Το καμπυλοβακτηρίδιο (επιστημονικά: Campylobacter) είναι ένα είδος βακτηρίου που προκαλεί λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα, γνωστή ως καμπυλοβακτηρίωση. Είναι ένα από τα συχνότερα παθογόνα που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις παγκοσμίως. Mεταδίδεται κυρίως από επαφή με μολυσμένα ζώα ή τις ακαθαρσίες τους (κυρίως πουλερικά), από ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο ή άλλα κρέατα και μέσω μη παστεριωμένου γάλακτος ή μολυσμένου νερού.
Σύμφωνα με το RTL, ένα ψυγείο στο αυτοκίνητο εξασφάλισε ότι η αλυσίδα ψύξης δεν θα διακοπεί ενώ τα προϊόντα από τους λιανοπωλητές μεταφέρονταν στο εργαστήριο. Το Campylobacter ανιχνεύθηκε σε 15 από τα 30 δείγματα, αλλά δεν κοινοποιήθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα των βακτηρίων. Σε 11 από τα 30 δείγματα βρέθηκαν επίσης μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Απαντώντας στο RTL, ο Kaufland είπε: “Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης περιόδου, αρκετές αρχές έλαβαν συνηθισμένα δείγματα κρέατος κοτόπουλου στα καταστήματά μας. Μέχρι σήμερα, κανένα από αυτά τα δείγματα δεν έχει αντιρρηθεί από τις αρχές. Υπερβαίνουμε τις νομικές απαιτήσεις και η ποιότητα του κρέατος κοτόπουλου ελέγχεται συνεχώς και τακτικά από εξωτερικά εργαστήρια. Αυτό συμπληρώνει τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους κατασκευαστές. που αναγράφεται στη συσκευασία, είναι υπεύθυνος για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.»
Ωστόσο, Το 2024, η μάρκα της Lidl έγινε πρωτοσέλιδο μετά από μια πανευρωπαϊκή δοκιμή από το Ίδρυμα Albert Schweitzer: Τα μισά από τα προϊόντα κοτόπουλου που δοκιμάστηκαν εκείνη την εποχή ήταν μολυσμένα με βακτήρια κοπράνων και το ένα τρίτο περιείχαν ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Όπως και ο Kaufland, το discounter ανήκει στον όμιλο Schwarz.
Φταίει η προσπάθεια για παροχή φθηνού κρέατος;
Η Environmental Action Germany (DUH) κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις τιμών στην τροφική αλυσίδα και να επικεντρωθεί στην προστασία της υγείας των ανθρώπων και των ζώων.
Η οργάνωση είπε ότι οι προμηθευτές προσπαθούν να παράγουν μαζικά κρέας κοτόπουλου σε χαμηλές τιμές μέσω της χρήσης αντιβιοτικών. Όμως, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα σε ζώα, τόσο πιο ανθεκτικά παθογόνα εμφανίζονται και εξαπλώνονται μέσω του μολυσμένου κρέατος στις κουζίνες των καταναλωτών.
Ο Sascha Müller-Kraenner, ομοσπονδιακός διευθυντής του DUH, είπε ότι οι λιανοπωλητές ασκούν πίεση στις τιμές στους προμηθευτές που στρέφονται στα αντιβιοτικά, καθώς είναι μια φθηνότερη προσέγγιση από τις πιο φιλικές προς τα ζώα μεθόδους καλλιέργειας.
“Πληρώνουμε το φθηνό κρέας με την υγεία μας και την ακραία ταλαιπωρία των ζώων. Όσοι μοιράζονται την ευθύνη: Μόλις τέσσερα εκπτωτικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ ελέγχουν περισσότερο από το 85% της αγοράς τροφίμων στη Γερμανία. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την πίεση των τιμών στην τροφική αλυσίδα και να δώσει σταθερά προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των ζώων έναντι των κερδοσκοπικών συμφερόντων των σούπερ μάρκετ.”
Το 2023, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων (BVL) και το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφεραν 48 κρούσματα Campylobacter — έξι με υψηλά στοιχεία και 42 με χαμηλά στοιχεία σύνδεσης μεταξύ τροφής και ασθένειας. Το 2022, περισσότερα από 43.600 κρούσματα Campylobacter καταγράφηκαν στη χώρα.
Και δεύτερος εργαστηριακός έλεγχος
13 προϊόντα κοτόπουλου από εκπτωτικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φρέσκα πάγκους και κρεοπωλεία δοκιμάστηκαν για Campylobacter μετά από παραγγελία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα NDR για το ARD Kompetenzcenter Verbraucher.
Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο « Die Tricks mit unseren Lebensmitteln » (Τα κόλπα με το φαγητό μας) που προβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το NDR αποκάλυψε ότι έξι δείγματα ήταν μολυσμένα. Τέσσερα μολυσμένα δείγματα προέρχονταν από συμβατικές φάρμες ζώων και δύο από βιολογική καλλιέργεια.
Ο R“Τα κοτόπουλα χρειάζονται περισσότερο χώρο και χώρο, ώστε να μην έρχονται συνεχώς σε επαφή με τα περιττώματά τους. Η βιομηχανία πουλερικών χρειάζεται επειγόντως βελτιώσεις”, είπε ο Benning.
einhild Benning, του DUH, είπε ότι πολλά σφαγεία πουλερικών έχουν προβλήματα υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου