Η Χερσόνησος του Σινά. Μια στεριά σε σχήμα τριγώνου στο μεταίχμιο δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία, τη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα. Γη στο μεγαλύτερο μέρος της έρημη, που όμως φιλοξένησε προφήτες, άγιους, μοναχούς και ερημίτες. Εκεί βρίσκεται εδώ και αιώνες τώρα και το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στη Μέση Ανατολή.
Η Αγία Αικατερίνη είναι ένα από τα παλαιότερα....
χριστιανικά μοναστήρια με συνεχή λειτουργία, ίσως μάλιστα το αρχαιότερο στον κόσμο της Ορθοδοξίας. Γύρω από τα παλιά οικοδομήματα δημιουργήθηκε σιγά σιγά το δαιδαλώδες σύνολο κτισμάτων που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης. Στη μονή υπάρχει ένας λαβύρινθος υπογείων, όπου οι μοναχοί άλεθαν τα στάρια, έφτιαχναν ψωμί και λάδι, αποθήκευαν στάρι, λάδι και κρασί, αλάτιζαν ελιές, στάβλιζαν ζώα. Σώζονται ακόμη και σήμερα τεράστιοι τροχοί, μυλόπετρες και πιθάρια. Η μονή διαθέτει πινακοθήκη με περίπου δύο χιλιάδες εικόνες και πλούσια βιβλιοθήκη με 4.500 χειρόγραφα και 5.000 βιβλία.
Όταν ο Ιουστινιανός έκτισε το μοναστήρι εγκατέστησε κοντά σε αυτό περίπου διακόσιες οικογένειες από τον Πόντο και την Αλεξάνδρεια για να υπερασπίζονται και να υπηρετούν τους μοναχούς. Οι σημερινοί υπηρέτες της Μονής είναι απόγονοι αυτών των οικογενειών και αποτελούν μια από τις Αραβικές φυλές των Βεδουίνων την φυλή Γκεμπελίγια (= Βουνίσια). Οι Πόντιοι αυτοί της ερήμου, παρότι εξισλαμίστηκαν με την πάροδο των αιώνων εξακολουθούν να πιστεύουν σε αρκετά κατάλοιπα της παλιάς χριστιανικής τους πίστης και να μιλούν Ελληνικά
http://rc-cafe.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου