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του γαλλικού Συντάγματος όμως, όταν δίνει αυτή την διευκόλυνση στην κυβέρνηση, ταυτοχρόνως δίνει την δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλλουν πρόταση μομφής.
Nous sommes dans un moment de vérité. Je suis allé au bout du dialogue.
Sur le fondement de l’article 49.3, j’engage la responsabilité du gouvernement sur le projet de loi de financement de la sécurité sociale. pic.twitter.com/GcrJhhMuHi
— Michel Barnier (@MichelBarnier) December 2, 2024
Με βάση αυτές τις εξελίξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέθεσαν πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, που αν υπερψηφιστεί (κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη) θα οδηγήσει στην πτώση της και στην μη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης από κοινού έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ελέγχοντας τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση Μπαρνιέ, έχοντας παραμείνει στην εξουσία μόλις τρεις μήνες, θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα είναι ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση έπειτα από υπερψήφιση πρότασης μομφής.
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι δυο είναι τα πιθανότερα ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να ορίσει στο εγγύς μέλλον ο πρόεδρος Μακρόν έναν νέο πρωθυπουργό που έχοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση θα καταφέρει να περάσει, με συνοπτικές διαδικασίες, τον προϋπολογισμό του 2025 πριν από την εκπνοή του 2024.
Πώς θα αποφευχθεί το χάος στα δημοσιονομικά
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μην ορίσει ο πρόεδρος Μακρόν νέα κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπάρχουσα, αλλά διαχειριζόμενη αποκλειστικά τις τρέχουσες υποθέσεις.
Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό, το σχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση με τον νέο χρόνο, σε βαθμό να μην έχει εγκεκριμένα κονδύλια ούτε για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους.
Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο μπορεί να ακολουθηθεί, μόλις μπει το 2025, η λεγόμενη πρακτική των δωδεκατημόριων, που σημαίνει πως κάθε μήνα του έτους τα κρατικά έσοδα και οι κρατικές δαπάνες θα ισούνται με τα αντίστοιχα του 2024.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ωστόσο η συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης. Στην αντίθετη περίπτωση η Γαλλία θα βρεθεί μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο, λαμβανομένου υπόψη πως ο πρόεδρος Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος.
Έχει μέλλον ο Μακρόν;
Εάν εγκριθεί η πρόταση μομφής, η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα μπορεί να μείνει μόνον ως υπηρεσιακή έως ότου ο Μακρόν διορίσει νέο πρωθυπουργό – ή διορίσει εκ νέου τον Μπαρνιέ – για να κάνει άλλη μια προσπάθεια έγκρισης του προϋπολογισμού. Αλλά δεν υπάρχει προφανής υποψήφιος για πρωθυπουργός ο οποίος θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Θα μπορούσαν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές για την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο κοινοβούλιο, αλλά ο Μακρόν δεν μπορεί να το κάνει μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ένα χρόνο μετά την τελευταία ψηφοφορία, βάσει του Συντάγματος.
Χωρίς προφανή τρόπο αποκατάστασης της πολιτικής σταθερότητας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την παραίτηση Μακρόν. Η Λεπέν είπε ότι αυτό είναι η τρίτη επιλογή. «Το σύνταγμά μας είναι σαφές όταν υπάρχει σοβαρή πολιτική κρίση», είπε η Λεπέν. «Είναι απόφαση του προέδρου και ευθύνη του».
Αλλά ο Μακρόν δεν μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αξίωμά του και οι επόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Λεπέν παραμένει πρωτοπόρος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν οριστεί για το 2027.
Παρακμή και πολιτική κρίση
Η Γαλλία «βρίσκεται σε παρακμή» για σχεδόν 9 στους 10 Γάλλους, με το ποσοστό να είναι 87%, δηλαδή 18% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα των Ipsos-Sopra Steria που δημοσιεύτηκε σήμερα.
«Οι Γάλλοι είναι τρομαγμένοι, ακόμα και τρομοκρατημένοι από τα γεγονότα ακραίας βίας των οποίων είναι μάρτυρες, απευθείας ή μέσω των ΜΜΕ», εξηγεί ο Μπρις Ταϊντουριέ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ipsos.
Όμως, το 53% εξ αυτών θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι μη αναστρέψιμο», σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της Le Monde, του Centre de recherches politiques de Sciences Po (Cevipof), του Ιδρύματος Jean-Jaurès και του Ινστιτούτου Montaigne.
Και μονάχα το 3% των Γάλλων δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» όταν ερωτάται σχετικά με το αίσθημά του να ανήκει σε μία χώρα «οργισμένη και γεμάτη αμφισβήτηση».
Να διαλυθεί η Βουλή
Στις απαντήσεις που δόθηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων (31%) επιθυμεί μια νέα διάλυση της εθνοσυνέλευσης έπειτα από εκείνη που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία ζει σε ένα κλίμα πολιτικής κρίσης εδώ και έξι μήνες και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν οδήγησαν σε μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία
Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θα ήταν πάντως κάτι το πρωτόγνωρο μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.
Τα οικονομικά
Η αγοραστική δύναμη παραμένει, την ίδια ώρα, η πρωταρχική ανησυχία των Γάλλων σε μια χώρα που κρίνουν μαζικά πως βρίσκεται «σε παρακμή», σύμφωνα με αυτήν την ετήσια έρευνα.
Ερωτηθέντες σχετικά με τα διακυβεύματα που τους ανησυχούν περισσότερο «σε προσωπικό επίπεδο», οι Γάλλοι προτάσσουν «τις δυσκολίες αναφορικά με την αγοραστική δύναμη» (38%), μπροστά από «την προστασία του περιβάλλοντος» (23%) και «το επίπεδο της εγκληματικότητας» (22%).
Το διακύβευμα της αγοραστικής δύναμης κρίνεται κυρίαρχο μεταξύ των υποστηρικτών του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι», οι οποίοι ανησυχούν επίσης για το «επίπεδο της εγκληματικότητας» (34%).
Μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, προτεραιότητα δίνεται στο «επίπεδο της μετανάστευσης» (50%). Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, σε ένα δείγμα 3.000 ανθρώπων ηλικίας άνω των 18 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου